Fotocredits: JGA
In verwachting van een tweeling? Dan heb je vast al een hoop bakerpraatjes gehoord. Lees hier de feiten en fabels over tweelingen.
Dat twee mensen zoveel op elkaar kunnen lijken, qua uiterlijk en ook qua gedrag blijft natuurlijk bijzonder. Tweelingen hebben vaak een sterke band en maken zelfs elkaars zinnen af! Maar wist je deze dingen ook al? Lees hier de 14 fabels en feiten over tweelingen.
Niet waar. Vingerafdrukken worden als het ware 'gecreerd' in de baarmoeder. De afdrukken worden beïnvloed door het vruchtwater, de andere baby en de placenta. Het grappige is dat juist hierdoor zelfs identieke tweelingen niet dezelfde vingerafdruk hebben!
Ehh, niet waar? Wel waar! In 2011 ontdekte men dat vrouwen (die op een natuurlijke manier zwanger werden) die bevielen van een tweeling een langer leven toegekend werd. Waarom? De onderzoekers schreven dat toe aan de hoge gezondheid van de vrouwen, waardoor ze dus ook een grotere kans hadden op een tweeling.
Nope, hoewel veel mensen beweren dat het wel zo is. Het kan wel voorkomen dat tweelingen vaak in de familie voorkomen, maar er is geen bewijs dat het echt uitmaakt in welke generatie je zit.
Ook niet waar. Twee-eiige tweelingen kunnen wel erfelijk zijn, maar identieke tweelingen niet. Dit komt omdat bij een twee-eiige tweeling de moeder tijdens een ovulatie twee eitjes tegelijk loskomen. Dit proces kan erfelijk zijn. Het splitsen van één eicel (dat bij een een-eiige tweeling voorkomt) wordt gezien als willekeurig en tot nu toe is niet bewezen dat het erfelijk is.
Nee, ook dit is niet waar. Oké, bijna waar dan, want identieke tweelingen delen zo'n 99,9999 procent van hun DNA. Geen 100% dus, en dat is ook de reden dat sommige tweelingen toch een paar verschillen hebben zoals een moedervlek.
Jaja, dit is waar! In een klein onderzoek met politiehonden konden onderzoekers zien dat de honden de tweeling uit elkaar konden houden. Dus wie weet, als je je hond net zo goed kunt trainen...
Hoe gek dit ook klinkt, het is wel waar! Er bestaat een mannelijke tweeling die vanaf 4 weken oud van elkaar gescheiden werden. Later bleek dat ze alletwee een hond hadden met dezelfde naam, dezelfde sigaretten en drank dronken en dat ze allebei een vriendin met de naam Linda hadden. Nog bizarder was dat ze later alletwee hertrouwd waren met een vrouw die Betty heette (en nee, het was niet dezelfde vrouw gelukkig!)
Zeker waar. Dit heeft te maken met de splitsing van de eicel, waar we het hierboven ook even over hadden. Een identieke tweeling komt van dezelfde bevruchte eicel, en kan dus niet anders dan hetzelfde geslacht hebben. Een tweeling met een jongen en een meisje is dus altijd twee-eiig. En het geslacht van je baby willen weten heeft zo zijn voordelen.
Yes, dit is waar. Navels zijn eigenlijk gewoon littekens die achterblijven na het verdrogen van de navelstreng. Dit wordt dus niet genetisch bepaald en hierdoor is iedere navel uniek.
Ok, deze is niet waar en dat had je waarschijnlijk al wel bedacht. Toch moeten we hier nog even zeggen dat tweelingen op de een of andere manier wel kunnen voelen of de ander zich heel erg ongemakkelijk voelt of in gevaar is. Hoe weet niemand, maar tweelingen zijn zeker speciaal.
Ja, dit kan! De kans is wel heeeel klein. En je moet een, laten we zeggen, gevarieerd seksleven hebben. Als een vrouw tijdens de ovulatie twee eitjes loslaat en vervolgens seks heeft met twee verschillende mannen, kan het voorkomen dat beide mannen één eitje bevruchten. Een tweeling met twee verschillende vaders dus.
In heel veel gevallen waar, en heel leuk om te zien. Kijk maar naar onze video babypraat: pratende tweeling. Deze tweeling heeft een heel grappig eigen taaltje en ze begrijpen elkaar volkomen. Onderzoekers denken dat dit komt omdat ze op die manier 'taal' leren. Vaak verdwijnt dit als ze de echte taal hebben geleerd.
Jazeker, dit is echt zo! Als je een eeneiige tweeling krijgt kan het zo zijn dat de één linkshandig is en de ander rechtshandig. Sommige moedervlekken kunnen ook exacte spiegelbeelden van elkaar zijn.
Ook dit is weer waar. Bij een twee-eiige tweeling kan het zo voorkomen dat een deel van de tweeling veel geven van mama krijgt en de ander veel van papa. Zo kon het dus gebeuren dat één deel van de tweeling roodharig steil haar had met een zeer bleke huid, en het andere deel van de tweeling zwartharig gekruld haar had en een licht getinte huid.
Ja, ook dit is echt waar. Moeders die heel lang zijn bijvoorbeeld. Grote mama's maken meer IGF (insuline-achtige groeifactor) aan, wat de kans op ovuleren verhoogt. Hoe meer IGF hoe groter de kans op een tweeling dus... Ook mama's die veel melkproducten eten hebben vijf keer meer kans om een tweeling te krijgen, omdat koeien ook meer IGF aanmaken. En mama's die via een IVF-behandeling een kindje willen krijgen, hebben ook een grotere kans op een meerling (mits er meerdere embryo's worden teruggeplaatst, wat pas na de eerste IVF zo is).
Dus wil je graag een tweeling, weet je wat je te doen staat! En ken je mama's met een tweeling? Lees dan zeker ons artikel: Wat je niet moet zeggen tegen moeders van tweelingen.
Andere artikelen in deze categorie