Help! Mijn kind ziet niet goed - tijd voor een bril?

Help! Mijn kind ziet niet goed - tijd voor een bril?

Als je kind een bril moet, kan dat even slikken zijn. Maar uiteindelijk zijn ze er alleen maar mee geholpen! Alles over de oogtest en wat als je kindje een bril moet.

Jonge kinderen die niet goed kunnen zien, hebben vaak vooral problemen met dingen in de verte. Dichtbij gaat het allemaal prima, maar een vliegtuig aanwijzen in de lucht doen ze bijvoorbeeld niet zo vaak. Tijdens bezoekjes aan het consultatiebureau worden de ogen getest. Maar het kan natuurlijk dat je al eerder vermoedens hebt dat je kindje niet helemaal scherp ziet. Trek dan zeker aan de bel bij je huisarts of het consultatiebureau. Die kunnen je doorverwijzen naar een de orthoptist in het ziekenhuis.

Oogtest kind consultatiebureau

De eerste oogtest wordt op het consultatiebureau gedaan wanneer ze 3 jaar zijn. Bij deze test wordt de gezichtsscherpte gecontroleerd. De arts wijst plaatjes aan, die jouw kind moet benoemen. Een klein jaar later volgt nog een ogentest waarbij je kind bij allerlei plaatjes van rondjes moet aangeven waar de opening van het rondje zit.

Tijdens deze testen kan blijken dat je kindje niet goed ziet. Er is dan extra onderzoek nodig om te kijken of je kindje het beste af is met een bril, lenzen of dat visuele oefeningen kunnen helpen. Omdat je kindje natuurlijk nog volop in de groei is, verandert het gezichtsvermogen nog volop. Het kan zowel verbeteren als verslechteren. Het is daarom slim om elk jaar een ogentest te doen.

Ziet mijn kind wel scherp?

Een kind zal niet zo snel zelf aangeven dat het niet goed ziet. Zeker op jonge leeftijd weten ze immers ook niet beter! Er zijn natuurlijk wel signalen waar jij het aan kunt herkennen.

  • Je merkt dat je kind jouw niet goed herkent als je verder weg staat
  • Jij denkt dat je kind je wel kan zien, maar toch raakt hij in paniek als jij bijvoorbeeld 30 meter verderop in een supermarktpad staat
  • Voorwerpen die ver weg zijn, zoals een vliegtuig of vogel, lijkt je kind niet te zien
  • Je kindje knijpt met de ogen, bijvoorbeeld wanneer het televisie kijkt 
  • Je kindje kijkt soms een beetje scheel
  • Tijdens het spelen valt of struikelt je kindje regelmatig

Kind moet een bril

Het nieuws dat je kind een bril moet kan even slikken zijn. Je wilt niet dat je kindje iets mankeert. En dan wordt ook nog het pure, onschuldige uiterlijk veranderd door een bril. Maar besef je goed dat je kind hier alleen maar mee geholpen is. Misschien ben je bang dat je kindje gepest zal worden, maar op deze jonge leeftijd kijken kinderen nog helemaal niet zo naar elkaar. Laat je kind een mooie bril uitzoeken waar 'ie reuze trots op is en met plezier draagt. Er gaat een hele nieuwe wereld open voor je kleintje! Ik ken een verhaal van een meisje dat pas toen ze haar bril kreeg zag dat haar mama allemaal sproetjes in haar gezicht heeft. Wat vond ze dat prachtig en wat was ze verwonderd! 

Lui oog afplakken

Vaak is er één slechter oog en één (redelijk) goed oog. Om het slechte oog te trainen wordt dan het goede oog afgeplakt met een pleister. Dit voelt voor je kind natuurlijk een stuk hinderlijker dan het dragen van een bril en daarom zullen ze er soms echt geen zin in hebben. Blijf consequent de pleister plakken en vertellen dat het van de dokter moet om het oog beter te maken. Ook hier geldt dat andere kindjes zo'n pleister op het oog eigenlijk nooit raar vinden. Soms zijn ze er zelfs een beetje jaloers op! Er zijn immers ook echt héle stoere en mooie pleisters te krijgen... 

Heeft jouw kindje een bril en hoe vindt hij/zij dat? Laat je horen in een reactie!

Rosanne Buitendijk

Door

25 augustus 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.