Je man als papa: 7 dingen die je moet weten

Je man als papa: 7 dingen die je moet weten

Niet alleen voor jou als kersverse mama verandert er een hoop, je man moet ook ineens gaan wennen aan zijn rol als eh, papa!

Met alle aandacht die mama's en de baby krijgen vlak na hun zwangerschap wordt papa nog wel eens een beetje vergeten. En dat terwijl er voor hem ook een hoop is veranderd! Dit zijn 7 dingen die mama moet weten over papa. 

1. je man hangt er een beetje bij

Dit gevoel kan je vent ineens bekruipen zodra de baby geboren is. Zo is iedereen ontzettend geinteresseerd hoe het met jou en de baby gaat, maar wordt hij een beetje vergeten. Hij krijgt vaak geen kraamcadeaus, mensen komen niet speciaal naar jullie toe voor hem (oké, misschien die ene vriend van hem) en niemand vraagt naar zijn bevallingverhaal (die heeft hij zeker als hij erbij was!). Vraag af en toe hoe hij zich nu voelt, wat hij denkt en probeer dat ook bij familie en vrienden voor elkaar te krijgen. 

2. je partner kan ook dingen

Sommige mama's, zodra ze die ukkepuk in hun armen houden, willen vanaf dan ook alles zelf doen. Maar je man heeft ook papa-instincten. En hoewel hij misschien net iets relaxter is en wat speelser, is dat niet verkeerd. Kids hebben de papa-stijl en mama-stijl alletwee nodig en niet alles hoeven jullie exact hetzelfde te doen. Dus relax! en laat je vent ook lekker zijn ding doen. 

3. hij mist jou

Misschien heb je dit niet direct door omdat je mama survival-instincten op volle toeren draaien, maar je hebt geen aandacht meer voor hem. Dan moet jij weer een flesje geven, dan staat hij weer een luier te verschonen, dan moet een van jullie weer naar de babykamer om die kleine in slaap te wiegen. En natuurlijk heeft je baby voorrang boven een volwassen vent, maar even laten weten dat je zeker nog aan hem denkt doet al een hoop!

4. je man wil een coach

Veel dingen wil en kan je man natuurlijk gewoon zelf doen, maar soms kan een beetje sturing juist heel fijn voor hem zijn. Krijg je die hints? Geef ze dan (zonder op z'n lip te gaan zitten) of maak een to-do lijstje. De ideale manier om zonder te veel te 'bemoederen' toch samen voor je baby te kunnen zorgen. 

5. hij heeft nog geen band met baby

Het kan voor je partner moeilijk zijn om direct een band te krijgen met de baby. Omdat je kleine de eerste maanden nog niet veel respons kan geven, kan dit voor sommige vaders een beetje voelen als 'wat moet ik nu?'. Geef het alletwee wat tijd. Na een paar maanden kan je kleine reageren op de gekke gezichten van hem en lachen als hij kietelt. En dan is die band zo gesmeed.

6. Je vent mist zijn oude leven

En dit gaat vaak niet alleen voor hem op, maar ook voor jou. Het moment dat de baby er is, dan is alles ineens anders. Hij kan niet meer tv kijken zonder geluid op de achtergrond. Jij kan niet ongestoord zonnebaden zonder op de tijd te letten. Lekker doorzakken, ook al is het weekend, lukt vaak ook niet meer. Heb hier vooral begrip voor elkaar en gun elkaar ook even de ruimte om iets te gaan doen. Wat me-time geeft je weer energie om in elkaar en in de kleine te steken!

7. hij is ook bang

Alleen laat hij het waarschijnlijk veel minder blijken dan jij. Als kersverse ouders heb je soms het idee dat je maar wat aan het doen bent en raadpleeg je Google of Youtube bij iedere stap die je zet. Vergeet dan niet dat het voor je vent net zo is als voor jou, en ondersteun elkaar hierin zonder dat je het gevoel creëert dat de ander 'er niks van kan'. 

Heb je zelf nog dingen meegemaakt die je graag wilt delen? Of een handige tip die jullie altijd met succes hebben toegepast? We horen het graag in een reactie.

Daisy van Schaijik

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.