Thuisonderwijs geven: dagschema en goed lesmateriaal

Thuisonderwijs geven: dagschema en goed lesmateriaal

Je kunt thuisonderwijs geven als je kinderen noodgedwongen even of voor langere tijd niet naar school kunnen. Hoe pak je dat aan? Met ons handige dagschema én tips voor goed lesmateriaal!

Als kinderen thuis komen te zitten en dus geen regulier onderwijs kunnen volgen, voor korte of langere tijd, is dat een goed moment om thuisonderwijs op te zetten. Op deze manier houd je de structuur die je kind op school gewend is hetzelfde en zorg je ervoor dat ze niet al te ver achterlopen op het moment dat naar school gaan weer kan.

Als je kind(eren) ineens thuis komt/komen te zitten en niet naar school kunnen, is dat best wel een lastige situatie. Soms ben je hier niet goed op voorbereid. MiniMe.nl to the rescue! Wij maakten een handig dagschema (een ingevuld voorbeeld én een lege versie) en verzamelden goed lesmateriaal, om je kids meer structuur te geven en ervoor te zorgen dat ze ook echt wat leren terwijl ze thuis zitten. Zo is het straks ook makkelijker om weer in het normale schoolritme te komen!

LEES OOK: Dagschema kinderen tijdens corona-maatregelen

Maak het thuisonderwijs-schema samen met je kind

Ga er samen met je kind voor zitten. Zij weten het beste wat er allemaal op school gebeurt, dus laat een van hun eerste taken zijn om een dagschema te maken. Laat ze er lekker voor gaan zitten en een voorstel doen voor welk vak ze op welk moment van de dag willen volgen.

twee meisjes werken aan school

Praten over het coronavirus

Belangrijk! Nu we allemaal thuis zitten vanwege het coronavirus, vinden veel kinderen dat enorm spannend. Er gebeurt een hoop waar ze niks van snappen. Nu kunnen ze ook al niet naar school toe, langs opa en oma of met vriendjes spelen. Praat er daarom goed over met je kind, leg belangrijke zaken uit en zorg ervoor dat ze snappen dat dit een tijdelijke, maar belangrijke verandering is.

LEES OOK: Hoe je met je kind over het coronavirus kunt praten

Goed lesmateriaal voor thuisonderwijs

Nu je kind thuis zit, is het belangrijk dat ze nog steeds kunnen oefenen met de verschillende vakken die ze op school ook krijgen. Er zijn diverse sites die een groot aanbod aan lessen hebben. Wij hebben voor kleuters en voor de belangrijkste basisschoolvakken leuke linkjes met goed lesmateriaal verzameld. Hiermee kun je wel eventjes vooruit met het thuisonderwijs!

Thuisonderwijs voor kleuters

Ook de allerkleinste schoolgangers moeten bezig blijven in deze chaotische periode. Het is voor hen erg belangrijk om up-to-date te blijven met de stof om een achterstand te voorkomen. Daarom hebben wij ook voor de kleintjes wat handige websites verzameld waar je opdrachten en werkbladen kunt krijgen.

Je vindt lesstof voor kleuters hier:

Lezen & luisterboeken

Vanaf jonge leeftijd is het al belangrijk dat een kindje veel leest en/of voorgelezen wordt. Je kunt natuurlijk kids voorlezen of zelf laten lezen in een prentenboek, maar ook een luisterboek is een goed idee. Op YouTube vind je tegenwoordig een grote collectie aan luisterboeken.

Willen je kinderen graag een boek lezen, maar hebben ze hun eigen collectie al verslonden en is de bieb dicht? Dan is een e-reader misschien een oplossing. Daarop kun je allerlei soorten boeken downloaden om mee te oefenen! Je kunt voor je voor kinderen natuurlijk ook online leesopdrachten vinden.

Goede lesstof over lezen:

Natuurlijk shop je de mooiste en leukste kinderboeken ook gewoon lekker vanuit huis:

collage kinderboeken

  1. Het ministerie van oplossingen
  2. We hebben er een geitje bij
  3. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
  4. Jip en Janneke deel 1
  5. Ouders zijn gek!

Begrijpend Lezen

Begrijpend lezen is een erg belangrijk vak op Nederlandse scholen. Dus ook dit vak mag niet in het dagschema voor thuisonderwijs ontbreken. Tekstbegrip is voor je kind namelijk nodig om goed te begrijpen wat ze nou eigenlijk lezen.

Naast dat je natuurlijk het werkboekje van je kind hebt, kun je ze ook de W-vragen stellen nadat ze iets gelezen hebben. Waar gaat het over, wie zijn de hoofdpersonen, wat doet die, waarom doen ze dat? Daarnaast is ook voor dit vak natuurlijk genoeg te vinden online!

Links voor begrijpend lezen:

meisje ligt te lezen op wobbel

Spelling en taal

Naast het leesgedeelte moeten je kids natuurlijk ook oefenen met het zelf toepassen. Dus ook spelling en taal is belangrijk om bij te houden tijdens het geven van thuisonderwijs. Oefen hier veel mee met je kind!

Wij hebben verschillende sites met spelling- en taalopdrachten:

Rekenen

Goed kunnen rekenen is erg belangrijk. Je hebt het elke dag nodig en op het moment dat je kids naar de middelbare school gaan, moeten ze op een bepaald niveau zitten. Kinderen hebben vaak ook net iets meer moeite met rekenen dan met andere vakken. Daarom is het heel belangrijk om elke dag een beetje rekenen te oefenen als je thuisonderwijs geeft.

Verschillende websites met goede reken-lesstof:

twee meisjes lachen en spelen

Engels

English is a very useful language. Jazeker, Engels is een ontzettend nuttige taal. Al vanaf kleins af aan horen kids dit overal om zich heen, zeker op tv en YouTube. Als kinderen al op jonge leeftijd oefenen met deze taal, is er een grotere kans dat het blijft hangen, wat erg fijn is voor de toekomst!

Hier a few nice websites voor Engelse les:

Video’s bij thuisonderwijs

Het is natuurlijk voor alle leeftijden ontzettend leuk om te leren door middel van filmpjes. Er zijn verschillende sites die een groot aanbod aan lessen in de vorm van filmpjes aanbieden. Deze video’s kunnen serieus en informatief zijn, maar zijn grotendeels allemaal heel leuk en luchtig. Perfect om bijvoorbeeld een schooldag mee te eindigen!

Veel van deze filmpjes zijn dan wel voor oudere kinderen bedoeld, maar SchoolTV  is ook leuk voor de kleintjes. Daarnaast vinden kids onderstaande sites misschien ook nog leuk!

Voorbeeld dagschema voor thuisonderwijs

Vind je het handig om een voorbeeld te hebben van zo’n dagschema dat je tijdens thuisonderwijs kunt gebruiken? Wij hebben voor jou een klein voorbeeld gemaakt, maar begrijpen dat je samen met je kids natuurlijk helemaal zelf wilt bepalen hoe je een dagschema invult. Daarom hebben wij ook een blanco versie gemaakt! Je downloadt ze hieronder:

(Klik op het schema om 'm te downloaden en te kunnen printen!)

Savannah Schreuter

Door

09 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.