Winkelen met kinderen: 10 tips & tricks

Winkelen met kinderen: 10 tips & tricks

Winkelen of boodschappen doen met kinderen is soms best een uitdaging (understatement…). Met deze 10 tips gaat het vast beter!

Winkelen met kinderen is, eerlijk is eerlijk, soms een kleine hel. Inééns heeft de eigenwijze dreumes, peuter of kleuter er geen zin in meer in en barst ie in huilen uit, middenin een volle supermarkt. Argh! Toen je nog geen kinderen had, aanschouwde je zo’n tafereel van een afstandje, blij dat jij niet in de schoenen van die arme moeder stond. Maar hoe voorkom je dat het jou nu overkomt? Wij hebben tips & tricks voor het winkelen met kinderen!

Winkelen met kinderen kan soms meer dan een 'uitdaging' zijn. Uit onderzoek van Direct Research blijkt dat na de komst van kinderen het aantal keren winkelen vermindert van gemiddeld bijna 30 naar minder dan 17 keer per jaar. Terwijl jij vakkundig je lijstje met boodschappen probeert af te werken, eist de kleine constant je aandacht op. Help!

Winkelen in je uppie is nog steeds het meest efficiënt, maar als dat echt even niet kan, kunnen deze tips & tricks het winkelen met kinderen wellicht iets makkelijker maken:

1) Het juiste tijdstip

Het juiste tijdstip is in dit geval echt een héle belangrijke. Jonge kids zijn op bepaalde momenten van de dag chagrijniger en zeurderiger dan anders. Probeer ook geen boodschappen te gaan doen op het drukste moment van de dag en zorg dat de buikjes gevuld zijn voor je de deur uitgaat. Je wilt echt niet met hongerige kinderen door het snoeppad lopen... Mocht je echt niet op een gunstig tijdstip kunnen winkelen, zorg er dan voor dat dat je iets te snacken van huis meeneemt.

2) Kinderen erbij betrekken

Hoe klein of groot de kinderen ook zijn, de eerste regel van het winkelen met kinderen is dat je ze erbij moet betrekken. Ga samen met je kind het lijstje met benodigdheden af en geef ze een taak, zoals het zoeken van de boter die jullie altijd hebben of het pak koekjes. Zo hou je iedereen bezig én heb je tegelijk nog een kleine helpende hand ook! Door ze een mandje te geven of een kinderkarretje helpen ze ook nog eens met tillen. Win-winsituatie.

3) Maak duidelijke afspraken

Maak met de kinderen duidelijke afspraken over waar jullie naartoe gaan en wat je van ze verwacht. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: “We gaan nog twee winkels in en dan stoppen we om wat te drinken in de speeltuin.” Als je je kind van tevoren vertelt wat je van plan bent, kunnen ze zich daarop instellen. En het vooruitzicht van een speeltuin zorgt er waarschijnlijk voor dat ze zich nog wel even netjes gedragen!

4) Beloning in het vooruitzicht

Geef de kinderen voordat je gaat winkelen iets om naar uit te kijken als ze zich goed gedragen, zoals de speeltuin. Dit zorgt voor een extra motivatie tijdens het winkelen. Als je kids al zakgeld krijgen, kun je dat ook eens in de zoveel tijd meenemen en ze daarvan zelf iets laten kopen in de winkel. Zo bouw je niet alleen een positieve associatie op met winkelen, maar je leert ze ook nog eens te sparen voor iets dat ze heel graag willen hebben.

5) Maak er een spelletje van

Laten we eerlijk zijn: boodschappen doen of winkelen is eigenlijk helemaal niet zo leuk voor kinderen. Alleen maar achter jou aanlopen of in een kar zitten en kijken hoe jij de spullen in de winkelwagen legt? Vind je het gek dat kinderen drammerig of tegendraads worden? Om het een beetje leuker te maken, kunnen jullie een spelletje doen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een 'schattenjacht' te houden waarbij ze alle producten op het lijstje moeten vinden. Maak vooraf al duidelijke lijstjes met de afbeeldingen van de producten zodat ze die makkelijk kunnen vinden.

6) Bundel je krachten

Je hoeft niet altijd alleen te gaan winkelen. Neem lekker je vriendin mee, of spreek samen met een andere ouder af dat de één boodschappen doet voor twee en de ander op de kids let. Er zijn talloze ouders die opzien tegen winkelen of boodschappen doen met kinderen, dus vraag gerust eens rond bij het kinderdagverblijf of op school. Hierbij kun je de 'oppasbeurt' en de 'winkelbeurt' eerlijk verdelen. Natuurlijk wel zo leuk als er een speeltuin, park, zwembad of groot grasveld in de buurt is om de kinderen te vermaken.

7) Prioriteren van de boodschappenlijst

Maak een lijst met absolute must-haves die je efficiënt kunt afwerken. Als je die boodschappen binnen hebt, geeft het rust. Dan kun je even ademhalen en ook genieten van je energieke en eigenwijze kids. Zonder in paniek te raken, omdat je op je horloge ziet dat de tijd wel érg snel gaat. Als je tijd over hebt en je kids gedragen zich, kun je rest wellicht ook nog kopen.

8) Ga niet in discussie

Natuurlijk komt het voor dat je kleine iets ziet wat hij of zij heel graag wil hebben. Je kunt het beste proberen een discussie in de winkel te vermijden. Zeg in plaats daarvan iets als: “Zet het maar op je verlanglijstje voor Sinterklaas/je verjaardag/kerst.” Of “Dat ziet er mooi uit, daar kun je voor sparen.” En: "We hebben nu al dit pak koekjes, de volgende keer nemen we die mee.”

9) Bedanken

Als je dan klaar bent met boodschappen doen en je kind heeft zich goed gedragen en/of goed geholpen, vergeet ze dan niet te bedanken. Goed gedrag belonen motiveert ze om de volgende keer weer zo goed mee te helpen!

10) Lang leve de bezorgdienst

Is boodschappen doen echt een ramp? Kun je geen voet in die supermarkt zetten zonder dat je kind aan je arm jengelt om snoep, koek of gewoon alles wat hij ziet? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om in alle rust online te shoppen en de boodschappen lekker thuis te laten bezorgen.

Heb je zelf nog onmisbare shoptips worstelende ouders? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Bron: Direct Research (2014)

Marieke van Boven

Door

20 mei 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.