Zwanger en in de WW: waar heb je recht op?

Het laatste wat je wil tijdens je zwangerschap, is je zorgen maken over geld of werk. Maar waar heb je recht op als je zwanger bent en je in de WW zit?

Zwanger en in de WW: hoe zit het? Ongewenst werkloos zijn is nooit fijn, maar tijdens je zwangerschap kan het extra stress opleveren. Gelukkig leven we in een land waar veel dingen goed geregeld zijn. Zo heb jij als zwangere ook rechten als je in de WW zit en je verlof nadert. 

In de WW tijdens je zwangerschap 

Als je in de WW zit, krijg je vanuit het UWV een werklozenuitkering uitbetaald. Deze uitkering loopt gewoon door als je zwanger raakt. Tot aan je zwangerschapsverlof verloopt de WW-uitkering niet anders dan bij mensen die niet zwanger zijn. Je hebt verplichtingen waar je aan moet voldoen als je een WW-uitkering ontvangt, zoals verplicht solliciteren en het maandelijks invullen van een inkomstenopgave.

Ben je al ver in de zwangerschap wanneer je werkloos raakt en wordt solliciteren lastiger omdat je zwangerschapsverlof dichterbij komt? Dan kun je in overleg met het UWV kijken of er een tijdelijke vrijstelling of vermindering van de sollicitatieplicht geregeld kan worden.

Zwangere vrouw ligt op rug met handen op buik

Werkloos en zwangerschapsverlof 

Als je zwanger bent en je een WW-uitkering krijgt, heb je recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. De uitkering die je in deze periode krijgt, wordt WAZO genoemd. Het zwangerschapsverlof is de periode voordat je bevalt en het bevallingsverlof is de periode na je bevalling.

Het verlof duurt minimaal 16 weken, waarbij je zwangerschapsverlof zes tot vier weken voor de dag na de uitgerekende datum ingaat. Beval je na de uitgerekende datum? Dan duurt je verlof langer. Wanneer je bijvoorbeeld een week na de uitgerekende datum bevalt, heb je recht op 17 weken bevallingsverlof in plaats van 16.

Uitbetaling zwangerschaps- en bevallingsuitkering 

Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof krijg je 100% van je dagloon uitbetaald, met een maximumdagloon van €222,78. Je krijgt je uitkering niet maandelijks, maar wekelijks uitbetaald. Wanneer je zwangerschaps- en bevallingsverlof voorbij is, ga je in principe gewoon weer in de WW, tenzij je natuurlijk een nieuwe baan hebt gevonden of je besluit om niet meer te gaan zoeken naar werk. In dat laatste geval hoef je na je bevallingsverlof geen WW meer aan te vragen.

Hoe vraag ik een zwangerschapsuitkering aan? 

Een zwangerschaps- en bevallingsuitkering vraag je aan bij het UWV. Je logt in met je DigiD en via ‘Mijn UWV’ ga je naar ‘Aanvragen’. Hier kun je onder de diensten kiezen voor ‘WW-uitkering en zwanger’. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van een zwangerschapsuitkering. 

WAZO en bijzondere situaties

Natuurlijk zijn er altijd situaties die anders zijn dan anders. Je kunt bijvoorbeeld zwanger zijn van een meerling, of er kan sprake zijn van een zwangerschap die vroegtijdig stopt. Op de website van het UWV vind je meer informatie over deze bijzondere situaties en de rechten die jij als zwangere hebt. 

Lisse van de Groep

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.