Kind 3 jaar: controle op het consultatiebureau

Kind 3 jaar: controle op het consultatiebureau

Wanneer je kind 3 jaar wordt, is het weer tijd voor een controle op het consultatiebureau. Dit kun je van die afspraak verwachten!

Wanneer je kind 3 jaar is, heb je weer een controle op het consultatiebureau. Tijdens deze controle wordt er gekeken naar de ontwikkeling van je kind van 3 jaar. Ook is er voor jou als ouder de mogelijkheid om vragen te stellen aan de jeugdverpleegkundige met wie je een afspraak hebt.

Vragenlijst

Voordat je naar het consultatiebureau gaat met je kind van 3 jaar, moet je eerst een vragenlijst invullen over de ontwikkeling van je kind. De vragen op deze lijst zijn per consultatiebureau verschillend, maar gaan wel over dezelfde thema’s.

Zo wordt er gevraagd hoe je kind omgaat met andere kinderen. Is hij of zij behulpzaam? Hoe zelfstandig is je kind? Hoe reageert je 3-jarige op de emoties van andere kinderen? Wordt je peuter snel boos?

LEES OOK: Een pittige peuter; hoe ga ik daar ermee om?!

De ingevulde vragenlijst neem je mee naar de controleafspraak op het consultatiebureau. Als er zaken zijn die opvallen op de vragenlijst, zal de jeugdverpleegkundige deze met je bespreken. Natuurlijk kun je naar aanleiding van de vragenlijst zelf ook vragen stellen.

Wegen en meten

Net als bij iedere controle op het consultatiebureau, mag je je kind van 3 jaar tijdens deze afspraak wegen en meten. Zo kun je de groei van je kindje in de gaten houden. Je kind van 3 jaar mag zijn of haar kleren uitdoen, maar het ondergoed aanhouden.

Het wegen en meten is voor kinderen soms wat spannend, omdat ze zich moeten uitkleden, maar door het positief in te steken (‘Wat ben jij groot geworden, zeg!’) kun je heel veel spanning bij je kind weghalen.

Controle van motorische ontwikkeling

Na het wegen en meten word je binnengeroepen in de kamer van de verpleegkundige. Hier krijg je als ouder de ruimte om vragen te stellen over je kind van 3 jaar. Ook bespreek je samen de vragenlijst die je hebt ingeleverd.

Daarna wordt er gekeken naar de motoriek van je kindje. Je 3-jarige kind mag een toren bouwen van blokken. Voor je kind is dit leuk om te doen en voor de jeugdverpleegkundige is dit een handige manier om te zien hoe jouw kind zich op motorisch gebied heeft ontwikkeld.

De ogentest

Tijdens de controle op het consultatiebureau voor je kind van 3 jaar wordt er ook gekeken naar de ogen van je kindje. Dit wordt gedaan door middel van een ogentest. Je kind moet vertellen welke plaatjes hij of zij in een boekje ziet staan om zijn of haar zicht te controleren. Ook krijgt je kind een bril op waarmee hij of zij maar met één oog kan kijken. De verpleegkundige wijst vervolgens plaatjes aan en je kind mag vertellen wat hij of zij ziet.

Als de jeugdverpleegkundige vermoedt dat je 3-jarige peuter niet goed kan zien, worden er vervolgstappen ondernomen, maar meestal is de uitslag van de ogentest bij kinderen van die leeftijd helemaal goed.

Bereid je kind voor

Je kind van 3 jaar heeft natuurlijk wel eens vaker een controle gehad op het consultatiebureau, maar zal zich dit misschien niet meer kunnen herinneren. Het is daarom fijn om je kind van tevoren voor te bereiden op de controleafspraak. Zo weet je zoon of dochter wat hij of zij van de afspraak kan verwachten en hoeft de afspraak ook niet spannend te zijn!

Lisse van de Groep

Door

23 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.