Kind 4 jaar oud

Kind 4 jaar oud

Je kind is 4 jaar oud! Er breekt een compleet nieuwe fase aan, want je peuter is bij deze een kleuter geworden!

Je kind van 4 jaar is een echte kleuter. Hij of zij is klaar voor een nieuwe stap en gaat naar de basisschool! Wat een veranderingen heeft je kind de afgelopen 4 jaar doorgemaakt. Van een hulpeloze baby naar een kleuter die een eigen leventje gaat leiden. Wauw! Wil je weten welke ontwikkelingen een kind van 4 jaar doormaakt? Ik vertel het je allemaal! 

Kleuter van 4 jaar oud 

Een kind van 4 jaar is officieel geen peuter meer. Je kind is een kleuter en dat betekent dat er een hele nieuwe fase aanbreekt. Kleuters hebben zich in de afgelopen jaren op heel veel vlakken in een razendsnel tempo ontwikkeld.

Vanaf de 4e verjaardag ontwikkelt je kind zich natuurlijk nog steeds snel, maar het tempo waarin die ontwikkelingen plaatsvinden, zullen vanaf het moment dat je kind 4 jaar is wel wat afnemen.

moeder en kleuter met rugzak

Naar de basisschool

Wanneer je kind 4 jaar is, is daar het moment dat hij naar de basisschool gaat. Je kind begint natuurlijk in groep 1 en hoewel daar heel veel dingen spelenderwijs gedaan worden, gaat hij ook kennismaken met het schoolsysteem. In de kring zitten, luisteren naar elkaar en nieuwe dingen leren.

Het zal een hele uitdaging zijn, maar gelukkig vinden de meeste kleuters naar school gaan heel leuk! Je kind gaat nieuwe vriendjes maken en is vanaf dit moment vijf dagen in de week op school. Dat zal wel even wennen zijn, maar voor je kind is deze nieuwe invulling van de dagen en deze nieuwe uitdaging heel goed!

LEES OOK: Je kind voor het eerst naar school - dit staat je te wachten!

Zindelijkheid kind 4 jaar

Met 4 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Dit is ook nodig, want veel basisscholen vereisen dat een kind zindelijk is. Het is wel logisch dat je 4-jarige kind in de eerste schoolweken wat meer ongelukjes heeft dan gebruikelijk, want deze weken zijn erg vermoeiend.

Je kind doet veel nieuwe indrukken op en moet wennen aan zijn nieuwe leven. Hierdoor is een terugval op het gebied van zindelijkheid heel normaal. Maak je er vooral niet te veel zorgen over, want als de terugval puur met de overgang naar school te maken heeft, dan komt dit vanzelf weer goed.

LEES OOK: Zindelijkheidstraining - wanneer & hoe begin je?

Sociale ontwikkeling van kleuters

Kleuters ontwikkelen zich enorm op sociaal gebied. Je kind van 4 jaar komt op school in aanraking met heel veel nieuwe mensen. Kleuters krijgen een steeds beter besef van vriendschap en trekken meer naar leeftijdsgenootjes toe dan in eerdere jaren. Waar peuters erg egoïstisch kunnen zijn, zijn kleuters beter in staat om rekening te houden met een ander. Samen spelen en delen worden daarom rond de leeftijd van 4 jaar makkelijker voor een kind. Je kind kan dit natuurlijk dagelijks oefenen op school! 

Kleuter met tablet

Taalontwikkeling kind 4 jaar 

De taalontwikkeling van een kind van 4 jaar gaat sneller dan ooit! De wereld van je kind wordt groter en dat betekent dat hij in aanraking komt met heel veel nieuwe woorden en situaties. Dit brengt de taalontwikkeling van je kind in een stroomversnelling. De waarom-vragen vliegen je om de oren en de woordenschat van je kind neemt iedere dag toe. 

In de kleuterklassen wordt er wel aandacht besteed aan het herkennen van cijfers en letters, maar dit heeft nog geen enorme prioriteit. Wel gaat je kind zijn naam leren herkennen, zodat hij bijvoorbeeld zijn plekje in de kring makkelijk kan vinden. 

De motorische ontwikkeling van 4-jarige kinderen

De fijne motoriek ontwikkelt zich verder wanneer je kind 4 jaar is. Nu je kind in de kleuterklas zit, gaat hij veel leuke activiteiten doen waarbij aandacht wordt besteed aan de fijne motoriek, zoals knippen en tekenen. De meeste kinderen tekenen rond 4-jarige leeftijd de eerste “kopvoeters”: poppetjes waarbij de armen en benen aan het hoofd vastzitten.

Tekenen is niet alleen goed voor de motorische ontwikkeling, maar ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je aan een tekening kunt aflezen hoe je kind in zijn vel zit. 

Kleuter bij papa op schoot

Seksuele ontwikkeling

Waar je kind als peuter vooral interesse had in zijn eigen geslachtsdeel, krijgen kleuters ook interesse in het lichaam van anderen. Hoe zien de lichamen van andere kinderen er uit? En waarom is er verschil tussen jongens en meisjes? Kinderen van 4 jaar oud willen graag spelletjes spelen als ‘doktertje’ of ‘vadertje en moedertje’ zodat ze meer ontdekken over elkaars lichaam.

Jongetjes kunnen bang worden dat ze hun piemeltje kwijtraken wanneer ze ontdekken dat meisjes er geen hebben. Dit noemen we ‘castratieangst’. Gelukkig kun je een kind van 4 jaar al heel goed uitleggen dat een meisje nooit een piemel heeft gehad, en dat die van hem dus ook niet weg zal gaan.

Jij als mama van een kind van 4 jaar 

Loslaten. Dat is het grote thema wanneer je mama bent van een kind van 4 jaar! Je kind ging de afgelopen jaren misschien al enkele dagen naar een kinderdagverblijf of naar opa en oma, maar nu wordt het serieus. Je kind gaat vijf dagen in de week naar school! Het is even wennen, maar uiteindelijk ga je genieten van de mooie ontwikkelingen die je kind doormaakt. Voor je het weet zit je in het schoolritme en weet je niet meer beter. Geniet van je kleuter! 

Bronnen: Allesoverkinderen.nl, Ikbenalgroot.nl, Mamaliefde.nl

Lisse van de Groep

Door

18 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.