Stoppen met werken voor kind: de do's & don'ts

Stoppen met werken voor kind: de do's & don'ts

Stoppen met werken voor je kind: zou jij het doen? Meer rust in huis, kunnen genieten van die korte tijd dat ze klein zijn - of is het eeuwig zonde van jouw ambitie en talenten?

Natuurlijk is het het meest ideaal als je de zorg voor het gezin eerlijk kunt verdelen. Allebei een beetje minder werken bijvoorbeeld. Maar dat gaat niet altijd. Als je het gevoel hebt dat het thuis beter zou lopen als een van de ouders meer thuis is, houd dan in elk geval rekening met de volgende zaken.

Altijd thuis... en dan? 

Niet zo gek dat de beslissing om een carrière te pauzeren nogal wat twijfels met zich meebrengt. Ga je het contact met volwassen collega's en klanten niet missen als je alleen maar hele dagen omringd bent met je kids? Wordt jouw wereld niet klein? Word je er zelf eigenlijk wel een leuker mens van? Kom je er nog wel tussen als je over een paar jaar weer aan de slag wilt? En: je wordt financieel afhankelijk. Wil je dat en kun je daar goede afspraken over maken? 

Voordelen en nadelen voor partner

Ook voor de andere ouder zijn er nadelen en voordelen. Als jij thuis blijft en je man de enige kostwinner is, ligt er op hem een grotere druk: als hij zijn baan verliest, hebben jullie een probleem. Maar hij kan ook rustig eens wat langer werken omdat er geen kinderen opgehaald moeten worden en hij heeft geen gedoe aan zijn hoofd als een van de kinderen ziek is. En als de kids door de rust in huis beter in hun vel zitten, is dat voor hem natuurlijk ook heel prettig. Plus: jullie sparen geld uit voor kinderopvang en misschien kan er zelfs een auto de deur uit. 

Baan opzeggen: Do's & Don'ts

Praten

Praat met elkaar en zorg dat je alles van a tot z goed regelt en bespreekt. Ook rampscenario's zoals een break-up of ontslag van de kostwinner moeten besproken en het liefst ook vastgelegd worden. Dit is een beslissing waar jullie beiden voor de volle honderd procent achter moeten staan.

Zijn geld = jouw geld

Die leuke laarzen of nieuwe winterjas die je anders van je eigen salaris had betaald, betaal je nu van zijn geld. O pardon, júllie geld. Want zo moet je het wel zien. Jij levert financieel dan wel in, maar geeft op een ander vlak heel veel terug. Dus geef schuldgevoel over persoonlijke uitgaves zo min mogelijk ruimte! 

Tijd voor jezelf

Ja, zeker nu je altijd thuis bent, is het héél belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen en te zorgen dat je je eigen dingetjes buiten de kids hebt. Twee keer per week naar yoga of hardlooptraining, kookles, een fotografiecursus, you name it.  Zo zie en praat je ook nog eens met wat volwassen mensen.

TIPS HOE JE WERK EN PRIVÉ KUNT COMBINEREN

Sarah founder van onder andere MiniMe.nl (en nog 3 bedrijven) stuurt elke week en nieuwsbrief met daarin handige tips hoe je werk en privé nu kunt combineren. Ontvang gratis elke week praktische tips hoe je in balans kunt blijven als working mom, het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen en minder stress . En hoe je alle ballen hoog kunt houden (en hoe je het oplost als er één naar beneden valt). Bekijk meer

Deze stoere moeders namen de stap en stopten met werken voor hun kids:

Van baan naar zzp'er thuis

"Na de komst van mijn tweede zei alles in mij dat ik niet meer 3 dagen in de week weg van huis wilde zijn, voor een baan waar ik toch niet happy in was. Ik ben een tijdje vanuit huis gaan werken als tekstschrijver voor een bedrijf, maar nu al bijna 2 jaar zzp'er met eigen blog & tekstbureau. Nog harder werken op deze manier, maar ik heb wel altijd mijn (inmiddels 3) kindjes om mij heen! Beste beslissing ooit!"

- Mirjam

Schuldgevoel thuis én op het werk

"Ik had een enorm leuke, maar stressvolle baan bij een couturier. Officieel werkte ik 24 uur per week maar dat werd altijd meer. Zeker rondom de modeshows. Ik merkte dat het niet lekker liep. Thuis voelde ik mezelf schuldig dat ik niet de rust had om de dingen te doen die ik wilde doen met 3 kinderen. En op mijn werk voelde ik mezelf schuldig dat ik voor mijn gevoel niet meer 100% kon geven. Na veel nadenken en praten heb ik besloten mijn geweldige baan op te zeggen. Nu geef ik twee keer per week sportlessen aan huis en doe ik de administratie en social media van mijn vriend die personal trainer is. In het begin had ik echt rust, maar ik merk de laatste tijd dat ik weer teveel hooi op mijn vork neem met taken voor het eigen bedrijf. En ik begin nu, na 2 jaar "werkloos" aan de ene kant te verlangen naar een baan buitenshuis, maar aan de andere kant is het zo fijn dat ik er altijd kan zijn voor de kinderen. We merken ook dat zij veel rustiger zijn en beter in hun vel zitten. Ik vind het ook wel lastig dat ik geen geld in het laatje breng. We hebben hier wel samen voor gekozen hoor, maar toch knaagt het soms."

- Sanne

Nog even genieten voor ze naar school gaat

"Ik heb als moeder een paar jaar 4 dagen per week gewerkt (was vaak meer). Ja, daar voelde ik me best vaak schuldig over, ook al hoeft dat echt niet. Begin dit jaar heb ik besloten om een tijdje thuis te zijn met onze dochter, om meer tijd voor elkaar te hebben en nog te genieten voor ze naar school gaat. Ik had een leuke en uitdagende baan met leuke collega's maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb wel een klein bureautje opgericht om projecten te doen en ben zo vanuit huis nog aan het werk. Dat doe ik 's avonds en als mijn dochter bij opa en oma of de peuterspeelzaal is. Heerlijk. Voelt prettig om bezig te zijn, om te blijven ontwikkelen en iets nieuws te doen. Maar de extra tijd die ik nu thuis heb, is echt genieten en geeft ook veel rust."

- Hebe

Blij met rust en regelmaat

"Ik ben nu zo'n 2,5 jaar geleden gestopt met mijn drukke baan als teamleider in de zorg (32 tot soms 48 uur per week). Veel getwijfeld, maar heel blij met deze keuze. Er is veel rust in huis, regelmaat, vriendinnetjes kunnen altijd spelen en ik heb alle tijd om dingen te ondernemen en te helpen op bijvoorbeeld school van de oudste of de peuterspeelzaal van de jongste. Ik heb echt wel even last gehad van een schuldgevoel naar mijn man toe, dat ik niets binnen breng. Ik vond het lastig geld aan mezelf uit te geven. Man was duidelijk en gaf aan dat we samen deze keuze hebben gemaakt. Het geeft hem meer mogelijkheden met zijn baan en hoeft nooit vrij te nemen als de kinderen ziek zijn of naar dokter moeten, kan overwerken als werkgever dat vraagt, geen opvang nodig in vakanties, hij zag dus alleen maar voordelen." 

- Daphne

Zou jij het kunnen of denk je juist dat je een leukere en betere moeder kunt zijn door je werk?

Rosanne Buitendijk

Door

20 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.