Zakgeld: wanneer begin je & hoeveel geef je?

Zakgeld: wanneer begin je & hoeveel geef je?

Zakgeld is een mooie manier om kinderen te leren omgaan met geld. Maar wanneer begin je daarmee en hoeveel geef je dan? Lees hier alle info over zakgeld.

Zakgeld: wanneer je kids op een bepaalde leeftijd komen, gaan ze er ongetwijfeld om vragen. Met een eigen zakcentje kunnen ze zelf wat leuks kopen of sparen voor iets duurders. Maar wanneer begin je met zakgeld en hoeveel geef je dan? Wij vertellen het je.

Je kent het vast wel: je kind heeft bij een vriendje de nieuwste Nintendo gezien en heeft zijn zinnen erop gezet. Hij wil ‘m ook! Maarre, no way dat papa en mama die zomaar voor hem kopen en z’n verjaardag is nog ver weg. Dat wordt dus sparen van z’n zakgeld! 

Waarom zakgeld geven?

Door kinderen zakgeld te geven, leren ze omgaan met geld. Door er zelf over te mogen beslissen, leren ze de waarde van geld kennen en kunnen ze mooi oefenen voor later. Tegen die tijd is het namelijk ook maar afwachten wat je verdient en wat je dus allemaal wel of niet kunt uitgeven. Als je je kind zakgeld geeft, heeft ie daar dus voor de rest van zijn leven wat aan.

Zakgeld is leergeld

Het is belangrijk dat kinderen hun zakgeld niet alleen opsparen, maar ook uitgeven. Dat zorgt meestal voor plezier, maar soms kan een aankoop ook tegenvallen en dus voor teleurstelling zorgen. Dat hoort er allemaal bij!

Ook een belangrijke les die kinderen leren van zakgeld, is dat het op kan raken. Ze moeten er een bepaalde periode mee overbruggen (bijvoorbeeld een week) en op = op. Bovendien kun je geld natuurlijk maar één keer uitgeven, dus moeten er keuzes worden gemaakt. En wat dacht je van sparen voor iets groters? Hartstikke leerzaam dus!

LEES OOK: Gezonde lunch voor kinderen - 5 tips voor de broodtrommel

Wanneer begin je met zakgeld geven?

Vanaf ongeveer 6 jaar is het verstandig om zakgeld te gaan geven. Vanaf groep 3 van de basisschool gaan ze namelijk actief aan de slag met rekenen en kunnen ze de verschillende munten herkennen.

Voor die tijd heeft het nog niet echt zin; peuters en kleuters kunnen nog niet plannen en rekenen. Ze hebben er ook nog geen idee van dat geld een bepaalde waarde heeft. Wel kun je ze alvast wat leren over geld, door ze te laten zien dat je de caissière geld geeft als jij iets koopt en je het daardoor mee naar huis mag nemen. Ook kun je ze af en toe iets laten betalen (van jouw geld), bijvoorbeeld als er een ijsje wordt gekocht.

Hoeveel zakgeld geef je?

Het is, zeker in het begin, niet heel erg belangrijk hoeveel zakgeld je kind krijgt, áls hij maar wat krijgt. Zo kan hij spelenderwijs leren omgaan met geld. Naarmate je kind ouder wordt, kun je steeds iets meer gaan geven. De hoogte van het bedrag is natuurlijk ook erg afhankelijk van je eigen financiële situatie en wat je kind van het geld moet betalen.

Overdrijf het in ieder geval niet: één of twee euro per week is meer dan genoeg tot zo’n 10 jaar. Geld is in die jaren gewoon een middel om te oefenen in betalen, plannen en sparen, meer nog niet.

Overzicht zakgeld-bedragen

Wil je een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld dat je je kind kunt geven? Onderstaande tabel komt van de website van het Nibud en geeft een goed beeld van wat kinderen per leeftijd per week krijgen:

Hoe geef je het zakgeld?

Geef zakgeld in cash

Inmiddels verdwijnt contant geld steeds meer uit ons dagelijks leven, maar voor kinderen zijn de munten en briefjes nog altijd de beste manier om met geld te leren omgaan. Als ze het in hun handen kunnen houden, maakt dat het tastbaar en kunnen ze zich er beter iets bij voorstellen.

Geef het zakgeld de eerste jaren dan ook gewoon cash. Zo kun je goed uitleggen wat de waarde is, bijvoorbeeld dat twee muntjes van 50 cent evenveel waard zijn als één munt van een euro. Je kunt je kind natuurlijk wel vast uitleggen hoe het werkt met een bankrekening. Laat zien hoe je pint en hoeveel er vervolgens van je bankrekening is afgeschreven. Zo leren ze dat een pinautomaat niet onbeperkt briefjes uitspuwt. ;)

Zakgeld op een vaste dag

Geef het zakgeld altijd op een vaste dag in de week. Niet alleen is dat iets om naar uit te kijken, ook leert je kind plannen: op die dag krijgt hij zijn geld en daar moet hij het de rest van de week mee doen. Op = op!

Zakgeldcontract

Het kan slim zijn om de afspraken rondom het zakgeld vast te leggen. Dan is er voor iedereen duidelijkheid en ontstaat er geen gedoe. Ook dit is weer een leermoment voor je kind: hij gaat er bewust mee akkoord en zal zich daardoor ook verantwoordelijk voelen voor zijn aandeel.

Je kunt deze afspraken op een leuke manier vastleggen met een ‘zakgeldcontract’. Hier kan bijvoorbeeld in staan hoeveel zakgeld je kind krijgt, wanneer hij het krijgt, wat hij ervan moet kopen, of hij ook moet sparen en wanneer het bedrag omhoog gaat. Uiteraard onderteken je die samen!

Download hier een voorbeeld van een zakgeldcontract >>

Geen geld bijleggen

Zomaar tussendoor bijspringen is niet handig. Je kind moet leren wat ‘blut zijn’ betekent, dat sparen tijd kost en dat er een verschil is tussen kleine (goedkope) en grote (dure) aankopen. Een goed rapport of een behaald zwemdiploma zijn natuurlijk uitzonderingen, daar mag best wat tegenover staan! Ook kun je een manier bedenken om je kind te helpen met het laatste stukje als hij lang ergens voor heeft gespaard, bijvoorbeeld klusjes doen of zijn oude speelgoed verkopen.

Waar mag je kind zakgeld aan uitgeven?

Het lijkt misschien goed om je kind zijn zakgeld te laten opsparen, maar het is ook belangrijk dat hij het uitgeeft. Misschien wil hij dat doen aan dingen waar jij niet helemaal achter staat, maar probeer hem daar zo vrij mogelijk in te laten. Bijsturen en adviseren kan natuurlijk wel, maar hij moet er ook van leren. Valt een aankoop tegen? Jammer, dan moet het de volgende keer anders. Is het geld ineens op? Balen, dan zit er niks anders op dan te wachten op het volgende zakgeldmoment.

Een goed idee is ook om een deel van het zakgeld apart in een spaarpot te laten doen voor iets groters of onverwachte uitgaven, en het overige deel wél te kunnen uitgeven als hij dat wil. Zo werkt het in ‘het grote mensenleven’ ook. Met een spaarpot krijgt je kind inzicht in zijn groeiende ‘vermogen’, wat weer motiveert om verder te sparen!

Bronnen: nibud.nl, snsbank.nl, ing.nl, wijzeringeldzaken.nl

Marieke van Boven

Door

25 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.