Hoe bereid je je peuter voor op de basisschool?

Hoe bereid je je peuter voor op de basisschool?

De meeste peuters gaan naar de basisschool wanneer ze 4 jaar zijn. Maar hoe bereid je je kind voor op de basisschool?

Het is zover: je peuter gaat bijna naar groep 1 van de basisschool! Die eerste schooldag is misschien even spannend voor jullie allebei, maar met de juiste voorbereiding is je peuter (dan kleuter!) straks helemaal klaar voor deze nieuwe stap. Waar moet je op letten als je je kind wil voorbereiden op de basisschool en alles wat daarop volgt? Wij vertellen het je!

Al voordat je kind 4 jaar oud is, kun je hem of haar voorbereiden op de eerste schooldag op de basisschool. Door het hier wel regelmatig over te hebben, maar het niet te groot te maken, houd je het voor je kind luchtig en leuk.

Moeder geeft rugzak aan kleuter

Deze dingen kun je sowieso doen wanneer je peuter bijna naar school gaat:

 • Fiets regelmatig even langs het schoolplein

  Zo kan je peuter alvast zien hoe de school eruit ziet. Hij of zij kan het schoolgebouw bekijken en zien hoe de kleuters spelen op het schoolplein. Misschien is er wel een mooie glijbaan, of rijden de kleuters rond op skelters? Zo heeft je peuter iets om zich op te verheugen!
 • Lees boekjes over de basisschool

  Er zijn heel veel leuke boekjes over de basisschool die je kunt lezen. Vaak vindt de hoofdpersoon het eerst eventjes spannend, maar blijkt de eerste schooldag uiteindelijk hartstikke leuk te zijn. Herkenbaar voor je kindje en dus heel fijn als voorbereiding op de basisschool!
 • Vraag de juf of meester of je een keer binnen mag kijken

  In tijden van corona is dit misschien niet altijd mogelijk, maar op de meeste scholen (en in normale tijden) mogen peuters wel even binnenkijken voor ze naar school gaan. Zo krijgen ze vast een beeld van de klas en de juf of meester.
 • Begin niet té vroeg over de basisschool

  Een kind dat nét 3 jaar is, heeft er nog weinig aan om iedere dag langs zijn toekomstige basisschool te fietsen. Het is nog te ver weg en een kind kan zo’n lange tijd niet goed overzien. Begin dus niet té ver van tevoren over de eerste schooldag, want dit kan juist spanning opleveren in plaats van dat het een goede voorbereiding is.
 • Koop samen de schoolspullen

  Het kopen van een stoere rugzak of een mooie broodtrommel kan de voorpret voor de basisschool bij je peuter vergroten. Ga dus lekker samen op pad en laat je kind zelf zijn spulletjes kiezen.

twee peutermeisjes

Wat moet je kind kunnen voor de basisschool? 

Er zijn weinig dingen die je kind echt moet kunnen voor hij naar de basisschool gaat. Zo hoeft hij bijvoorbeeld nog niet alle letters van het alfabet te kennen. Sterker nog: om dat te leren, gaat hij juist naar school! Toch zijn er wel een aantal dingen die je kind moet kunnen om naar de basisschool te gaan: 

 • Je kind moet zindelijk zijn

  In principe houden de meeste basisscholen aan dat kinderen zindelijk moeten zijn, maar niet iedere school gaat hier op dezelfde manier mee om. De meeste kleuters hebben nog wel eens een ongelukje, maar met wat reservekleren in hun tas hoeft dit geen groot probleem te zijn. Is je kind écht nog niet zindelijk? Dan is het handig om dit van tevoren met de school te bespreken en te vragen wat hierin de mogelijkheden zijn. 
 • Je kind moet zichzelf aan- en uit kunnen kleden

  Stel je eens voor dat je als juf 30 kleuters moet helpen met het aantrekken van hun jas. Tegen de tijd dat alle jassen aan zijn, is het speelkwartiertje alweer voorbij. Het is dus handig dat kleuters dit zelf kunnen. Natuurlijk hoeft je peuter nog niet zelf zijn veters te kunnen strikken, maar het aantrekken van een jas of schoenen moet je kind meestal wel zelf kunnen.

broodtrommel in rugzak

Wennen op de basisschool

Veel basisscholen bieden de mogelijkheid om kinderen te laten wennen op school. Hoe dit wennen precies in zijn werk gaat, verschilt per school. Sommige kinderen kunnen al rustig instromen op de basisschool voor hun 4e verjaardag door halve dagen naar school te gaan, bij andere basisscholen kunnen kinderen pas naar school wanneer ze echt 4 jaar oud zijn. Informeer eens bij de basisschool waar je peuter naartoe gaat hoe dit werkt en bereid je peuter voor op een wendag door te vertellen wanneer die dag is.

Je kind gaat naar school... RELAX!

Eén van de meest belangrijke dingen in de voorbereiding op de basisschool, is dat je er zelf ontspannen over bent. Maak er niet een al te groot ding van dat je kind voor het eerst naar school gaat. Zorg dat je het er regelmatig over hebt, maar houd het luchtig.

Beantwoord de vragen van je kind, maar belast hem of haar niet met een opmerking dat jij het als moeder bijvoorbeeld heel spannend vindt. Wanneer jij relaxt bent, is je kind dat meestal ook. Zo bereid je je peuter op een ontspannen manier voor op de basisschool! 

Bronnen: Opvoeden.nl, Loes.nl

Lisse van de Groep

Door

22 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.