Slaaptrainers voor peuters en kleuters

Slaaptrainers voor peuters en kleuters

Slaaptrainers kunnen helpen om je peuter of kleuter wat langer te laten slapen. Grote kans dat jij namelijk ook verplicht bent om de vogels te horen tjilpen elke ochtend. Nu hopelijk niet meer!

Slaaptrainers voor peuters en kleuters zijn super handige gadgets. Elk kind is natuurlijk anders, maar een slaaptrainer helpt veel kids om ‘s ochtends iets langer in bed te blijven liggen voordat ze stuiterend jullie slaapkamer binnen komen vallen. Wat is een slaaptrainer en hoe werkt het? Wij vertellen het je!

Terwijl je van anderen hoort dat hun kind wel echt een uitslaper is, is uitgerekend jouw kind een vroege vogel. Lekker dan… Voordat je direct aan jezelf twijfelt en denkt dat je alles fout doet: dat is echt niet zo! Elk kind volgt zijn eigen weg, zeker op het gebied van eten en slapen. Een slaaptrainer kan helpen om je kind iets langer te laten slapen, of in ieder geval nog even in bed te blijven liggen voordat het tijd is om op te staan.

LEES OOK10x Wat je niet wil horen als je kind altijd vroeg wakker is

meisje springt op bed

LANGER SLAPEN MET SLAAPTRAINER

Voordat de vogels beginnen met fluiten en de hanen je wakker kraaien, is jouw peuter al wakker. Peuters zijn zich namelijk niet echt bewust van het feit dat het nog láng geen tijd is om te ontbijten en willen dus direct hun nestje verlaten. Alle lof voor de bedenker van de slaaptrainer! Er is namelijk een grote kans dat jouw kindje zich met de slaaptrainer nog wel een keertje omdraait. Dit betekent dat jullie deze ochtend dus nog ietsjes langer kunnen slapen! (Yep, wij vinden ook dat elke minuut telt!)

WAT IS EEN SLAAPTRAINER?

Slaaptrainers voor peuters en kleuters zijn er in verschillende vormen en kleuren. Het is eigenlijk een soort wekker voor kleine kinderen die nog geen klok kunnen kijken. Een slaaptrainer heeft oogjes die open en dicht gaan of bepaalde kleurtjes, die aantonen of het al tijd is om wakker te worden en op te staan. Zijn de oogjes dicht of is er een bepaalde kleur die aantoont dat het nog tijd is om te slapen, dan weet jouw peuter dat hij nog even in zijn bed moet blijven liggen.

LEES OOK: Je peuter tijdsbesef aanleren

VANAF WELKE LEEFTIJD SLAAPTRAINER GEBRUIKEN?

Er is geen minimum leeftijd voor het gebruik van slaaptrainers, maar je kindje moet natuurlijk wel kunnen begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. Vanaf ongeveer 2 jaar weten kinderen al vaak het onderscheid te maken tussen 'oogjes open' of 'oogjes dicht'. Vanaf dit moment kun je dus samen met je peuter gaan oefenen met de slaaptrainer.

Wees consequent in het gebruik en stop er niet na één of twee keer mee. Probeer je kind terug te sturen naar zijn bed als hij eerder dan de slaaptrainer wakker is. Als je merkt dat dit vaker gebeurt, kun je in deze periode ook de timer iets vroeger instellen. Zo denkt je peuter dat het vandaag gelukt is en hij het echt wel kan!

baby probeert koprol te maken

SOORTEN SLAAPTRAINERS

Je hebt natuurlijk ontzettend veel verschillende slaaptrainers. Met bewegende animaties, muziekjes en lichtjes. Ik zet voor jou vijf leuke slaaptrainers voor peuters en kleuters op een rij!

1. Zazu Sam Schaap-slaaptrainer

Dit schaapje heet Sam en sluit zijn oogjes samen met je kind. Het buikje wordt blauw als ze beiden moeten slapen en het scherm kleurt wit als de oogjes van het schaapje openstaan. De slaaptrainer met schaapje Sam werkt op stroom en batterijen.

2. Kidsleep Moon-slaaptrainer

De Kidsleep Moon-slaaptrainer geeft met een verlicht plaatje aan of het slaap- of wektijd is. Er zit een digitaal klokje in en een zon en maan die langzaam ondergaan. Zo ziet je kind ook of het bijna tijd is om wakker te worden of naar bed te gaan! Deze slaaptrainer heeft vier verschillende wekgeluiden en keuze uit twee slaapliedjes.

3. Nijntje-slaaptrainer

Ook bij de slaaptrainer van Nijntje gaan de oogjes open en dicht. Als Nijntje de oogjes opent, speelt het muziekje 'Lief klein konijntje' af. De tijd kun je digitaal instellen, maar de Nijntje-slaaptrainer heeft ook een analoge klok. Nijntje slaapt en wordt wakker op batterijen.

4. Alecto Baby BC-100 Monkey-slaaptrainer

Op deze leuke slaaptrainer doet het aapje zijn oogjes dicht en kleurt hij blauw als het slaaptijd is. Bij wektijd kleurt het display oranje en doet het aapje zijn oogjes open. Door het speelse en simpele design van deze slaaptrainer past hij in iedere kinderkamer. Deze handige slaaptrainer is draadloos en oplaadbaar.

5. Zazu Pam Pinguïn-slaaptrainer

Deze pinguïn heet Pam, als de pinguïn een oranje kleur heeft is het nog te vroeg om uit bed te komen. Pas als de pinguïn groen is, is het tijd om op te staan. Als je de slaaptrainer aansluit aan je telefoon of tablet, krijgt je kind leuke verhaaltjes, liedjes of handige slaapdeuntjes te horen. De pinguïn werkt alleen op stroom (wel draadloos te gebruiken).

verschillende slaaptrainers

TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN SLAAPTRAINERS

Ben jij van plan een slaaptrainer te gaan gebruiken om je kind te leren dat hij ‘s ochtends nog wat langer in bed moet blijven liggen? Dan hebben wij nog een paar handige tips voor je:

  • Wees consequent in gebruik, ook al is het moeilijk in het begin.
  • Leg de slaaptrainers niet binnen handbereik van kinderen.
  • Mocht je kind nog niet wakker zijn, verzet dan de timer nog enkele minuten tot een half uur.
  • Vooral in het begin kun je werken met een beloningssysteem. Zo werk je ook tegelijk aan het zelfvertrouwen van je kind.
  • Maak de slaaptrainers niet in het bijzijn van je kind wakker (met een knopje). Anders hoor je: 'Mama, je moet de slaaptrainer nog wakker maken...’ en daar gaat dan je hele principe!
Savannah Schreuter

Door

03 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.