Zonneallergie bij kinderen - info & tips

Zonneallergie bij kinderen - info & tips

Zonneallergie bij kinderen is een vervelende kwaal. Het kan het buitenspeelplezier behoorlijk vergallen! Wij verzamelden alle informatie & geven tips.

Een zonneallergie bij kinderen maakt het een stuk minder leuk om van het mooie weer te genieten. Vrij spelen op het strand, in de (speel)tuin of bij een meertje is er dan niet bij. Hoe herken je zonneallergie bij je kind en wat kun je eraan doen? Lees snel verder!

De Nederlandse zomers kunnen, als het even meezit, héél zonnig zijn. Weken achter elkaar hebben we warm weer met enorm veel zonuren. Zonaanbidders zullen daar volop van genieten en elk vrij moment aangrijpen om lekker erop uit te gaan. Maar als je kind (of jijzelf) last heeft van zonneallergie, is dat geen pretje!

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie (medische term: polymorfe lichteruptie) reageert je huid allergisch op zonlicht. Iemand met zonneallergie krijgt last van jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. Deze plekjes ontstaan alleen op de huid waar het zonlicht op gekomen is.

Mensen met een licht huidtype hebben vaker last van zonneallergie: een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen.

Oorzaken zonneallergie

Een van de belangrijkste oorzaken van zonneallergie is dat je overgevoelig bent voor ultraviolet licht. Dat kan zonlicht zijn, maar bijvoorbeeld ook licht van een gloeilamp of zonnebank. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, cosmetica of bijvoorbeeld eczeem.

Uitslag van de zon krijg je als je op een normale manier blootgesteld bent aan zonlicht, dus niet perse als je er te lang in hebt gezeten en verbrand bent. Het kan ook zomaar ineens opkomen, terwijl je voorheen nergens last van had.

Verschijnselen van zonneallergie

Als je kind last heeft van roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes, jeuk, schilfertjes en/of een brandend gevoel van de huid, duidt dit waarschijnlijk op een zonneallergie. De uitslag ontstaat meestal een paar uur nadat hij in de zon heeft gezeten, maar kan soms ook direct verschijnen of juist pas na een paar dagen.

Vaak wordt de allergie naarmate de zomer vordert minder of gaat het zelfs helemaal over, omdat de huid aan de zon went. Het kan ook zo zijn dat je kind er in de loop der jaren overheen groeit.

Zonneallergie: wat te doen?

Zonneallergie bij kinderen gaat in principe vanzelf weer over, meestal binnen een paar dagen. Het is dan wel de bedoeling dat je kind uit de zon blijft, dan kunnen de plekjes genezen.

Medicijnen tegen zonneallergie

Er is geen behandeling nodig om de uitslag die je krijgt van zonneallergie te laten genezen. Het zou vanzelf over moeten gaan. Als je kind toch veel last heeft van de plekjes, bijvoorbeeld omdat het heel erg jeukt, kun je een bezoekje brengen aan de huisarts. Die kan dan eventueel medicijnen voorschrijven. Vaak is dit een verkoelende crème of gel die helpt tegen de jeuk. In extremere gevallen kunnen tabletten voorgeschreven worden.

Levomenthol 1 en 2% kun je zelfs zonder recept bij de apotheek kopen. Lees wel voor gebruik de bijsluiter grondig door, zodat je weet hoe veel en hoe vaak je deze crème of gel mag smeren bij je kind (en eventueel bij jezelf).

Tips zonneallergie voorkomen

Het liefst wil je zonneallergie bij kinderen natuurlijk zien te voorkomen! Daarom hebben wij een aantal tips opgesnord die je daarbij kunnen helpen:

  • Zorg ervoor dat je kind niet te lang blootgesteld wordt aan de zon. Begin met twintig minuten en bouw dit langzaam op. Zo kan de huid wennen aan het zonlicht.
  • Ga niet met je kinderen de zon in wanneer die op z’n felst is. Dit is tussen 11.00 en 15.00 uur het geval.
  • Bedek de huid van je kinderen zo veel mogelijk met kleding (bijvoorbeeld UV-pakjes of -shirts) en laat ze een pet of hoedje dragen.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Wij hebben getest welke het fijnst is voor baby’s en kinderen.
  • Smeer de zonnebrandcrème dik op de huid, minstens een kwartier voor je de zon ingaat. Herhaal dit elke twee uur én steeds nadat je kids het water in zijn geweest. Hoewel veel zonnebrandcrèmes claimen ‘waterproof’ te zijn, is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en te blijven smeren.

Zonneallergie in de winter

Realiseer je goed dat de zon niet alleen in de zomer schijnt. Ook in het voorjaar en zelfs in de winter kunnen zonnestralen zorgen voor een allergische reactie. Als je bijvoorbeeld op wintersport gaat met kinderen, is het daarom slim om bovenstaande tips ook op te volgen.

Bronnen: thuisarts.nl, huidarts.com, dr-jetskeultee.nl

Marieke van Boven

Door

26 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.