Zo ga je om met de driftbuien van je peuter

Zo ga je om met de driftbuien van je peuter

Een dramatisch schreeuwend kind in de supermarkt? Wij hebben de beste tips om om te gaan met die driftbuien van je peuter!

Ik zie haar nog staan, op de parkeerplaats van het winkelcentrum: de moeder en de peuter met een driftbui. Haar kleintje moest in het autozitje, maar aan zijn geschreeuw te zien én horen had ie daar overduidelijk geen zin in. Zelf ben ik nog niet gezegend met een peuter, dus ik ken de struggle zelf niet, maar wow, wat zag dat er pittig uit. Ik ging op zoek naar tips voor het omgaan met peuterdriftbuien!

Help, waarom is mijn peuter driftig

Op het moment dat kinderen beginnen te lopen, beginnen ze ook de wereld om hen heen te ontdekken. Met die ontdekking komt ook het besef dat ze niet zomaar alles kunnen en dat er ook grenzen en regels zijn waar ze zich aan moeten houden. Dat is best een nieuw gegeven voor zo'n kleintje, en je ziet dan ook dat ze af en toe driftig worden omdat iets niet lukt of omdat iets niet mag. Deze driftbuien komen het meest voor tussen de 2 en 3 jaar, en nemen daarna weer af. Ze zijn deel van de peuterpuberteit.

Maak je geen zorgen, dit hoort bij de ontwikkeling. Het is een teken dat je peuter z'n eigen willetje krijgt en onafhankelijker begint te worden. Leuk is echter anders, zo'n peuter die uit het niks opeens in een klein monster verandert. Hoe ga je daar nu het beste mee om als moeder? 

Tips om driftbuien voorkomen

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Er zijn dingen die jij als moeder kunt doen om de kans op een peuter-mental-breakdown of een zeurende peuter te verkleinen.

  1. Vermijd situaties waarin je vaak nee moet zeggen. Als je snoepjes niet in het zicht legt, hoef je ook niet steeds nee te zeggen als je peuter er om vraagt.
  2. Leg uit waarom je iets wel of niet wilt. Zeker als je peuter al ietsje ouder is, kan het 'm helpen om inzicht te krijgen in de situatie en rustiger te worden. 
  3. Wees consequent. Houd de regels zo veel mogelijk hetzelfde, zodat de grenzen niet de hele tijd op een andere plek liggen. Nee is nee, en ja is ja.
  4. Verwacht niet te veel van je kind. De grens tussen grootbrengen en opvoeden is soms nog een beetje wazig op deze leeftijd. Een kleintje kan misschien gewoon nog niet heel lang rustig aan tafel zitten, probeer dit dan ook niet te forceren. Sommige dingen zijn het gevecht niet waard.
  5. Stel geen vragen waar het antwoord nee op kan zijn. Neem nu tandenpoetsen met je peuter als voorbeeld. In plaats van te zeggen "Gaan we tanden poetsen?" stel je de vraag: "Wil je vandaag de rode tandenborstel gebruiken of de gele?" Soms ga je nog steeds een gillende nee te horen krijgen, but at least you tried. Een andere optie is om niet te vragen iets te doen "Gaan we tanden poetsen?", maar het mee te delen ("Kom, we gaan tanden poetsen!").

Hoe om te gaan met driftbuien

Zelfs de beste voorbereiding ter wereld gaat niet tegenhouden dat je af en toe tóch met een driftige peuter te maken hebt. Zoals gezegd hoort dat bij hun ontwikkeling en ook het temperament van je kleintje speelt hier in mee. Als het zover is, hoe ga je dan om met zo'n bui?

  1. Geef alternatieven voor hun gedrag. Vertel je kind niet alleen dat hij moeten stoppen met zijn gedrag, maar zeg ook wat ze wél moeten doen. Dus niet: "Stop met schreeuwen!", maar wel: "Stop. Als je iets wilt, moet je het netjes vragen."
  2. Ga niet in discussie. Dit is geen onderhandeling: jij bent de ouder.
  3. Wees consequent. Een driftbui lijkt soms eeuwen te duren, maar als je toegeeft, leer je je kind dat het uiteindelijk wél z'n zin krijgt als 'ie maar lang genoeg doorgaat. Kies de korte pijn dus, en zet door! Later ben je er dankbaar voor dat je niet hebt toegegeven aan peuterterrorisme.
  4. Beloon de driftbui niet met aandacht. Wees wel extra gul met complimentjes en aandacht als je kind zich wel goed gedraagt.
  5. Leg de schuld eens bij een ander. Je kind mag geen kipnuggets omdat de McDonald's gesloten is, en tandenpoetsen moet gewoon van de tandarts. Op die manier ben jij niet meer de boosdoener in het verhaal, maar is het gewoon een feit waar ze zich bij moeten neerleggen. (We doen dit allemaal wel eens toch, #noshame)

Hoe blijf je zelf rustig tijdens een driftbui

Je hebt weinig geslapen, had een lange werkdag, wil nog snel wat boodschappen doen in een superdrukke supermarkt en natuurlijk is dát het moment dat je peuter besluit een driftbui van formaat te krijgen. Ah, the joys of motherhood! Zelf rustig blijven is de boodschap, maar hoe dan?

  1. Adem een paar keer diep in en uit. Een tip zo oud als de straatstenen, maar het helpt vaak wel om net iets gecontroleerder te reageren.
  2. Herhaal voor jezelf dat het bij de ontwikkeling hoort. Je kleintje doet het niet expres. 
  3. Reageer je toch iets te fel in het moment en voel je je daar achteraf slecht over? Het overkomt de beste moeders, nobody is perfect
  4. Trek je niets aan van wat andere mensen denken. Tuurlijk voelt het een beetje genant om in het openbaar te zijn met zo'n driftige peuter. Wat zullen de mensen wel niet denken? Nou, lekker laten denken. Trouwens, wedden dat er ook heel wat moeders naar je kijken en juist heel veel bewondering hebben dat je zo standvastig bent?
Marianne Nykjaer

Door

26 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.