Slaaptrainers voor peuters

Slaaptrainers kunnen helpen om je peuter of kleuter wat langer te laten slapen. Grote kans dat jij namelijk ook verplicht bent om de vogels te horen tjilpen elke ochtend. Nu niet meer, hopelijk!

Terwijl je van anderen hoort dat een ander kind wel echt een uitslaper is, is uitgerekend jouw kind geen uitslaper. Voordat je direct aan jezelf twijfelt en denkt dat je alles fout doet, dat is echt niet zo! Vergeet niet dat elk kind anders is en vooral op het gebied van eten en slapen. Er bestaat een trucje om jou de onmogelijke vroege ochtenden te besparen: de slaaptrainer. Heel handig als jij, maar ook vooral je kind wat extra slaap kunnen gebruiken! 

langer slapen met slaaptrainer

Voordat de vogels beginnen met tjilpen en de hanen je wakker kraaien, is preciés jouw peuter al wakker. Je peuter is zich niet echt bewust over het feit dat het nog láng geen tijd is om te ontbijten en dus zijn nestje te verlaten. Alle lof voor de bedenker van de slaaptrainer! Er is namelijk een grote kans dat jouw peuter zich met de slaaptrainer nog wel een keertje omdraait. Woehoeee, dit betekent dat jullie deze ochtend dus nog ietsiepietsie meer slapen. (Yep, wij vinden ook dat elke minuut telt!). 

Wat is een slaaptrainer?

Slaaptrainers zijn er in verschillende vormen en kleuren. Het is eigenlijk een soort wekker voor kleine kinderen die nog geen klok kunnen kijken. De oogjes van de slaaptrainer of een bepaalde kleur laten zien of het al tijd is om wakker te zijn, of dat ze nog even verder moeten proberen te slapen. 

vanaf welke leeftijd kun je een SLaaptrainer gebruiken?

Er is geen echte minimum leeftijd te koppelen aan het gebruik van de slaaptrainers, maar je kindje moet natuurlijk wel kunnen begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Vanaf ongeveer 2 jaar weten kinderen al vaak het onderscheid te maken in 'oogjes open' of 'oogjes dicht'. Vanaf dit moment kun je dus eigenlijk al beginnen om de slaaptrainer voor je peuter te gebruiken. Wees consequent in het gebruik en stop er niet na 1 of 2 keer mee. Probeer je peuter terug te sturen of neer te leggen als hij eerder dan de slaaptrainer wakker is. Als je merkt dat dit vaker gebeurt kun je in deze periode ook de timer iets korter instellen. Zo denkt je peuter dat het vandaag gelukt is en hij het echt wel kan!

Soorten slaaptrainers

1. Zazu Sam schaap slaaptrainer

Dit schaapje heet Sam en sluit zijn oogjes samen met je kind. Het buikje krijgt de kleur blauw als ze beiden moeten slapen. En het scherm kleurt wit als de oogjes van het schaapje openstaan. Het schaapje werkt op stroom en batterijen. (Bol.com €44,95)

2. Zazu Pam Pinguïn slaaptrainer

Deze pinguïn heet Pam, als de pinguïn een oranje kleur heeft is het nog te vroeg om uit bed te komen. Pas als de pinguïn groen is, is het tijd om op te staan. Als je de pinguïn aansluit aan je telefoon of tablet, krijgt je kind leuke verhaaltjes, liedjes of handige slaap deuntjes te horen. De pinguïn werkt alleen op stroom (wel draadloos te gebruiken). (Bol.com €44,95)

3. Nijntje slaaptrainer

Ook bij de slaaptrainer van Nijntje gaan de oogjes open en dicht. Als Nijntje de oogjes opent speel het muziekje 'Lief klein konijntje' af. De tijd kun je digitaal instellen maar ook heeft het een analoge klok. Nijntje slaapt en wordt wakker op batterijen. (Bol.com €34,95)

4. Babyzoo Aap slaaptrainer

Ook dit aapje is bedoeld als slaaptrainer. De oogjes duiden aan wanneer het tijd is om uit bed te komen. Hij heeft zowel een analoge als digitaal klokje en dit aapje werkt alleen op batterijen. (Bol.com €49,90)

5. Kid'sleep slaaptrainer

Deze slaaptrainer heeft twee eenvoudige plaatjes. De koe is buiten aan het spelen of ligt in zijn bed. Er brandt dan een lampje achter een van deze plaatjes, zo weet je kind wat hem te doen staat. De slaaptrainer werkt alleen op stroom. (Bol.com €46,99) 

Tips voor slaaptrainers:

  1. Wees consequent in gebruik, ook al is het moeilijk in het begin.
  2. Leg de slaaptrainers niet binnen handbereik van kinderen.
  3. Mocht je kind nog niet wakker zijn, verzet dan de timer nog enkele minuten tot een half uur.
  4. Vooral in het begin kun je werken met een beloningssysteem. Zo werk je ook tegelijk aan het zelfvertrouwen van je kind. 
  5. Maak de slaaptrainers niet in het bijzijn van je kind wakker (met een knopje). Anders hoor je: 'Mama je moet de slaaptrainer nog wakker maken'. Haha, daar gaat je hele principe! 

Ook interessant: peuters en slapen met nachtangst

Door

17 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.