Babygebaren: zo begrijpen je baby en jij elkaar

Babygebaren: zo begrijpen je baby en jij elkaar

Je snapt niet altijd wat je baby je wil duidelijk maken. Met babygebaren leer je je baby nog beter kennen en frustratie voorkomen.

Baby's kunnen al lang voor ze beginnen met praten dingen begrijpen en 'vertellen'. Voor ouders kan deze periode lastig zijn, omdat je baby al graag met je wil communiceren, maar jij lang niet altijd snapt wat je baby precies bedoelt. Om deze 'miscommunicatie' te verminderen en frustratie te voorkomen is het aanleren van babygebarentaal een oplossing. 

Babygebaren: wat is het?

Je zal vast wel eens een situatie  meegemaakt hebben waarbij je iemand niet kon verstaan en moest gebaren wat je wilde. Simpele dingen als eten en drinken kan je dan makkelijk uitbeelden en je gesprekspartner begrijpt je zonder woorden. Voor baby's gaat dit eigenlijk ook op. Je begint met een klein aantal gebaren te gebruiken die voor alledaagse dingen staan zoals eten en drinken. Daarna kan je het uitbreiden met gebaren voor een favoriete knuffel en spelen met de auto's.

Voordelen babygebaren

Er zijn een aantal duidelijke voordelen van babygebaren te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de frustratie die een kind soms heeft als het niet goed aan kan geven wat er aan de hand is. Met een paar basic gebaren kan je die afstand overbruggen. Hierdoor geef je je kind ook meer zelfvertrouwen om sneller het initiatief te nemen een 'gesprek' met je aan te gaan. Ook onthoudt je kind woorden sneller omdat je er een 'plaatje' bij maakt.

Kinderen willen graag duidelijk maken wat ze nodig hebben en wat ze dwars zit, maar tot je kind kan praten (dat duurt nog wel zo'n anderhalf jaar...) zal het af en toe nog lastig zijn om precies te begrijpen wat je kind bedoelt.

Wanneer kan je babygebaren leren?

In principe kan je al gebaren aanleren vanaf de geboorte, maar vanaf 6 maanden gaat je baby de gebaren beter onthouden. Vanaf dat moment heeft je baby ook de grove motorische vaardigheden ontwikkeld om de gebaren na te doen. Jij kunt de gebaren natuurlijk al wel eerder introduceren zodat je kindje er al bekend mee wordt. Maar overspoel je kleintje niet met talloze gebaren in een keer, geef hem de kans om alles te verwerken. Als je baby met zijn of haar handen begint te klappen, ja of nee schudt of bewegingen van jouw hoofd en mond nadoet is het ook een teken dat je met gebaren kan beginnen. In principe duurt het ongeveer 2 maanden voor je baby echt gebaren terug maakt, zolang je maar consequent blijft in je gebaren.

Wat voor gebaren kan je leren?

Als je van plan bent gebaren te gaan leren aan je baby, is het handig de algemene gebaren aan te leren die dove mensen ook gebruiken. Op de site van het gebarencentrum kan je de meest gangbare gebaren vinden met voorbeelden en video's. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te leren, maar de meest basic behoeften als eten, drinken, bed en bad zijn wel handig. Zelf verzinnen kan natuurlijk ook, maar vergeet dan niet constant dezelfde gebaren bij dezelfde voorwerpen en gebeurtenissen te maken.

Babygebaren cursussen

Babygebaren leren kan nogal een opgave zijn, zeker als je niet precies weet waar je moet beginnen of welke gebaren je per se aan je baby wil leren. Voor ouders en professionals (kinderdagverblijf, gastouders etc.) die graag babygebarentaal willen leren zijn er speciale babygebaren cursussen. Google maar eens of vraag bij je verloskundigen wat er bij jou in de buurt zit! 

Baby gebaren slecht voor spraak?

Nu denk je misschien: allemaal heel interessant, maar als ik gebaren gebruik, loopt de spraak dan geen vertraging op? Straks 'spreken'  we alleen maar in gebaren! Dat is juist niet zo. Dankzij de babygebaren kunnen baby's sneller communiceren. Ze hoeven niet te wachten tot ze kunnen praten om iets duidelijk te maken. Zodra ze beginnen met praten gaan ze langzamerhand de gebaren weglaten en gebruiken ze alleen nog woorden.

Redactie MiniMe.nl

Door

20 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.