Zelfstandig spelen bij peuters | Leer je peuter zich alleen te vermaken

Zelfstandig spelen bij peuters | Leer je peuter zich alleen te vermaken

Niet iedere peuter vindt het makkelijk om zelfstandig te spelen. Maar soms is het wel even heel handig en goed als hij dat kan! Wij hebben tips om jouw peuter alleen te laten spelen.

Zelfstandig spelen gaat niet bij iedere peuter vanzelf. Het ene kind kan beter alleen spelen dan het andere kind. Ook kan verveling een rol spelen als je peuter nog niet of nauwelijks zelfstandig speelt. De aandacht voor een langere tijd erbij houden is ook moeilijk als je zo jong bent. Toch kun je je peuter zelfstandig leren spelen! Wij vertellen je hoe.

Inhoud

  1. Hoe lang kan een peuter zelfstandig spelen?
  2. 7 Tips om je peuter zelfstandig te laten spelen
  3. Uitdagend speelgoed voor een peuter

je peuter zelfstandig leren spelen

Dat het voor sommige peuters moeilijk is om zelfstandig te spelen is helemaal niet zo gek. De wereld van een peuter is een ware ontdekkingsreis. Een peuter is namelijk super nieuwsgierig en gaat graag op ontdekking uit. Alles is interessant en wil hij aan jou laten zien. Hij wil hier dan ook over vertellen en is ook deze aandacht van jou gewend.

Het karakter van je peuter speelt natuurlijk ook een rol. Is jouw kind altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen of heel beweeglijk? Dan is alleen spelen een stuk moeilijker voor je peuter. Je peuter heeft een beetje hulp nodig om zelfstandig te leren spelen. Met deze tips kun je de eerste stappen al zetten en zal je peuter leren zich alleen te vermaken.

hoe lang kan een peuter zelfstandig spelen?

Hoe lang een kind zelfstandig kan spelen, hangt af van de leeftijd van het kind. Hoe ouder een kind is, hoe langer het zichzelf kan vermaken. Zo lang kan een kind (ongeveer) zelfstandig spelen:

  • Dreumes: maximaal 5 minuten
  • Peuter: maximaal 15 minuten
  • Kleuter: 20 tot 30 minuten
  • Vanaf 6 jaar: maximaal 60 minuten

Speelt jouw kind nog niet zo lang? Dat is helemaal niet erg. Bij het ene kind gaat het vanzelf, terwijl het andere kind wat aanmoediging nodig heeft.

zelfstandig spelende peuter met pop

tips om je peuter zelfstandig te laten spelen

Om je peuter stap voor stap te leren zelfstandig te spelen, kun je deze tips toepassen:

1. Help je peuter op weg

Alleen beginnen met spelen vinden peuters vaak nog moeilijk. Je kunt hem helpen door een keuze te maken waar hij graag mee zou willen spelen. Houd het bij maximaal twee opties als je peuter het nog moeilijk vindt om keuzes te maken. Maak samen een begin en vertel hem dat je even iets anders gaat doen en hij alleen verder kan spelen.

2. Neem de tijd

Geduld is belangrijk bij je peuter zelfstandig te leren spelen. Bouw het alleen spelen daarom langzaam op. Prik een vast moment voor het zelfstandig spelen bij je peuter, zodat hij weet wanneer hij zelf kan gaan spelen. Begin eerst met een paar minuutjes zelfstandig spelen en maak de momenten steeds langer.

3. Blijf in de buurt

Je peuter vindt het fijn om jou te zien of te horen als hij speelt. Dat betekent niet dat je steeds bij je peuter moet zitten. Vindt je peuter het moeilijk als jij ‘helemaal’ in de keuken bent? Bouw dan langzaam de afstand op. Ga eerst naast je kind zitten lezen met je eigen boek en probeer elke dag iets verder te gaan zitten, totdat je ook op verdere afstand iets voor jezelf kunt doen. Zo laat je je peuter langzaam wennen aan de afstand tussen jullie.

4. Opgeruimd staat netjes

Zeker een uitdaging met een peuter in huis, maar wel belangrijk voor zijn concentratie: een opgeruimde speelomgeving. Te veel speelgoed op de grond kan ervoor zorgen dat je peuter te snel is afgeleid.

LEES OOK: Handige en leuke manieren om speelgoed op te bergen!

5. Uitdagend speelgoed voor je peuter

Geef je peuter de kans om te ontdekken en zorg voor afwisselend speelgoed. Wissel elke maand het speelgoed af. Dit kun je heel gemakkelijk doen door speelgoed op te bergen in bakken. Zorg dat in elke bak variatie zit: educatief speelgoed, houten speelgoed, boekjes en bijvoorbeeld speelgoed om te bouwen. Houd een of twee bakken beneden en berg de rest op. Na een maand wissel je de bak(ken) om. Voor je peuter is dit weer een nieuwe ontdekkingsreis!

6. Geef aandacht en complimenteer

Vraagt je kind tussendoor om aandacht door iets te willen vertellen of te laten zien? Geef hem dat ook. Zo leert je peuter erop vertrouwen dat je er bent als hij je nodig heeft. Ga ook zelf af en toe kijken en geef hem complimentjes of een aai over de bol.

7. Niet storen

Is je peuter zelfstandig aan het spelen? Stoor hem dan niet. Dit haalt je peuter namelijk uit zijn spel en de kans is groot dat hij niet alleen verder zal willen spelen.

Uitdagend speelgoed voor een peuter

Op zoek naar uitdagend speelgoed waar je peuter zelfstandig mee kan spelen? Ik heb nog wat tips voor je:

zelfstandig spelende peuter rollenspel

communicatie is key

Zelf kan ik ontzettend genieten van het spelen samen met mijn kind. Toch vind ik het ook belangrijk dat ze zelfstandig leert spelen als peuter. Ze is net twee jaar en haar belevingswereld is ineens heel anders. Ik hoor mezelf dan ook vaak zeggen: “Ze is echt een peuter nu.”

Ik merk dat communicatie echt key is bij mijn dochter: uitleggen wat er gaat gebeuren. Door duidelijkheid te geven weet ze waar ze aan toe is. Ook het “twee-opties-principe” werkt goed bij ons, zowel met speelgoed als met het uitzoeken van een outfit bijvoorbeeld. Ik kies twee opties, maar toch denkt ze dat zelf de keuze heeft gemaakt en die vrijheid krijgt. Win-win!

Heb jij nog tips om je peuter zelfstandig te leren spelen die zeker in dit lijstje thuishoren? Laat het ons hieronder weten!

Nadine Ruchti

Door

08 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.