Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Er zijn echt dingen die je beter kunt laten als je zwanger wilt worden. Wij zochten uit waar je allemaal rekening mee moet houden.

Jij en je partner zijn er klaar voor: jullie willen een baby. Maar hoe pak je dat aan? Natuurlijk is het hebben van sex belangrijk, maar je levensstijl veranderen kan ook helpen om je zwangerschap te bevorderen. Dit zijn dingen die je in ieder geval niet moet doen als je zwanger wilt worden.

Er is ineens veel slecht voor je lichaam wanneer je zwanger wilt worden. Deze dingen moet je echt niet doen als je graag zwanger wilt worden, let dus goed op en neem deze adviezen ter harte.

Niet roken

Misschien ben je nu nog een roker en geniet je van één of meerdere sigaretten op een dag. Stoppen als je zwanger wilt worden! Volgens artsen van het VU medisch centrum kan je door roken  minder vruchtbaar worden en heb je ook minder kans om zwanger te raken bij ziekenhuisbehandelingen (zoals in-vitrofertilisatie; IVF).

Let op: ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar.

Nog een nadeel van roken is dat je meer kans hebt op een miskraam en meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Meeroken kan trouwens ook schadelijk zijn, dus pas hier mee op!

Stop met koffie drinken

Je dag beginnen met een lekkere mok koffie is voor veel mensen een vast ritueel, maar als je echt voor een zwangerschap gaat kan je hier beter mee stoppen. Koffie heeft namelijk invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Bij meer dan vier kopjes koffie per dag doe je er al langer over om zwanger te worden. Daarbij verhoogt koffie de kans op een miskraam. Let op: cafeïnevrije koffie is ook schadelijk.

Geen alcohol

Geniet je ook zo van een heerlijk glas wijn? Als je zwanger wilt worden is het beter om geen alcohol te drinken. De laatste jaren krijgen deskundigen van Gezondheidsraad steeds meer inzicht in de risico’s van het drinken van alcohol en raden het gebruik van alcohol daarom ook af. Alcoholconsumptie kan namelijk leiden tot een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. Door alcoholgebruik neemt het aantal zaadcellen af en stijgt het aantal afwijkende zaadcellen. Ook de kans op een miskraam is groter als de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt.

Gebruik geen drugs

Wanneer je zwanger wilt worden, gebruik dan geen drugs. Drugsgebruik kan directe invloed hebben op de eicellen en de bevruchte eicellen. Dit kan dan leiden tot een miskraam, maar ook tot afwijkingen bij het kind. Daarnaast kan drugsgebruik ook direct invloed hebben op de spermacellen.

Vermijd stress

De alledaagse stress van je werk, huishouden of andere zorgen kunnen in de eerste drie maanden van je zwangerschap invloed hebben op je baby. Stress verhoogt namelijk de kans op een te lichte baby.Ook kan stress voor (onnodige) complicaties zorgen tijdens de bevalling. Steun van je partner en je omgeving is daarom heel belangrijk om een vuist te maken tegen de stress.

Onvoldoende slapen

Ok, we kunnen het niet verbieden om te weinig te slapen, maar slaap is wel erg belangrijk. Een tekort aan slaap kan ervoor zorgen dat je weerstand lager is. Dit vergroot dan ook de kans op infecties  en dat beïnvloed weer de voortplantingscyclus. Vrouwen die ook niet voldoende slapen kunnen angstig zijn en gestresst raken. Dat kan ervoor zorgen dat je menstruatie uithoudt.

Gebruik van medicijnen

Een hoestdrank tegen de kriebelhoest of een simpele paracetamol: alle medicijnen hebben bijwerkingen. Veel medicijnen zijn zonder recept te koop (neussprays en pijnstillers), maar lees altijd eerst de bijsluiter en raadpleeg altijd je arts of verloskundige voor je een medicijn gebruikt. Als je een ziekte hebt waarvoor je medicijnen moet gebruiken, overleg dan eerst met je behandelend arts. Een arts weet welke medicijnen de vruchtbaarheid kan verminderen of een verhoogde kans geeft op een aangeboren afwijking.

Sport niet te veel

Overmatig sporten kan de vruchtbaarheid verminderen. Dit geldt vooral voor vrouwen die een wedstrijdsport beoefenen en hiervoor echt veel moeten trainen. Het kan dan zo zijn dat er te weinig oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt of de eisprong kan uitblijven. Je wekelijkse tennisles kan je natuurlijk gewoon blijven volgen.

Bronnen: Trimbos, Gezondheidsraad.

Redactie MiniMe.nl

Door

07 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.