Gehoorbeschermers voor baby’s en kinderen

Kinderoortjes zijn erg gevoelig voor harde geluiden. Met een gehoorbeschermer zorg je ervoor dat je kind geen gehoorbeschadiging oploopt! Lees er hier alles over.

Gehoorbeschermers voor baby’s of kinderen zijn een must als jij je kind weleens meeneemt naar een gezellig muziekfestival of andere plekken waar het erg lawaaierig kan zijn. Harde muziek en andere geluiden zijn namelijk al schadelijk voor onze volwassen oren, laat staan voor die kleine onontwikkelde oortjes. Om er dus voor te zorgen dat je deze goed beschermt, zet ik alles wat je moet weten over gehoorbeschermers voor baby’s en kinderen op een rij!

Kinderen hebben hele gevoelige oren en kunnen dus sneller gehoorschade oplopen dan je misschien denkt. Een dagje naar de kermis, een pretpark, een voetbalwedstrijd, carnaval, gewoon thuis voor de tv of een filmpje op de iPad met een koptelefoon op: als je kindje een langere tijd aan geluid van 85 decibel of hoger blootgesteld wordt, kan er gehoorbeschadiging ontstaan!

kinderen op de kermis

Wat zijn gehoorbeschermers?

Gehoorbeschermers zijn oordopjes of koptelefoons die gemaakt zijn om je te beschermen voor geluiden van buitenaf. Ze zorgen ervoor dat geluid gedempt wordt. De ene oorbeschermer houdt de decibellen beter tegen dan de ander; het is dus belangrijk om je er even in te verdiepen voordat je een gehoorbeschermer aanschaft voor je baby of kind.

Gehoorbeschermer kopen voor je kind: waarop letten?

Bij het kopen van gehoorbescherming voor je baby of kind moet je letten op een aantal dingen:

 • Goed in of over de oren

  Een gehoorbeschermer voor je baby of kind moet goed in of over de oren van je kindje zitten. Bij een koptelefoon moet dus het complete oor bedekt zijn. Bij een oordopje moet deze goed in het oor zitten. Voor kleine kinderen gaat de voorkeur uit naar een koptelefoon, omdat deze over het hele oor heen zit en beter blijft zitten.
 • Blijven zitten bij beweging

  De gehoorbeschermer moet ook goed blijven zitten als je kind beweegt. Kinderen zitten zelden lang stil, ze hebben nogal de neiging om te wiebelen of spontaan te gaan dansen; dan moet de koptelefoon niet afglijden!
 • Makkelijk op en af te zetten

  Het is voor je kind en jezelf wel zo handig als hij de gehoorbeschermer zelf op en af kan zetten, zodat je daar niet iedere keer bij hoeft te helpen.
 • Niet te strak

  Een gehoorbeschermer moet niet te strak zitten bij je baby of kind, want dan voelt het niet comfortabel en zal hij ‘m niet op willen houden.
 • SNR van 20 of meer

  Het liefst wil je een gehoorbeschermer aanschaffen die een SNR van 20 of meer heeft.

Wat is SNR bij gehoorbeschermers?

SNR betekent ‘single number rating’ en bepaalt hoeveel geluid een gehoorbeschermer (koptelefoon) dempt. Hoe hoger de SNR, hoe meer geluid er wordt gedempt. Ben je dus ergens met een muzieksterkte van 85 decibel en heeft jouw kind een koptelefoon op met een SNR van 23? Dan is de geluidsbelasting: 85 - 23 = 62 decibel.

Gehoorbeschermers voor baby en peuters

Zelfs de allerkleinsten hebben goede gehoorbescherming nodig. Deze exemplaren zijn speciaal ontwikkeld voor het hoofd en de oren van baby’s en peuters:

 collage met gehoorbeschermers voor baby's en peuters

 1. Alpine Muffy Gehoorbescherming voor Baby en Peuter
 2. Baby Banz Gehoorbeschermers Speciaal voor Baby's en Peuters
 3. Jippie's gehoorbeschermer

Gehoorbeschermers voor een kind

Kinderen worden steeds vaker blootgesteld aan harde geluiden. Met deze kleurrijke gehoorbeschermers kun jij ze met een gerust hart meenemen naar een festival of feest!

collage met gehoorbeschermers voor kinderen

 1. Alpine Muffy Smile - Oorkap voor kinderen
 2. Alecto BV-71 Gehoorbescherming kinderen
 3. Jippie's - Gehoorbeschermer
 4. Gehoorbescherming voor kinderen

Bronnen: Schoonenberg.nl, Oorcheck.nl, Veiligheid.nl

Savannah Schreuter

Door

30 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.