Puzzels voor kinderen

Puzzels voor kinderen

Wil jij ook een puzzel voor je kinderen aanschaffen? Ik vertel waarom ze zo goed zijn voor de ontwikkeling van je kind en welke je moet hebben!

Bijna elk gezin heeft wel een collectie aan puzzels voor kinderen in de kast liggen. Puzzelen is het ultieme tijdverdrijf dat tegelijkertijd de ontwikkeling van je kind stimuleert. Ben jij benieuwd wat puzzels voor kinderen allemaal doen? Ik vertel je er alles over!

Puzzelen is iets waar kinderen zich al op heel jonge leeftijd mee kunnen vermaken. Naarmate je kind opgroeit, worden de puzzels natuurlijk steeds moeilijker en uitdagender. En dan ben je opeens groot en oud genoeg om zo’n grote zwart-witpuzzel met meer dan 1.000 stukjes te maken… (Al lukt het mij nog steeds niet, haha.) Maar waarom worden kinderen toch zo aangetrokken tot puzzels en waarom zijn ze zo goed voor hun ontwikkeling?

meisje puzzelt

Puzzelen stimuleert vaardigheden kind

Er worden bij het maken van puzzels veel verschillende vaardigheden gestimuleerd bij je kind. Deze kunnen onderverdeeld worden in motorische en cognitieve vaardigheden.

Motorische vaardigheden

Puzzels zijn erg goed voor de motorische vaardigheden van je kind. Door met de kleine puzzelstukjes om te moeten gaan, leren ze al goed hoe ze iets op een juiste manier vast kunnen houden. Dit is bijvoorbeeld de pincetgreep, die eventueel ook gebruikt wordt om te kunnen schrijven.

Cognitieve vaardigheden

Puzzels voor kinderen stimuleren bovendien hun ruimtelijk inzicht. Een eigenschap die niet alleen goed van pas komt in het dagelijks leven, maar zeker ook op de basisschool bij reken- en taalvakken. Daarnaast leren ze verbanden leggen, thema’s herkennen (welke dieren horen bij welke groep) en het test het geduld. Je kind leert te denken in oplossingen, want wat doe je nou als dat puzzelstukje niet past? Daarnaast verbetert puzzelen het concentratievermogen.

meisje puzzelt

Nog meer voordelen van puzzels voor kinderen

Als je kind aan een puzzel begint, zien ze dit als een uitdaging. Dat betekent dat het afmaken van een puzzel echt gezien wordt als een overwinning, iets wat hun zelfvertrouwen een grote boost geeft! Als jij of een vriendje samen met je kind een puzzel gaat maken, stimuleer je ook het samenwerkingsvermogen van je kind. Samen moet je een plan maken, de frustraties delen en de overwinning vieren. Ook goed voor de sociale contacten dus!

Leuke puzzels voor kinderen

Natuurlijk zijn er heel veel puzzels voor kinderen te koop, maar om het je makkelijk te maken, hebben wij een paar hele leuke puzzels gevonden:

collage met puzzels voor kinderen

  1. Ravensburger Dinosauriërs- Drie puzzels van 49 stukjes - kinderpuzzel
  2. Ravensburger puzzel Dierenbijeenkomst - Legpuzzel - 100 stukjes
  3. Mythisch koninkrijk, 100 stukjes Puzzel
  4. Hooitijd op de boerderij, 60 stukjes Puzzel
  5. Janod Educatieve Puzzel - Dinos
  6. Janod Puzzel - De ijszee
Savannah Schreuter

Door

30 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.