Tips voor klein wonen met een gezin

Tips voor klein wonen met een gezin

Klein wonen met een gezin, Sanne weet daar alles van en geeft je dé tips! "Little did i know, dat ik vandaag de dag in dezelfde straat, hetzelfde appartement bewoon, op hoogtijdagen (incl. stiefkids) met zes man. En ja dat kan dus echt."

Tips voor klein wonen met een gezin. Ruim 12 jaar geleden kwam ik in ‘mijn’ buurtje in Amsterdam wonen. Vanaf dag 1 voel ik me hier enorm thuis. Het appartement bewoonde ik toen in mijn eentje;  een waar paleis. Een appartement op de tweede etage, met twee slaapkamers, een woonkamer ensuite, een badkamer (mét bad) een aparte keuken en als klap op de vuurpijl nog een zolderkamer. I didn't know, dat ik vandaag de dag in dezelfde straat, hetzelfde appartement bewoon, op hoogtijdagen (incl stiefkids) met zes man. En ja dat kan dus echt. Ons appartement verruilen voor een doorzonwoning in Purmerend of het Gooi? Geen denken aan!

Deze buurt past me als mijn favoriete jas. Familie en vrienden op een steenworp afstand. De school en crèche om de hoek. Een dorpje in de stad, zo voelt het. Tien minuten fietsen van mijn werk, een bizarre luxe. Binnen 5 minuten in de Pijp, 10 minuutjes en ik zit middenin de stad. Amsterdam is en blijft mijn Grote Liefde. Woon je ook klein en heb je te weinig ruimte? Vijf tips voor gezinnen die niet alle ruimte hebben in huis.

 

1. Huur opslagruimte

We hebben een tijdlang, samen met mijn zus, opslagruimte gehuurd, vlakbij ons huis. Kerstspullen, fietsen die nu nog te groot zijn voor de kinderen en dozen met spullen die je niet vaak gebruikt stonden ‘in de opslag’. Handig, maar nadeel is dat je vaak vergeet wat je hebt en ik vond het persoonlijk niet een hele prettige plek om te bezoeken.

2. Ruim op!

Aan ruimte wen je. Je bewaart zoveel als dat je ruimte hebt (tenzij je een hoarder bent…). Twee keer per jaar ruim ik rigoreus op. As in grote schoonmaak. Kasten uitmesten, weggooien, doorgeven en verkopen. Het is even mentaal voorbereiden en doorbikkelen, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het echt prettig om te doen. Bij mij ruimt het namelijk ook in mijn hoofd op. Speelgoed zoek ik vaak uit als de kinderen er niet zijn. Lekker ontwijkend, maar met een 7-jarige die al gaat huilen als ik een kapot autootje weg wil gooien, voor nu de beste oplossing. Mijn eigen kast opruimen vind ik vaak een feest. Waarom? Ruimte om nieuwe spullen te kopen!

3. save it

Voor mijn beide kinderen heb ik 1 plastic doos met spullen die ik bewaar: Dekentjes, lakentjes, eerste schoentjes en spullen met een dierbare herinnering. Voor beiden heb ik ook een koffertje met kleertjes die ze aanhadden toen ze het ziekenhuis uitkwamen en spulletjes als mutsjes en eerste speentjes. Voor zelfgemaakt art work heb ik voor beiden een memory box. Eerlijk gezegd verdwijnen veel goedbedoelde knutsels in het ronde archief (codewoord voor vuilnisbak). Bijzondere knutsels en schoolspullen bewaar ik voor ze in een memory box (maar wees eens heel eerlijk: Hoeveel van die spullen die je  van jezelf hebt, bekijk je nog weleens?). Zo blijft het lekker overzichtelijk

4. Praktisch

Wij hebben ons nieuwe huis zo praktisch mogelijk ingedeeld. Met 3 kinderen en een vierde op komst moesten we wel. Zo hebben we de keuken in de woonkamer en-suite gemaakt en van de oude keuken een derde slaapkamer. De schuifdeuren van de en-suite hebben we laten zitten. Handig vanwege bergruimte, maar ook als we zelf rustig aan de keukentafel willen zitten en de kinderen spelen in de huiskamer. Deuren dicht en klaar is Kees! De twee oudsten hebben een eigen plek op zolder: hun eigen puberhok waar ze gamen, stiekem chips en snoep verorberen en huiswerk maken. We hebben ook een aantal kasten laten maken met bergruimte tot aan het plafond. Handig voor koffers, camera-apparatuur voor mijn man, spelletjes, administratie en andere zaken die we niet dagelijks nodig hebben.

5. alternatieven

Baal je dat je geen buitenruimte hebt? Dakterras geen optie? Wij zijn voor een geweldig tuinhuis op Amstelglorie gegaan. Zo hebben we op 10 minuten fietsen van ons eigen huis een heuse tuin van 240 m2. In de lente en de zomer zijn we daar bijna altijd te vinden.

Zo zie je: Klein wonen met een gezin (in de stad) is echt prima te doen. Met een beetje creativiteit en af en toe opruimkriebels, kom je een heel eind en kan je genieten van de stad én een stukje rust en ruimte in je eigen huis!

Sanne Bluemink

Door

13 maart 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.