Wat als je peuter niet zindelijk wil worden?

Je kind gaat binnenkort naar de basisschool, maar is nog niet zindelijk. Wat moet je doen om je peuter zo snel mogelijk zindelijk te maken?

Als je peuter maar niet zindelijk wil worden, kan dat lastig zijn. Zeker als hij binnenkort naar de basisschool gaat, waar verwacht wordt dat hij geen luier meer draagt en zelfstandig naar het toilet kan. Dit kun je doen als je worstelt met de zindelijkheid van je peuter!

Wanneer is een kind gemiddeld zindelijk?

Gemiddeld zijn kinderen tussen 2,5 en 3 jaar zindelijk, in ieder geval overdag. Jongens zijn vaak later met zindelijk worden, maar uiteindelijk zijn bijna alle kinderen voor hun 4e verjaardag zindelijk. Maar wat als jouw peuter niet zindelijk wil worden of er wel alles aan doet, maar het niet lukt?

moeder met peuter op de arm

Oorzaken peuter nog niet zindelijk

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, is zindelijkheid wenselijk. Een juf of meester heeft immers geen tijd om de luiers van dertig kinderen te verschonen. Toch is zo’n 4% van de 4-jarigen nog niet zindelijk. Waar ligt dit aan? 

 • De komst van de wegwerpluier

  Met de komst van de wegwerpluier is de noodzaak om zindelijk te worden voor zowel kinderen als ouders verminderd. Dit is mogelijk ook een reden dat kinderen minder snel zindelijk worden. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat kinderen in 1996 later zindelijk waren dan in 1966. De kinderen voelen slechter aan dat hun luier nat is en voor ouders is de noodzaak om hun kind zindelijk te maken veel minder groot. 
 • Medische oorzaak 

  Bij sommige kinderen is er sprake van een medische oorzaak waardoor het zindelijk worden niet lukt. Bij een medische oorzaak kun je bijvoorbeeld denken aan obstipatie, te veel of te weinig plassen, constant urineverlies (druppelsgewijs), ophoudgedrag of pijn bij het plassen. In dit geval kan je als ouders contact opnemen met de huisarts. Deze zal je in de meeste gevallen doorsturen naar de poep- en plaspoli in het ziekenhuis, of bijvoorbeeld naar een kinderbekkenfysio. Zo kan ingezet worden op de juiste behandeling om je kind zo snel mogelijk zindelijk te maken. 
 • Angst voor de wc of het potje

  Sommige kinderen hebben angst voor de wc of het potje. En een kind dat niet op de wc of op het potje wil plassen of poepen, zal dit dus in zijn/haar luier doen. In dit geval is het belangrijk om eerst de reden van de angst te achterhalen. Pas wanneer je weet waarom je kindje niet wil poepen of plassen op de wc of op het potje, kun je verder met het verminderen van de angst voor de wc of het potje en het voortzetten van de zindelijkheidstraining. Als je hier niet zelf uitkomt, kun je hiervoor altijd advies vragen aan de huisarts.
 • Gebrek aan goede zindelijkheidstraining 

  Zindelijk worden gaat niet vanzelf. Zonder goede zindelijkheidstraining, is de kans dat een kind zindelijk wordt erg klein. Zindelijkheidstraining vergt toewijding en doorzettingsvermogen van de ouders, het lukt niet van de één op andere dag. Hoe frustrerend dat in sommige situaties soms ook kan zijn...

moeder knuffelt peutermeisje

Tips voor goede zindelijkheidstraining

Gaat je kind bijna naar de basisschool en is hij of zij nog niet zindelijk? Let dan bij de zindelijkheidstraining goed op de volgende dingen: 

 • Maak van de wc of het potje iets normaals

  Neem je kind mee wanneer je zelf naar de wc gaat en laat zien wat er gebeurt.
 • Investeer tijd in de zindelijkheidstraining

  Accepteer dat je er echt een aantal weken druk mee bent. 
 • Kies vaste momenten uit om te oefenen met het potje of de wc

  Veel kinderen moeten na het wakker worden en na het eten poepen en/of plassen. Je kunt dus in je dagelijkse routine verwerken dat je kind op die momenten even op het potje gaat zitten.
 • Werk met beloningen

  Je kunt werken met een stickerkaart, waarbij je kind een sticker krijgt wanneer hij iets op de wc heeft gedaan. Bij tien stickers krijgt je kindje vervolgens een cadeautje.
 • Straf je kind niet

  Zorg altijd dat het naar de wc of het potje gaan iets positiefs is. Lukt het niet om een plas of poep op de wc of op het potje te doen? Maak daar geen punt van. Straf je kind ook niet bij ongelukjes. Straffen heeft bij de zindelijkheidstraining geen zin en kan zelfs averechts werken. 
 • Laat je kindje zonder (onder)broek rondlopen

  Wanneer hij of zij moet plassen, kun je het potje er meteen bij pakken zonder dat er eerst nog een broek uit moet. Hierdoor wordt de kans op ongelukjes veel kleiner en zijn de momenten op de wc of op het potje sneller een succeservaring voor je kind. 
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt

  Door voldoende te drinken blijft de blaas goed zijn werk doen en voelt je kind ook goed aan dat hij of zij moet plassen. Ook is voldoende vocht binnenkrijgen belangrijk voor een goede werking van de darmen. 

De meeste kinderen zijn gelukkig voor hun 4e verjaardag zindelijk. In de meeste gevallen is er geen medische oorzaak waarom het zindelijk worden niet lukt en kom je dus met een goede en intensieve zindelijkheidstraining een heel eind.

Op welke leeftijd was jouw kindje zindelijk? 

Bronnen: Slingeland Ziekenhuis, NCJ

Lisse van de Groep

Door

24 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.