Temperamentvolle kinderen: hoe herken je ze & tips

Hoe herken je een temperamentvol kind en hoe zorg je dat zijn of haar kwaliteiten helemaal tot zijn recht komen? MiniMe’s Lisse deelt haar ervaringen!

Temperamentvolle kinderen zijn intense en energieke kinderen. Het opvoeden van een temperamentvol kind kan best een uitdaging zijn, maar deze kinderen hebben ook prachtige kwaliteiten. Hoe herken je een temperamentvol kind? En hoe zorg je dat de kwaliteiten van jouw temperamentvolle kind helemaal tot zijn recht komen? Als moeder van een temperamentvol kind vertel ik het je!

Wat is een temperamentvol kind? 

Temperamentvolle kinderen kenmerken zich door persoonlijkheidskenmerken die ze al van baby af aan hebben. Het gaat hierbij dus niet om een stoornis of een diagnose, maar karaktereigenschappen. Temperamentvolle kinderen hebben vaak een aantal karaktereigenschappen die overeenkomen, namelijk: 

 • Ze zijn beweeglijker dan gemiddeld; de ‘stuiterballetjes’
 • Ze reageren heftiger dan gemiddeld op prikkels
 • Ze zijn vaak extravert
 • Ze vinden het lastig om zich aan te passen aan nieuwe of onbekende situaties
 • Ze zijn vaak erg vasthoudend
 • Ze hechten grote waarde aan autonomie en willen dingen graag op hun eigen manier doen
 • Ze zijn vaak erg opmerkzaam en hebben oog voor de kleinste details

drie kinderen op een rij

kwaliteiten van temperamentvolle kinderen

Een temperamentvol kind heeft ontzettend veel mooie kwaliteiten. Temperamentvol zijn is in onze maatschappij soms best een uitdaging (want “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!”), maar we hebben ontzettend veel aan temperamentvolle kinderen.

Het zijn vaak kinderen met een sterke wil, die zich minder snel laten beïnvloeden door anderen. Ze trekken hun eigen plan - een karaktereigenschap die hen helpt om bij zichzelf te blijven en echt ergens voor te kunnen gaan. Bovendien vinden temperamentvolle kinderen het vaak niet moeilijk om voor zichzelf op te komen en zich ergens over uit te spreken.

Temperamentvolle kinderen zijn ook heel creatief, waardoor ze gemakkelijker oplossingen bedenken voor een probleem. Al met al een hele berg aan mooie en nuttige kwaliteiten! 

opvoeding van een temperamentvol kind

Temperamentvolle kinderen worden vaak als lastig gezien en soms zelfs beschreven als ‘moeilijk’ of ‘dwars’. Het feit dat ze extra intens reageren op prikkels, kan ervoor zorgen dat ze sneller last hebben van driftbuien of boosheid. Veel ouders van temperamentvolle kinderen zeggen dat ze snel strijd hebben met hun temperamentvolle kind. Het opvoeden van een temperamentvol kind kan daarom best wat uitdagingen met zich meebrengen.

jongen speelt in zelfgemaakte tent in de woonkamer

Tips voor het opvoeden van een temperamentvol kind

Toch kun je je temperamentvolle kind (en jezelf!) met de juiste tips heel goed helpen om de mooie karaktereigenschappen die hem temperamentvol maken een beetje te stroomlijnen. Hieronder lees je mijn beste tips voor het opvoeden van een temperamentvol kind: 

 • Breng structuur en regels aan

  Dat begint meteen gezellig, hè? Maar je helpt je kind er wel mee! Temperamentvolle kinderen hebben veel behoefte aan duidelijkheid en dit kun je bieden door structuur aan te brengen in je dag en te werken met duidelijke regels. Een vaste routine biedt voorspelbaarheid, waardoor er ook minder aanleiding is voor strijd. 
 • Overleg dingen met je kind

  Ik begrijp dat je met een peuter van 2 jaar nog niet alles kunt overleggen, maar met mijn bijna 4-jarige kan ik al een hele hoop in overleg doen. Het geeft hem een gevoel van inspraak en controle hebben, waardoor hij veel minder snel last heeft van boze buien. 
 • Waardeer de kwaliteiten van je kind

  Natuurlijk kun je je focussen op al die lastige kanten van een temperamentvol karakter, maar kijk ook eens naar de kwaliteiten van je kind! Vergeet de driftbuien en verwonder je over de manier waarop je kind intens van dingen kan genieten, geniet van zijn creativiteit en van zijn eigen wil. Dit zijn echt mooie kwaliteiten!
 • Neem je temperamentvolle kind serieus

  Een temperamentvol kind heeft een sterke eigen wil en daarom is het prettig als daar naar geluisterd wordt. Neem je kind serieus. Zo voorkom je dat er veel strijd ontstaat en geef je je kind minder reden om boos te worden. Hij voelt zich immers begrepen en gehoord!
 • Geef je kind een keuze

  Ik schreef het hierboven al: temperamentvolle kinderen zijn heel autonoom. Ze willen dingen graag zelf kunnen doen en beslissen. Geef je kind daarom een keuze, al gaat het maar om iets kleins. Mijn zoontje mag bijvoorbeeld altijd kiezen welke broek en trui hij aantrekt. Het geeft hem een gevoel van controle en gehoord worden en ik heb nooit meer ruzie over een kledingstuk dat hij niet aan wil.
 • Leg dingen uit

  Een temperamentvol kind heeft er niets aan als jij zegt dat hij iets moet “omdat jij het zegt”. Leg uit waarom je bepaalde dingen van hem vraagt en praat erover. Dit geeft je kind het gevoel dat hij gehoord wordt.
 • Geef je kind eigen verantwoordelijkheid

  Daar komen we weer op dat stukje ‘eigen wil’. Een kind dat dingen zelf wil doen, mag ook zelf de verantwoordelijkheid dragen. Dit is meteen heel leerzaam, want je kind leert omgaan met verantwoordelijkheid, met het maken van fouten en met het maken van beslissingen. Je hebt grote kans dat je kind de verantwoordelijkheid prettig vindt. Het helpt hem immers om zijn eigen ideeën te volgen en uit te voeren en dingen zelfstandig te doen. 

Temperamentvolle kinderen zijn fantastisch!

Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat moeder zijn van een temperamentvol kind niet uitdagend is. Ik heb de nodige driftbuien doorstaan en moet me soms inhouden wanneer mijn kind per se iets ZELF wil doen. Maar dit weegt niet op tegen de kwaliteiten. Mijn zoontje kan zich ontzettend goed uiten, weet wat hij wil en heeft oog voor de kleinste details. Prachtige eigenschappen waar ik dagelijks van geniet. Zie dus het mooie in van de kwaliteiten van je temperamentvolle kind, en geniet van hem of haar! 

Bronnen: Psychogoed.nl, TemperamentvolleKinderen.nl, EvaBronsveld.nl

Lisse van de Groep

Door

16 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.