Plaspotje kopen: soorten & tips

Plaspotje kopen: soorten & tips

Het moment is daar, je begint aan zindelijkheidstraining. Dat betekent: het introduceren van het plaspotje. Ik vertel je er alles over!

Wanneer een peuter tussen de 2 en 3 jaar oud is, wordt er meestal begonnen met zindelijkheidstraining. En dus: het introduceren van het plaspotje! Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het kopen van een plaspotje? Ik help je verder!

Je kind helpen met zindelijk worden begint allemaal bij het kopen van een plaspotje en deze op een onopvallende plek zetten. Op die manier kan je peuter al een beetje wennen dat dit item nu ook deel uitmaakt van de badkamer, wc of babykamer. Waarschijnlijk krijgt hij er vanzelf interesse in óf je legt hem uit waar het plaspotje voor dient op het moment dat je met de zindelijkheidstraining wil beginnen.

LEES OOK: Zindelijkheidstraining: wanneer & hoe pak je dat aan?

Soorten plaspotjes

Er zijn verschillende soorten plaspotjes. Je vindt ze in allerlei kleuren, diverse vormen en in elke prijsklasse. Dit zijn de verschillende soorten plaspotjes:

Simpel plaspotje

Het simpele plaspotje is ook meteen het meest budgetvriendelijk. Een eenvoudig plastic potje dat doet wat het moet doen. Een iets uitgebreider potje heeft vaak leuke printjes of patronen, pootjes of een antislip-onderkant waardoor je kindje stabieler kan blijven zitten. Deze plaspotjes moet je vaak gewoon leeggooien in het toilet en kun je onder de kraan/douche even afspoelen.

Plaspotje met uitneembare binnenkant

Een kleine upgrade van het simpele plaspotje is er eentje met een uitneembare binnenkant. Hiermee hoef je dus niet het gehele potje leeg te maken en om te spoelen, maar alleen het kleine bakje aan de binnenkant.

Plaspotje met rugsteun

Dit plaspotje heeft alle elementen die de bovenste twee plaspotjes ook hebben. Daarnaast heeft het potje een hoge rugsteun, waardoor je kindje extra ondersteuning heeft en wat gemakkelijker kan zitten. Dit werkt heel goed voor kinderen die niet goed of lekker zitten op een normaal potje.

meisje speelt met pop op potje

Plaspotje in wc-vorm

Wil je jouw kindje al een beetje laten wennen aan een ‘echte’ wc? Dan is een plaspotje in de vorm van een wc natuurlijk ideaal. Deze potjes hebben een deksel die ze zelf omhoog moeten duwen en een doorspoelhendel. Deze potjes zien er natuurlijk hartstikke leuk uit, maar hier betaal je dan ook voor.

Plaspotje met muziek

Save the best for last. Natuurlijk hartstikke extra, maar wat zijn de plaspotjes met muziek toch leuk! Met motiverende muziekjes en geluidjes als je kind zijn behoefte heeft gedaan of een lekker wachtmuziekje als ze aan het proberen zijn. Veel kinderen vinden dit ontzettend leuk.

Let wel op: dit zou kinderen ook kunnen afschrikken of afleiden, waardoor het natuurlijk een averechts effect heeft!

LEES OOK: 6x Leuke peuterboeken over zindelijkheid

Plaspotje kopen: waar moet je op letten?

Nu je weet welke potjes er zijn, moet je erachter zien te komen welke fijn is voor jou en nog belangrijker, voor je kindje. Een simpel potje is altijd goed, al die andere zijn er puur voor als je iets extra’s wilt. Waar moet je verder nog even op letten bij het kopen van een plaspotje?

  • Zorg dat de maat van het plaspotje goed is voor je kindje. Ze moeten er comfortabel op kunnen zitten, dus niet zo’n groot potje dat ze erin zakken en niet zo klein dat ze met hun knietjes in hun nek zitten.

  • Zorg dat het potje stevig genoeg is. Een steviger potje kan wat langer mee, als dat nodig blijkt te zijn. Door het potje zakken is natuurlijk niet heel motiverend.

  • Sommige potjes hebben een antislip-onderkant. Dit is natuurlijk ideaal, aangezien het potje dan niet van je kind af kan schuiven en ongelukjes kan veroorzaken. Daarnaast zit je peuter er wat stabieler op. Heeft jouw potje geen antislip-onderkant, let dan goed op, op welke ondergrond je hem neerzet.

De leukste plaspotjes

Het is tijd om een plaspotje aan te schaffen! Om je even op weg te helpen, heb ik een paar leuke voor je uitgezocht.

 collage met plaspotjes

  1. Baninni BabyPotje
  2. Béaba Ergonomische Plaspotje
  3. Bébé-jou Plaspotje
  4. BABYBJÖRN Plaspotje Zetel
  5. FreeON Potty Walvis
  6. Skip Hop Made For Me Potty Plaspotje

Wc-verkleiner in plaats van plaspotje

Sommige peuters vinden een plaspotje echter niet fijn en willen liever direct op het grotemensentoilet getraind worden. Dan is een wc-verkleiner een handig hulpmiddel om dit een stuk gemakkelijker te maken!

Savannah Schreuter

Door

10 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.