Innesteling en innestelingsbloeding: alles wat je moet weten

Innesteling en innestelingsbloeding: alles wat je moet weten

Wat is precies de innesteling van een eicel en hoe zit het met een innestelingsbloeding? Wij vertellen je er alles over!

In het prille begin van je zwangerschap vindt de innesteling plaats. Sommige vrouwen kunnen hierdoor last krijgen van een innestelingsbloeding. Maar waar komt dat eigenlijk door? Lees hier alles over de innestelingsfase van je zwangerschap!

Je zult niet de enige zijn die tijdens het prille begin van de zwangerschap opeens last heeft van een doorbraakbloeding. Het is logisch dat je ervan schrikt, maar zo’n doorbraakbloeding is niet altijd reden tot paniek. Het zou zomaar kunnen dat je last hebt van een innestelingsbloeding. Maar wat is dat eigenlijk? En waar wordt die bloeding door veroorzaakt? 

Zwangerschapstest

Wat is de innesteling?

In het prille begin van je zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in in jouw baarmoeder. Bij dit innestelen ‘graaft’ het embryo zich vast in het baarmoederslijmvlies, om daar vervolgens te veilig vast te blijven zitten.

Wat is een innestelingsbloeding?

Tijdens die innesteling kan er een bloedvaatje in je baarmoederslijmvlies geraakt worden, wat een kleine bloeding kan veroorzaken: een innestelingsbloeding.

Ongesteld of toch zwanger? 

Het is logisch dat je schrikt als je bloed in je ondergoed ziet, terwijl je eigenlijk zwanger wil worden, of terwijl je misschien nét weet dat je zwanger bent. De timing van een innestelingsbloeding is op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Je gaat vloeien op het moment dat je hard hoopt dat dat juist niet gebeurt. Bovendien weten we allemaal dat een menstruatie betekent dat je weer een maand moet wachten op een mogelijke nieuwe zwangerschap. 

Toch betekent bloeden op het moment dat je ongesteld zou kunnen worden niet per se dat je niet zwanger bent. Sterker nog: het kan juist een teken zijn dat er een embryo is ingenesteld in je baarmoeder.

Man en vrouw knuffelen in de natuur

Verschil tussen menstruatie en innestelingsbloeding 

Omdat de innestelingsbloeding zich vaak voordoet op het moment dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, is het heel normaal om te denken dat je ongesteld bent geworden als je bloed in je onderbroek ziet. Toch zit er een verschil tussen een innestelingsbloeding en een menstruatie. Je kunt de innesteling herkennen aan de volgende dingen:

 • Weinig bloedverlies

  Vaak vloei je bij een innestelingsbloeding minder dan bij een normale menstruatie. Is je menstruatie dus wel erg ‘licht’ voor wat jij gewend bent? Dan is het ondanks het bloedverlies tóch slim om een zwangerschapstest te doen.
 • Kleur

  Bij een normale menstruatie verlies je helderrood bloed, maar bij een innesteling verlies je vaak wat donkerder (bijna bruin) bloed.
 • Geen stolsels

  Wanneer je ongesteld bent, kun je vanaf de tweede dag van je menstruatie stolsels verliezen. Dit is heel normaal. Bij een innestelingsbloeding verlies je echter amper tot geen stolsels.
 • Korte duur

  Waar de gemiddelde menstruatie vier tot zeven dagen duurt, duurt de gemiddelde innestelingsbloeding één tot twee dagen.

Zwangerschapstest vanwege innesteling

De innesteling vindt plaats rond het moment dat je ongesteld moet worden. Omdat iedere vrouw een andere cyclus heeft, kan de innestelingsbloeding bij de ene vrouw wat eerder of later komen dan bij de andere vrouw.

Door de innesteling maak je al wel het hCG-hormoon aan. Dit is het hormoon waar je bij een zwangerschapstest op test. Er zijn zwangerschapstesten die al tot vijf dagen voor de verwachte start van je menstruatie positief kunnen testen. Twijfel je omdat je bijvoorbeeld heel licht vloeit? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen om te kijken of je niet toch zwanger bent.

Vrouw met klein zwangerschapsbuikje

Krijgt iedere vrouw een innestelingsbloeding?

Niet iedere vrouw heeft last van een innestelingsbloeding. De meeste vrouwen worden niet ongesteld, zijn overtijd en komen er op die manier achter dat ze zwanger zijn. Ongeveer 15 tot 25% van de vrouwen maakt tijdens een vroege zwangerschap een doorbraakbloeding vanwege innesteling mee. Hiermee is een bloeding bij het innestelen dus helemaal niet zo uitzonderlijk.

Blijf je bloeden en weet je dat je wél zwanger bent? Neem dan contact op met je verloskundige

Heb jij wel eens last gehad van een innestelingsbloeding? Praat erover in de reacties!

Lisse van de Groep

Door

03 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.