Kind 3 jaar oud

Je kind is 3 jaar oud en dat betekent dat hij of zij een echte peuter is. Er breekt weer een nieuwe fase vol nieuwe ontwikkelingen aan!

Je peuter van 3 jaar is niets meer vergeleken met het kleine baby’tje dat 3 jaar geleden in je armen lag. Je kind van 3 jaar gaat weer een hele nieuwe fase in. Ben je benieuwd welke ontwikkelingen een 3-jarige peuter doormaakt? Ik heb het voor je op een rij gezet! 

Je kind van 3 jaar oud

3 Jaar is een heerlijke leeftijd! Je kind wordt écht groot en de basisschool is niet meer zo ver weg. Je kunt dit misschien ook wel merken aan je peuter, want de ontwikkeling die hij doormaakt is groot. Op alle vlakken beweegt je kind zich in de richting van een schoolkind, en laat hij het peuter-zijn langzaam maar zeker achter zich.

Peuter leest boek

Motorische ontwikkeling peuter van 3 jaar 

De motorische ontwikkeling van een 3-jarige dendert door! De grootste lessen, zoals leren lopen en ergens op leren klimmen, heeft hij al geleerd, maar toch zul je merken dat de motorische ontwikkeling van een peuter van 3 jaar oud niet stilstaat.

De spieren van je kindje worden steeds sterker en daardoor kan hij nieuwe dingen leren. Qua fijne motoriek ga je zien dat je kindje van 3 potloden en stiften niet meer vasthoudt met zijn hele hand, maar met zijn vingers. Ook leert hij zelf tanden te poetsen en papier in stukken te knippen.

Ook in de grove motoriek worden er grote sprongen gemaakt dit jaar. Zo leert een 3-jarige bijvoorbeeld fietsen (met zijwieltjes), wordt hij behendiger bij het rennen, leert hij om hoger en verder te springen, én traint hij zelfs de spieren van zijn blaas zodat hij zindelijk kan worden (als hij dat nog niet is).

LEES OOK: De eerste kinderfiets kopen

Cognitieve ontwikkeling kind 3 jaar 

Peuters van 3 jaar ontwikkelen zich verder ook op cognitief gebied. Je peuter kan zich steeds beter voorstellen dat een afbeelding of symbool staat voor iets in de echte wereld (we noemen dit ‘dual representation’), gaat animistisch denken (geloven dat objecten ook gevoel hebben of kunnen denken) en kan omschrijven waar hij over nadenkt.

Ook krijgt een kind van 3 steeds meer begrip van de concepten ‘verleden’, ‘heden’ en ‘toekomst’. Je kunt bijvoorbeeld tegen je kind zeggen dat het nog vier nachtjes slapen is voordat hij bij opa en oma mag logeren. Je kindje zal zich een voorstelling kunnen maken van deze termijn en begrijpt dat dat nog niet meteen nu gaat gebeuren.

LEES OOK: Je peuter tijdsbesef aanleren

peuter op potje

Zindelijk worden 

Een kind van 3 jaar is vaak ook toe aan zindelijk worden. Wanneer een kind toe is aan zindelijkheidstraining, verschilt heel erg. Sommige kinderen zijn al met 2,5 jaar zindelijk, andere kinderen zijn zindelijk vlak voordat ze naar de basisschool gaan.

Het is belangrijk om bij de zindelijkheidstraining te kijken naar het tempo van je kindje. Het ene kind is eerder toe aan zindelijk worden dan het andere en dat is normaal en oké. Meisjes zijn daarbij vaak eerder zindelijk dan jongens.

Sociaal-emotionele ontwikkeling van 3-jarige peuter

Je peuter van 3 jaar krijgt steeds meer oog voor de wereld om hem heen en kan zich steeds beter inleven in anderen. Waar je kindje misschien eerst vooral alleen speelde, kunnen kinderen van 3 jaar oud ook steeds beter met andere kinderen spelen.

Niet alleen de manier waarop je kindje speelt, ook het spel zelf verandert. Je kindje gaat steeds meer rollenspellen spelen (“Jij bent het kindje en ik ben de mama!”) en het spel wordt steeds fantasierijker. Doordat zijn fantasie groter wordt, kan hij ook last krijgen van angsten, zoals nachtangst

Begrip voor structuur en regels 

Kinderen van 3 jaar begrijpen de wereld om hen heen steeds een beetje beter. Bepaalde gedragscodes worden steeds normaler voor hen. Zo zal een kind van 3 bijvoorbeeld sneller ‘sorry’ zeggen wanneer hij per ongeluk tegen iemand aanbotst dan een kind van 2 jaar. Het 3-jarige kind begrijpt dat hij een ander pijn gedaan zou kunnen hebben. Kinderen van 3 jaar oud hebben ook steeds meer begrip voor wat wel en niet van hen is. 

“WAAROM?”

Ouders van een peuter van 3 jaar begrijpen waarom deze absoluut in dit rijtje thuishoort. Vanaf het derde levensjaar is de ‘waarom’-vraag een hele aanwezige. Overal worden vragen over gesteld en de nieuwsgierigheid van je peuter lijkt met de dag toe te nemen.

Je kunt er misschien soms gek van worden, maar het is wel belangrijk om je kindje antwoord te geven op zijn vragen. Het helpt hem om meer wegwijs te worden in de overweldigende wereld en hij leert de wereld beter begrijpen door jouw antwoorden.

peuterjongen loopt buiten

Minder driftbuien 

Vaak nemen de driftbuien, die er op 2-jarige leeftijd zo veel zijn, af wanneer je kindje 3 jaar oud is. Doordat je kindje veel meer begrijpt en meer grip heeft op zijn eigen wereld, is er ook minder aanleiding voor driftbuien. Je peuter kan zich beter uitdrukken en begrijpt wat jij communiceert. Wanneer onduidelijkheid over de jullie dagritme bijvoorbeeld zorgt voor onrust en woede bij je peuter, kun je hem uitleggen wat jullie die dag gaan doen. Vaak nemen de driftbuien daarmee al af. 

LEES OOK: Rust- en ritmekaarten voor peuters

Jij als mama van een kind van 3 jaar 

Zoals hierboven al gezegd: 3 jaar is een heerlijke leeftijd. Je kind zit vol praatjes en het is gezellig om bij elkaar te zijn. Je kunt steeds meer samen ondernemen en dat is natuurlijk te gek!

Bij een kind van 3 ga je wel steeds meer merken dat je kindje toe begint te raken aan de basisschool. Dit kan in de laatste maanden van het levensjaar wel voor uitdagingen zorgen. Je peuter is toe aan een nieuwe uitdaging en kan zich thuis gaan vervelen. Aan jou de taak om de laatste maandjes thuis zo gezellig en leuk mogelijk te maken.

3 Jaar kan een uitdagende leeftijd zijn, maar het is ook heel gezellig. Geniet er maar van, want voor je het weet sta je op het schoolplein op je kleuter (!) te wachten!

Bronnen: Kijkopontwikkeling.nl, Kindergarden, Opvoeden.nl

Lisse van de Groep

Door

15 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.