De 20-weken echo

De 20-weken echo

De 20-weken echo staat op de planning wanneer je ongeveer, je raad het al, 20 weken zwanger bent. Wat kun je allemaal verwachten?

Je bent op de helft van je zwangerschap. Hooray! Je verloskundige, of gynaecoloog, zal je vast en zeker al hebben gewezen op de 20-weken echo. Deze plan je in wanneer je ongeveer 20 weken zwanger bent. De meeste vrouwen vinden het leuk om een echo te krijgen, want dan kun je je kindje weer zien natuurlijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat dit geen echo voor de leuk is. Dit is wat je allemaal kunt verwachten.

Wat kun je verwachten tijdens de 20-weken echo

De 20-weken echo, ook wel de Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd, is geen 'pretecho'. Natuurlijk is het leuk om je kindje weer te zien, maar deze echo is een serieuze zaak. Er wordt namelijk gekeken of er eventuele afwijkingen bij je baby te zien zijn. Er wordt gekeken naar het hart, de hersenen, nieren, maag, buikwand, ruggetje, blaas, armen, benen, botten en schedel van je baby. Er wordt ondertussen van alles opgemeten en de echoscopist zal ook precies opnoemen wat ze aan het bekijken is en of het allemaal goed zit. Of jij het verschil zal zien tussen de 'bijniertjes' en de 'kleine hersenen' waar ze op dat moment naar kijkt, waarschijnlijk niet. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze je vertelt dat deze er goed uit zien!

Bekende afwijkingen

De echo wordt gedaan door een ervaren echoscopist, die heel veel afwijkingen kan spotten op de 20-weken echo. Er zijn een aantal bekende afwijkingen waar ze naar zal kijken. Zo wordt er gekeken of je kindje een open ruggetje of open schedel heeft, een hartafwijking of een waterhoofd. Soms kan de echoscopist ook aanwijzingen zien van het down-syndroom, maar dit zal dan verder onderzocht moeten worden.

Uitslag en betrouwbaarheid 20-weken echo

Als het goed is vertelt de echoscopist precies waar ze naar kijkt en ook meteen of alles goed is. De uitslag krijg je dus direct te horen. Hoewel de echoscopist al veel kan zien op de 20-weken echo, is de uitslag niet 100% betrouwbaar. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat een afwijking gemist wordt of niet goed zichtbaar is tijdens de echo. Dan kan het zijn dat de afwijking zo klein is dat deze pas wordt opgemerkt bij de geboorte. Of de houding en ligging van je kindje kan het de echoscopist moeilijk maken bepaalde lichaamsdelen te bekijken. Dan kan het zijn dat je nog een andere keer moet terugkomen voor een nieuwe echo. 

GUO bij verhoogd risico

Als er reden tot zorgen is, dan wordt er een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) gemaakt. Dit onderzoek is uitgebreider dan de 20-weken echo en wordt verricht door zeer ervaren echo-specialisten. Die kijken dan uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van je kindje. Je krijgt een GUO wanneer je kindje een verhoogd risico heeft op aangeboren afwijkingen, als er bij de 20-weken echo aanwijzingen voor een afwijking zijn gezien of als de uitslag van de combinatietest een verhoogde kans aangeeft (dit is niet altijd!). 

Geslachtsbepaling bij 20-weken echo

We zeiden het al eerder, de 20-weken echo is niet voor de lol. Er wordt serieus en kritisch gekeken naar de gezondheid van je baby. Toch is dit ook vaak het moment dat je te horen krijgt of jullie een jongen of meisje verwachten. Indien jullie dit willen weten natuurlijk. Spannend! De echoscopist is dit niet verplicht, en het kan ook zijn dat jullie kindje al eigenwijs is en niks laat zien. Dan is het leuk om toch een pretecho te laten doen met geslachtsbepaling.

Lees ook: Geslacht van de baby voorspellen? De bekendste voorspellers

Gabriëlle  Wuister

Door

16 augustus 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.