Een eigenwijze peuter - Hoe ga je ermee om?

Een eigenwijze peuter - Hoe ga je ermee om?

Je peuter is een schatje, maar als ze weer eens eigenwijs zijn, wil je ze het liefste achter het behang plakken. Hoe ga je om met een eigenwijze peuter?

Och, och, wat is het toch lastig om drie jaar oud te zijn. Je kunt al zoveel dingen zelf: lopen, praten en plassen. Maar nieuwe dingen leren blijft toch lastig en vermoeiend. Het liefst willen eigenwijze peuters meteen alles zelf kunnen. En doordat niet alles in één keer lukt, heb je regelmatig met een gefrustreerde peuter te maken. 

Mijn eigenwijze peuter zorgt regelmatige voor grappige situaties, maar erom lachen is misschien niet het beste idee. Mijn dochtertje Fleur wordt namelijk alleen maar kwader en kwader. 

Mijn eigenwijze peuter

Laatst wilde Fleur graag zelf haar sokken aantrekken, wat ontzettend lastig bleek te zijn. Haar tenen wilden niet meewerken, waardoor mijn peuter extreem gefrustreerd raakte. Mijn advies 'als je rustig blijft, gaat het echt een stuk makkelijker' leidde niet bepaald tot succes. Een minuut later klonk het boos door het huiskamer: 'Nu ben ik rustig en dan lukt het nog niet!' Inmiddels heb ik geleerd dat lachen ab-so-luut een no-go is. 

Hoe voorkom je een gefrustreerde peuter?

Oke, lachen is dus een no-go, maar wat kun je dan wel doen om te voorkomen dat je een gefrustreerde peuter rond hebt lopen? Je kunt je kindje prijzen voor het proberen en ze een beetje op weg helpen. Het is niet de bedoeling dat je gelijk die hele sok voor ze aantrekt, maar doe bijvoorbeeld samen het stukje bij de tenen en laat ze zelf de rest doen. 

"Prijs je kindje voor het proberen en help ze een beetje op weg."

Peuters komen ook in een puberteit, de peuterpuberteit. Het is dan natuurlijk ook niet zo dat als je een paar keer gezegd hebt, dat rustig blijven beter werkt dan boos worden, ze niet meer gefrustreerd raken. Maar het leert ze wel dat frustratie niks oplevert en dat je het beter nog eens kunt proberen. Of om te vragen of papa en mama even willen helpen.

Peuters leren zo snel nieuwe dingen!

Als Fleur eindelijk weet hoe ze zelf haar sokken aan kan trekken, wil ze wel wat anders uitproberen. Het is ongelofelijk hoe snel peuters nieuwe dingen leren. Twee weken geleden had Fleur de grootste moeite om haar trui uit te trekken toen we naar bed gingen. Na een paar keer samen doen, heeft ze het helemaal door. Aankleden is een ander verhaal, maar ze hoeft ook weer niet te snel groot te worden. Ze blijft natuurlijk wel mijn kleine meisje.

Frédérique Rijneveen

Door

31 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.