Omgaan met een zeurende peuter: 7 handige tips

Je vindt je kind echt een lieverd, maar soms - er is geen leuke manier om dit te zeggen - kunnen ze gewoon ontzettend zeuren. Jengelen, jammeren, huilen en doordrammen, iedere peuter heeft er wel eens last van. Daarom tips!

Als ze iets willen of denken dat ze (volgens hen) verkeerd behandeld worden duurt het vaak niet lang voor het eerste zeurderige toontje op komt zetten. Hieronder 7 tips over het omgaan met een zeurende peuter.

Ze wil graag haar pantoffels aanhouden in bed, nog even een filmpje afkijken of wil nog niet naar de wc (terwijl jij ruikt dat ze eigenlijk al lang had moeten gaan). Hij wil per se zijn racebaan door zijn hele kamer bouwen, vertikt het om die mooie nieuwe trui aan te doen (die hij vorige week nog wilde hebben) en wil de deur niet uit omdat je niet het goede wachtwoord hebt gegeven. En iets niet willen wordt dan gevolgd door zeuren, en zeuren misschien wel door huilen en schreeuwen. Zucht. Hoe zorg je dat je zo snel mogelijk van het zeuren afkomt?

Wat je in ieder geval niet moet doen

Jaja, geef maar toe, soms heb je geen tijd (en dus) geen geduld om met je zeurende peuter om te gaan. Herken je een van deze reacties?

  • 'Je kan niet altijd alles krijgen wat je maar wil!' (maakt zeuren vaak alleen maar erger)
  • Antwoord geven in dezelfde zeurderige toon met een grote dosis sarcasme (dan voel jij je achteraf heel rot)
  • Negeren en hopen dat het over gaat (hoe vaak heb je deze methode met succes geprobeerd?)

Goed, deze dingen werken vaak alleen maar averechts en je bereikt er alleen maar mee dat zowel jij als je kind zich achteraf rot voelen. Daarom een aantal methoden die wel werken, gevonden op verschillende websites voor ouders:

1. Kap het af voor het erger wordt

Om ervoor te zorgen dat het zeuren zo snel mogelijk stopt, kan je het beste zo snel mogelijk op je kind reageren. Ben je aan de telefoon of in een belangrijk gesprek? Probeer dan ten minste oogcontact te maken met je kind en je vinger omhoog te houden zodat je kind weet dat je er zo aankomt. Het zal misschien niet direct de eerste keer werken, maar als je dit ritueeltje een aantal keer herhaalt en je er ook aan houdt (dus ook echt direct na het afronden van je gesprek komen) dan zal je kind de volgende keer waarschijnlijk geduldig wachten.

2. Toon begrip

Waarschijnlijk ook heel herkenbaar: kom je in een speelgoedwinkel (of de Action), ziet je kind natuurlijk minimaal 1 ding wat hij of zij wil hebben. Je kan dan een van onze shoptips met kinderen gebruiken, maar vaak werkt het tonen van begrip ook al. Als je zegt dat je het leuk speelgoed vindt heb je in ieder geval een positieve draai te pakken. Vervolgens aangeven dat het leuk speelgoed is voor op het verjaardagslijstje is dan een goede manier om gezeur te voorkomen.

3. Geef het goede voorbeeld

Geef aan dat zeuren helemaal niet fijn is om te horen, maar kijk uit dat je er niet mee spot. Zeg bijvoorbeeld in een zeurderig toontje: 'Wat vind je fijner, mama's zeurderige stemmetje? Ik wil geeeen avondeten maaakeeen'. 'Of mama's lieve stem? 'Pff he, ik ben best wel moe. Ik kan wel wat hulp gebruiken'. 

4. Geef ook complimenten

Natuurlijk zeg je het als je kind iets niet goed doet of zegt. 'He, dat is geen fijne stem om te horen'. Vergeet af en toe ook niet om een compliment te geven als je kind het wel goed doet. 'Kijk, dat is nou een leuke stem om te horen!'

5. Negeer het gezeur niet

Waarom? Nou, ten eerste helpt het gewoon niet. Er zijn maar weinig ouders die het voor elkaar krijgen hun kind langer te negeren dan dat zij kunnen zeuren (herkenbaar?). Hoe langer je je kind negeert, hoe erger het zeuren vaak wordt. In plaats daarvan kan je proberen aan te geven dat een zeurderig stemmetje lastig is om naar te luisteren. 'Ik begrijp je niet als je je zo praat. Probeer het eens met je normale stem?'

6. Wees speels

Dit gaat misschien gek klinken, maar kan bijzonder goed werken. Neem een mok of een kom en laat die aan je kind zien als die begint met zeuren (met je handen een kommetje maken kan ook). 'Hier, doe hier je gezeur maar in en geef me je normale stem.' Je kind kan gaan lachen, of misschien wel zo'n typische 'oh mam'- blik geven, maar het stopt het gezeur vaak wel. Of fluister het antwoord terug. Om je te horen moet je kind stoppen met zeuren.

7. Geef aandacht

Als je kind veel zeurt kan dit ook een teken zijn dat je iets meer aandacht aan je kind moet geven. Even samen een boekje lezen, even samen spelen... Het hoeft soms maar een paar minuten te zijn. Een paar minuten per dag even heel bewust aan je kind besteden kan al veel gezeur schelen. En het natuurlijk ook hartstikke gezellig!

Herkenbaar? En heb je zelf nog tips om zeurende kids snel op te laten houden? Let us know!

Daisy van Schaijik

Door

29 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.