Peuter problemen oplossen

Peuters leren tijdens de peuterpubertijd het woordje 'nee' en ontdekken het onderhandelen. Dit zijn de meest voorkomende peuter problemen + oplossingen.

De peutertijd is een belangrijke periode in de ontwikkeling van jouw kind. In deze periode worden kinderen zindelijk, leren ze lopen, praten en eigenlijk alle sociale basisvaardigheden. Deze tijd brengt ontzettend veel leuks met zich mee, maar het is ook een pittige tijd. Kinderen leren het woordje 'nee', willen niet altijd slapen, worden kieskeurig in wat zij willen eten en ontdekken hoe ze hun omgeving uit kunnen testen.

Ze ontwikkelen echt een karakter en daar komt heel wat bij kijken. Wij hebben de 5 meest voorkomende peuter problemen op een rij gezet met daarbij een aantal adviezen. 

Peuter probleem 1 -  Niet willen eten

Peuters maken een psychologische ontwikkeling mee, waarin zij het besef krijgen dat ze een individu zijn. Dit betekent vaak dat ze alles ineens zelf willen doen. Ze kunnen hierdoor opstandig worden en als ze ergens geen zin in hebben, dit ook weigeren. Voornamelijk bij het eten kan dit een 'probleem' zijn. Jouw kind krijgt het besef wat hij/zij wel of niet lekker vindt. 

Oplossing 

Zorg allereerst dat jij en je kind niet te gefocust zijn op het eten. Houd het tijdens het eten gezellig, voer een gesprek met je peuter en zorg ervoor dat hij ondertussen eet. Geef ongeveer een uur van tevoren geen koek of snoep meer. Wil jouw kind echt niet eten of heb je de hele maaltijd een schreeuwende of huilende peuter aan tafel? Bedenk dan een alternatief. Een keer het avondeten overslaan is geen groot probleem. Geef je kind dan wel een stukje fruit of een boterham en probeer het de volgende dag weer! 

Niet willen eten kan ook liggen aan een bepaalde allergie dat jouw kind heeft. Merk je dat je kind niet wil eten, omdat je peuter buikpijn heeft? Of merk je dat er meer achter het niet-willen-eten zit? Raadpleeg dan een arts of deskundige. 

TIP: Zorg dat er een ontspannen sfeer heerst aan tafel. Dit stimuleert het eetgedrag van je kind op een positieve manier! 

Peuter probleem 2 - Niet willen slapen

Sommige kinderen hebben minder slaap nodig dan anderen. Is jouw kind in zijn/haar babytijd altijd al iemand geweest die het liever bij korte slaapjes hield? Dan is het niet erg als dat in de peutertijd ook zo is. Beïnvloedt dit het dagelijkse leven doordat je peuter oververmoeid is? Dan is het wel goed om te kijken wat je hieraan kunt doen. 

Oplossing 

Houd zelf de leiding en laat de bedtijd niet bepalen door je kind. Ook al slaapt je peuter niet direct, hij rust wel uit wanneer hij alleen in een donkere kamer ligt. Word ook niet boos als jouw kind slaapproblemen heeft. Wellicht kan je peuter er niets aan doen of heeft hij gewoon iets minder slaap nodig. 

Is je kindje een moeilijke slaper? Kies dan voor een vast slaapritueel. Verminder de prikkels die een kind kan krijgen door bijvoorbeeld een kwartier van tevoren de televisie/iPad uit te zetten. Een warm bad voor het slapen gaan kan helpen en het voorlezen van een verhaal is ook ontzettend goed! Kinderen worden hier rustig van.

TIP: Geef jij je kind weleens straf? Stuur hem dan niet naar zijn slaapkamer. Dit kan je peuter gaan associëren met vervelende momenten, wat de slaap kan beïnvloeden.

Peuter probleem 3 - 'Zelf doen' 

Iets dat kenmerkend is voor peuters is dat zij vaak alles zelf willen doen. Vooral het woordje 'nee' hebben ze op die leeftijd geleerd en gebruiken dit dan ook veelvoudig. 

Oplossing 

Het is belangrijk dat je jouw peuter complimenten geeft voor goed gedrag. Glimlach lief, geef een aai over de bol en vertel wat je kind goed doet. Dit zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen van je kind groeit. 

Volwassenen zijn vaak geneigd om in te grijpen. Je ziet dat je kind net dat ene puzzelstukje niet kan vinden. Je wil hem dan helpen, omdat jij wel ziet waar dat puzzelstukje ligt. Toch is het dan belangrijk om een peuter dit zelf te laten uitvinden. Raakt je kind gefrustreerd, vraag dan of je mag helpen. Leer je peuter om eigen keuzes te maken en geef je kind hier de ruimte voor. Zoals: wat wil je vandaag aan of wat wil je drinken? Mocht je kind bijvoorbeeld elke dag om cola vragen, dan is het wel verstandig om te laten weten dat cola niet gezond is. Vertel je kind dan ook waarom die dat op dat moment niet krijgt. 

TIP: Kinderen leren ontzettend veel van hun ouders. Meer dan wij misschien wel beseffen. Verreik de kennis van de peuter worden door veel uit te leggen. Waarom brengt papa het afval naar buiten, hoe smeert mama haar brood etc.

Peuter probleem 4 - zin doordrijven

Kinderen die in de peuterpubertijd komen kunnen geregeld gaan huilen en schreeuwen als ze hun zin niet krijgen. Geef jij toe? Dan gebeurt dit de volgende keer weer. Dit gedrag kan ook een schreeuw om aandacht zijn. Een peuter kan ook heel lang zwijgen of juist met je gaan onderhandelen. 

Oplossing 

Heeft jouw peuter de zwijg tacktiek uitgevonden, blijf dan praten tegen je kind. Zwijg niet terug. Uiteindelijk zal je kind moeten praten en vertellen wat hem/haar dwars zit. Is jouw peuter een ster in onderhandelen en weet je niet direct of je hem/haar datgene wil geven? Geef dan aan dat je erover na wil denken. Belangrijk hierin is dat je je kind duidelijkheid moet geven.

Vooral shoppen met een peuter kan lastig zijn. Vaak hebben ze er na 1 of 2 winkels al geen zin meer in en willen ze naar huis. Geef hierbij ook duidelijk aan naar hoeveel winkels je nog wilt gaan, zodat je kind weet waar hij aan toe is.  

Peuter probleem 5 - Driftbuien 

Driftbuien horen bij het ontwikkelen van een sterke eigen wil van een peuter. Als jouw kind zijn zin erg graag wil doordrijven kan hij op de grond gaan liggen, schoppen, slaan of bijten. 

Oplossing 

Het is allereerst belangrijk dat je als ouder laat zien dat je dit gedrag niet accepteert. Blijf wel rustig en ga niet schreeuwen, schelden of hardhandig optreden. Probeer je peuter af te leiden en verplaats je ook in je kind. Waarom slaat, bijt, schopt of schreeuwt je peuter? 

Structuur, duidelijkheid en teamwork tussen beiden ouders is belangrijk zodat je peuter zich goed kan ontwikkelen. Blijf consequent en gaat hij/zij echt te ver, zet hem of haar dan even op de gang. Het is wel belangrijk om achteraf met je kind te praten. Probeer dit ook zo rustig mogelijk te doen. Zijn de driftbuien over? Ga dan weer gezellig samen spelen, knutselen, een spelletje doen of even naar buiten. Een kind kan makkelijk een knop omzetten, probeer dit zelf ook te doen.

Driftbuien kunnen ook komen door iets wat op school of op de peuterspeelzaal is gebeurd. Een kind kan gevoelens nog niet goed onder woorden brengen. Probeer daarom altijd te kijken naar het motief van jouw kind. 

Zit er iets anders achter? 

Al deze bovenstaande peuter problemen kunnen natuurlijk een reden hebben. Niet willen eten, of heel erg veel huilen kan te maken hebben met een bepaalde allergie. Slaan en bijten kunnen gedragsproblemen zijn waar meer achter zit. Jij kent jouw kind het beste en kan waarschijnlijk ook goed aanvoelen wanneer hij of zij 'abnormaal' gedrag vertoont. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan een arts. Vertoont je kind overmatige agressie? Raadpleeg dan ook een arts of opvoeddeskundige.  

Bronnen: Gedragsproblemen kinderen, Mijn kinderarts, Opvoeden.nl, NTR Academie.

Rosalyn van Houwelingen

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.