Kind 2 jaar oud

Kind 2 jaar oud

Wanneer je kindje 2 jaar wordt, verandert hij of zij van een dreumes in een peuter. Welke ontwikkelingen maakt je kindje van 2 jaar allemaal door?

Wanneer je kind 2 jaar oud wordt, is dat een heerlijke leeftijd. In deze nieuwe levensfase maakt je inmiddels peuter allerlei nieuwe ontwikkelingen door. Wat speelt er in het leven van je kind wanneer hij of zij 2 jaar oud is? Ik vertel het je allemaal!

Je kind van 2 jaar oud

Peuterpuberteit

'Ik ben twee en ik zeg NEE!' Yes, daar is 'ie dan: de peuterpuberteit. Tijdens deze fase ontdekken peuters hun eigen persoonlijkheid en dat gaat gepaard met een heleboel boze buien en het woordje 'nee'. Het is misschien niet altijd de makkelijkste fase voor jou als ouder, maar voor je kind is deze fase noodzakelijk om zichzelf te leren kennen, grenzen te verkennen en te ontdekken wat hij wel en niet prettig vindt. 

LEES OOK: Eigenwijze peuter - hoe ga je ermee om?

huilende peuter

Middagslaapje peuter

De meeste kinderen van 2 jaar slapen nog wel tussen de middag, maar je zult gaan merken dat dit steeds minder wordt. Waar je kindje eerst nog de broodnodige behoefte had aan een slaapje tussen de middag, ga je vanzelf merken dat het middagslaapje ervoor zorgt dat je peuter ’s avonds minder goed in slaap komt, of ’s nachts vaker wakker is. Dat is het teken dat je het middagslaapje kunt gaan afbouwen, tot je 2-jarige kind uiteindelijk ’s middags niet meer slaapt.

LEES OOK: Middagslaapje peuter overslaan

Taalontwikkeling kind 2 jaar

De taalontwikkeling van een kind van 2 jaar gaat heel snel. Waar je dreumes van 1 eerst nog maar een paar woordjes kon zeggen, heb je nu te maken met een peuter van 2 die meer en meer woordjes leert. Kinderen van 2 jaar leren korte zinnetjes te maken, zoals “appel eten”, en gaan zinnen vragend maken. Ook kan je peuter in dit levensjaar de eerste ‘waarom’-vragen gaan stellen (maak je borst maar nat!).

De eigen 'ik' ontdekken

Een kindje van 2 jaar is heel erg bezig met het ontdekken van de eigen ‘ik’. Hij is het middelpunt van zijn eigen wereld. Samen spelen en delen is nog lastig. Dit kan voor jou ook een uitdaging zijn, als je meerdere kinderen hebt om de aandacht over te verdelen. Peuters kunnen op deze leeftijd erg jaloers zijn. Dat is gelukkig heel normaal! Naarmate je peuter ouder wordt, neemt jaloers gedrag meestal vanzelf wat af.

peuter met krullen

Cognitieve ontwikkeling kind 2 jaar 

Kinderen van 2 jaar maken een enorme sprong in hun cognitieve ontwikkeling. Ze leren zo veel nieuwe dingen! Peuters van 2 leren steeds beter verbanden leggen en krijgen steeds meer besef van waarom dingen wel of niet mogen. Ook gaan kinderen van 2 jaar de kleuren leren benoemen en kunnen ze steeds beter liedjes onthouden (en meezingen, zo gezellig!).

Starten met zindelijkheidstraining

De meeste kinderen worden zindelijk wanneer ze tussen de 2,5 en 3 jaar oud zijn. Dit levensjaar is daarom ook heel geschikt om te beginnen met zindelijkheidstraining! Volg hierin wel het tempo van je kindje. Het ene kind is sneller geïnteresseerd in het potje dan het andere. Je hebt gelukkig de tijd!

Jij als mama van een kind van 2 jaar

Voor jou als mama is er een hoop veranderd de afgelopen 2 jaar. Van een afhankelijke baby naar een peuter die het liefste alles zelf doet. Gelukkig zijn knuffels en kusjes bij peuters nog steeds heel populair, maar het wordt ook tijd om je kindje het zelfvertrouwen te geven dat hij dingen zelf kan en mag doen!

Bronnen: Alles over kinderen, Kindergarden, Icare JGZ, Kind & Gezin

Lisse van de Groep

Door

14 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.