Mooie corona-initiatieven om (vanuit huis) aan mee te doen

Mooie corona-initiatieven om (vanuit huis) aan mee te doen

Door het hele land duiken er mooie corona-initiatieven op, speciaal om bepaalde doelgroepen een handje te helpen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje. Doe mee!

Tijdens deze crisistijd in Nederland duiken er allemaal geweldige corona-initiatieven op waar je grotendeels vanuit huis aan mee kunt doen. Dit zijn allemaal manieren om een ander te helpen of een hart onder de riem te steken zonder dat je jezelf in gevaar brengt. De initiatieven zijn gericht op kwetsbare groepen of mensen die hier financieel veel last van gaan krijgen. Wij gingen voor jou op zoek naar de mooiste corona-initiatieven om vanuit huis aan mee te doen!

Het is een moeilijke periode voor Nederland. Het grootste deel van de bevolking zit verplicht thuis en mag geen contact hebben met de medemens. Verjaardagen, etentjes, spontane visite en speelpartijen zijn afgezegd. Veel mensen zijn eenzaam thuis, kunnen niet meer goed voor zichzelf zorgen, werken zich kapot in de zorg of komen in financiële problemen. Hoe kunnen wij elkaar helpen in deze onvoorspelbare tijd?

Corona Quarantaine Contact

Eén van de gevolgen van het verplicht afstand nemen van elkaar, is dat eenzame (oudere) mensen het nog moeilijker krijgen. Daarom is KRO-NCRV samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, het Corona Quarantaine Contact gestart.

Op deze website kun je jezelf aanmelden als je je eenzaam voelt en graag een gesprekje met iemand wilt hebben. Daarnaast kun jij je ook aanmelden als vrijwilliger. Dan help jij juist de mensen die eenzaam zijn en zorgt KRO-NCRV ervoor dat je in contact komt met iemand die graag een praatje maakt met jou.

Schrijf je hier in >>> 

Cor.omapost.nl

De makers van de site Omapost.nl lanceren ‘cor-omapost’. Voor een klein prijsje stuur je hier een fysiek kaartje naar je grootouders waar je nu vanwege de nieuwe veiligheidsmaatregelen niet naartoe kan. Met de app maak je gemakkelijk van een zelfgemaakte foto een fysiek kaartje dat dan bezorgd wordt met de post. Breng een glimlach bij de anders eenzame ouderen.

Wil je ook andere ouderen helpen? Als je op adopteer een oudere klikt, word je gekoppeld aan een ouder persoon die wel wat sociaal contact kan gebruiken.

Doe het hier >>>

cor.omapost.nl

Gewoon mensen die willen helpen

Gewoonmensendiewillenhelpen.nl is een site die opgezet is door studenten die het zat waren om thuis te zitten. Door je aan te melden op de site kun je hulp vragen of klaarstaan voor hulpbehoevende mensen door heel Nederland. Denk aan boodschappen doen, een lekkere gezonde maaltijd koken of op kindjes passen waarvan de ouders wel nog aan het werk moeten.

Meld je hier aan >>>

Verhalen om nooit te vergeten

Het corona-initiatief 'Verhalen om nooit te vergeten' is geïnspireerd op de huidige omstandigheden rondom de coronacrisis. De provincie Zuid-Holland wilde graag veilig contact met eenzame ouderen stimuleren. Mensen uit oudere generaties vertellen soms makkelijker hun verhalen uit de Tweede Wereldoorlog aan de jongere generatie. De provincie vraagt daarom aan kinderen om Zuid-Hollandse oorlogsverhalen te verzamelen en hier een filmpje van te maken, zodat ze nooit vergeten worden!

Met dit project hopen ze dat kinderen dit soort informatie beter tot zich kunnen nemen, nu ze zelf ervaren hoe het is als hun vrijheid wordt ingeperkt. Tegelijk levert het project ook een bijdrage aan het noodgedwongen thuisonderwijs van kinderen, het wordt namelijk als educatief project ingezet voor groep 7 & 8 van de basisschool. Ook is het belangrijk dat, nu alle fysieke 4/5 mei-activiteiten en vieringen van 75 jaar vrijheid niet mogelijk zijn, er toch een soort digitale viering is.

Lees er alles over en doe mee via de website >>>

Koetjes & Kalfjes

Om te voorkomen dat ouderen helemaal het contact met de buitenwereld verliezen, koppelt Koetjes & Kalfjes studenten en ouderen aan elkaar. De ouderen die zich hiervoor aanmelden worden eens in de twee á drie dagen gebeld om te praten over koetjes en kalfjes.

Help mee >>>

Feature Film Challenge

Filmmaker Willem Bosch gaat aankomende twee weken op zijn Instagram gratis mini-colleges geven over scenario schrijven. Doordat hij en veel andere Nederlanders thuis zitten, wil hij zijn kennis online met anderen delen. Aan het einde van de “online cursus” kun je je eigen filmscript schrijven.

Check het Instagram-account van Willem Bosch >>>

telefoon met instagram naast een plant

Ready2Help

Ready2Help is een netwerk van vrijwilligers vanuit het Rode Kruis. Deze mensen gaan langs de deuren bij de meest kwetsbare mensen en informeren hen hoe zijn zich het beste kunnen beschermen tegen het coronavirus. Ze verspreiden flyers, bieden hun hulp aan en halen zelfs medicijnen op. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger.

Word vrijwilliger >>>

Help een horecaondernemer

Door de corona-crisis moesten ook alle horecagelegenheden hun deuren per direct sluiten. Dit gaat grote financiële gevolgen hebben voor deze ondernemers en hun team. Help daarom je favoriete restaurant door wat te doneren, onder het motto: ‘Wees geen krent en red jouw favoriete eettent.’

TIP! Als je nou echt niet wilt doneren, vraag dan om een cadeaubon. Hiermee koop je alvast een maaltijd voor als deze verschrikkelijke periode voorbij is. Als een soort toekomstig cadeautje aan jezelf én voor het restaurant.

Doneer nu hier >>>

Tekenen en schilderen voor ouderen

Wat we ook heel veel zien en ontzettend mooi vinden, is dat er door thuiszittende kids volop geknutseld, getekend en geverfd wordt voor ouderen die in verzorgings- en verpleegtehuizen zitten en geen bezoek mogen ontvangen. Om ze toch te laten weten dat er aan ze gedacht wordt, is het natuurlijk superleuk om ze (zelfgemaakte) post te sturen! Informeer daarom eens pro-actief bij de tehuizen in jouw buurt en doe mee!

Corona-hulp Facebook-groepen

Overal op Facebook duiken er momenteel groepen op waar mensen hulp aanbieden of vragen hebben over het coronavirus. Denk hierbij aan oproepen voor boodschappen tot online bijles, meditatiegroepen of lokale ondernemers die hun producten aanbieden voor een klein prijsje of zelfs helemaal gratis. Je hoeft alleen maar 'corona' + 'woonplaats' in te voeren om deze groepen te vinden.

Support your locals

Het coronavirus heeft niet alleen een forse impact op restaurants en de horeca, maar ook de kleinere ondernemers, boeren en producenten merken dit meteen. Zij kunnen hun mooie lokale geproduceerde producten op dit moment niet of nauwelijks kwijt. Via de hashtag #supportyourlocals worden in verschillende regio’s in Nederland maaltijdboxen samengesteld met streekproducten van lokale ondernemers. Support Your Locals is een landelijk initiatief om lokale producenten en winkeliers te verbinden en samen korte ketens te bouwen.

Bekijk hier een overzicht met alle lokale maaltijdboxen in Nederland >>>

Dopper Changemaker Challenge Junior

Dopper is tijdens de corona-tijd een leuke challenge voor kinderen (8-12) gestart. Hier kunnen kinderen het plastic-verhaal herschrijven! Kinderen kunnen zicht via de website aanmelden en zelfstandig het lespakket doorlopen vanuit huis. Ze krijgen werkbladen waar ze begeleid worden naar hun oplossing voor het overmatig gebruik van wegwerpplastic. Heeft jouw kind het meest originele ontwerp? Dan wordt hij uitgenodigd door de jury voor de spectaculaire finale! Ontwerpen kunnen worden ingestuurd tot 28 juni 2020!

Lees meer en doe mee >>>

Ken jij nog andere initiatieven tijdens deze corona-crisis die aan de lijst toegevoegd moeten worden? Laat het ons hieronder weten!

Savannah Schreuter

Door

03 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.