Kleine kinderen en hete thee: waarom je echt heel goed moet uitkijken

Kleine kinderen en hete thee: waarom je echt heel goed moet uitkijken

De kinderhuid is veel dunner en kwetsbaarder waardoor de gevolgen van een gemorst kopje thee veel ernstiger zijn dan je misschien denkt.

Ik was laatst in het Brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis en ik moest echt even slikken toen ik een jongetje van anderhalf zag, allebei de armpjes in het verband... Als ouder wil je daar nooít zo bijzitten met je kind. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar omdat je niet genoeg gewaarschuwd kunt worden, willen we bij deze nog even benadrukken waarom je echt heel voorzichtig moet zijn met heet water en kleine kinderen.

Hete thee is de belangrijkste oorzaak voor brandwonden bij kinderen

Ik moet zeggen dat ik er zelf ook echt wel nonchalant mee ben. Of was. Er stond gerust een kop thee op het bijzettafeltje bij de bank waar mijn spelende dochter bij kan. Het is toch niet meer kokend heet, dacht ik dan - of ze is zo lekker aan het spelen dat ze er toch geen aandacht voor heeft. Na mijn bezoekje aan Brandwondencentrum doe ik dat in elk geval niet meer. 

Een kwart van alle patiënten in de Nederlandse brandwondencentra is 0-4 jaar

De kinderhuid is een stuk dunner en kwetsbaarder dan de huid van een volwassene. Dus wat voor jou hooguit als 'minder fijn' aanvoelt, kan voor een jong kind extreem pijnlijk zijn. Er kan weefsel afsterven en er kunnen zelfs meerdere operaties nodig zijn om de huid te herstellen. En dan hebben we het nog niet gehad over het psychische trauma dat kan ontstaan.

Kinderen zijn onberekenbaar

Natuurlijk gebeuren deze ongelukken nooit expres en zijn het de kleine onbewaakte ogenblikken waarop het mis gaat, maar echt lieve ouders, wees alert.

  • Drink geen thee of koffie terwijl je je kind op schoot hebt. 
  • Je kind op het aanrecht hebben zitten als jij kookt is gezellig, maar zorg dat hij of zij nooit, nooit, nooit! bij de pannen op het fornuis kan komen.
  • Vertrouw je kind niet! Denk niet: hij heeft er toch geen oog voor of hij kan er nog niet bij. Je kind kan soms veel meer dan je denkt én hij snapt het gevaar niet. Wat dit betreft zijn kinderen echt onberekenbaar,  dus zorg dat ze gewoon niet in de buurt van hete vloeistoffen kunnen komen. 

Eerste hulp bij brandwonden

Is het per ongeluk toch fout gegaan, koel de huid dan met veel lauw water. Trek kleding die vastgeplakt zit aan de huid niet uit. Smeer niks op de wond, maar bedek het hooguit met een steriel verband. Bel áltijd je huisarts of 1-1-2! In dit artikel lees je meer over wat je moet doen als je kind zich verbrandt.

Rosanne Buitendijk

Door

06 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.