10x Tips om ‘s ochtends sneller de deur uit te gaan

10x Tips om ‘s ochtends sneller de deur uit te gaan

Als je een gezin hebt, kunnen de ochtenden erg hectisch zijn. Hoe krijg je iedereen nou op tijd op de opvang, school en werk? Met deze 10 tips gaan jullie ‘s ochtends sneller de deur uit!

Ochtendstress is voor veel ouders heel herkenbaar. Hoe krijg je iedereen nou op tijd op de opvang, school en werk? Help, hectiek! Daarom zet ik 10 tips op een rijtje waarmee jij ‘s ochtends sneller de deur uit gaat.

Sinds ik een kind heb, sta ik een stuk minder relaxed op dan vroeger. Zodra de wekker gaat, mag ik van mezelf nog één keer snoozen, waar ik dat voorheen wel zes keer deed. Nu gaat dat niet meer, want de ochtenden waarop mijn liefde en ik allebei werken en Mila dus naar de opvang moet, zijn spitsuur bij ons. Na die 9 minuten moet ik mezelf dus écht een schop onder mijn kont geven. Hup, eruit! Werk aan de winkel.

Hectische school run

Veel gezinnen zullen dat herkennen. Rustig wakker worden en op je gemak je morning routine afwerken is er niet meer bij. Of je nu een baby of peuter hebt, of misschien al schoolgaande kinderen: de ochtendroutine of ‘school run’ is best wel een beetje hectisch. Iedereen moet op tijd uit bed, ontbijten, aankleden en naar school of de opvang gebracht worden. En dan moet je zelf ook nog op tijd op je werk verschijnen! 

LEES OOK: Sarah’s Morning Routine - tips voor ochtendritueel met kids

Tips voor een soepele ochtendroutine

Een soepele ochtend betekent dat je veel fijner en met minder stress aan je dag begint. Het is daarom heel slim om die ochtendroutine eens goed onder de loep te nemen om te kijken of ie efficiënter kan. Om je te helpen, zet ik vast 10 tips op een rij om ‘s ochtends sneller de deur uit te gaan:

1. ‘s Avonds in bad of onder de douche

Als de hele familie ‘s ochtends nog onder de douche of in bad moet, kost dat een hoop tijd. Doe dat daarom in de avond, in ieder geval met de kids. Zo gaan ze ook meer ontspannen en rustiger naar bed. ‘s Ochtends alleen even een washandje over het lijfje en goooo! Eventueel kun je dit zelf natuurlijk ook op deze manier doen.

2. Wekker half uurtje eerder

Als je ‘s ochtends echt wel even een douche nodig hebt om goed wakker te worden, is het slim om je wekker een half uurtje eerder te zetten. Ja, ook als je al enorm vroeg op moet. Het lijkt een hele opgave, maar je zult zien dat dat half uur enorm scheelt. Even rustig douchen en misschien zelfs ontbijten voordat de kids wakker worden en alle hectiek begint. Hoef je je daarna alleen nog maar om de kleintjes te bekommeren.

3. Broodtrommels ‘s avonds al klaarmaken

Om ‘s ochtends tijd te besparen, is het slim om ‘s avonds voordat je naar bed gaat al zo veel mogelijk voorbereidingen te treffen. Smeer dus vast wat boterhammen en pak de lunchbox(en) met snacks in. Bewaar ze in de koelkast tot de volgende ochtend. 

4. Kleding al klaarleggen

In navolging op het puntje hierboven: leg ook alvast setjes kleding voor je kids en eventueel voor jezelf klaar. Zo hoef je ‘s ochtends niet te lang twijfelend voor de kasten te staan om een outfit te kiezen. Als het al klaarligt, schiet je er zó in. Handig! Als je een kleuter hebt die perse zelf zijn of haar kleren wil kiezen, kun je dit voor het slapengaan samen doen.

5. Ontbijttafel dekken

Ook slim om de avond van tevoren al te doen: dek de ontbijttafel vast. Leg alles wat niet in de koelkast hoeft vast klaar, zoals borden, bestek en bekers. Eventueel zoet beleg of muesli voor in de yoghurt kan er ook al bij. Zo schuiven jullie allemaal na het opstaan direct aan.

6. Goede taakverdeling met je partner

Stem met je partner af wie wat doet ‘s ochtends. Bij ons is er als vanzelf een soort taakverdeling ontstaan die meestal als volgt verloopt:

  • Ik sta als eerst op, ga dan douchen en aankleden terwijl mijn man naar beneden gaat om te ontbijten en het ontbijt voor Mila klaar te maken.
  • Dan halen we Mila uit bed en ga ik samen met haar ontbijten.
  • Mijn man stapt onder de douche, kleedt zich aan en doet zijn eigen ‘beautyroutine’.
  • Als het ontbijt (bijna) op is, neem ik Mila weer mee naar boven, begin met haar te wassen en aankleden tot mijn lief het kan overnemen, zodat ik mijn haar en make-up kan doen.

Zo zijn we allemaal tegelijk weer beneden, aangekleed en wel. Best smooth hè? 

7. Muziekje aan in de ochtend

Onze ochtendroutine hierboven verloopt alleen soepel als onze peuter in een goede bui is. Helaas is dat ‘s ochtends niet altijd het geval en heeft ze best wel eens last van een ochtendhumeur. Dan wil ze niks: niet eten, niet wassen, niet aankleden. Een leuk muziekje opzetten (Juf Roos of Kinderen voor Kinderen) kan dan helpen om haar een beetje op te fleuren, zodat ze weer doet wat en hoe ik het wil.

8. Géén tv

Kids kunnen zich helemaal verliezen in de tv, dus zet die vooral ‘s ochtends NIET aan. Je krijgt ze bijna niet losgescheurd van het beeldscherm. Gevolg: alles duurt drie keer zo lang en er wordt hevig geprotesteerd, want er moet nog ‘even een filmpje afgekeken worden’. En dan nog eentje, en dan nog eentje.

9. Alles op een vaste plek

Om te voorkomen dat je ‘s ochtends tijd kwijt bent met zoeken naar van alles, is het belangrijk om dingen op een vaste plek te leggen. Denk hierbij aan sleutels, tassen, portemonnees, telefoon en niet te vergeten je schoenen. Tip: koop een handig (en eventueel stijlvol) schoenenrek dat je in de trapkast of hal kwijt kunt.

10. Nog niet je goede trui aan

Heb je een baby of jonge kids? Dan is het slim om je goede trui of blouse niet gelijk bij het opstaan aan te trekken. De kans op babyspuug, snot of yoghurtvlekken is ‘s ochtends namelijk best groot... Heel vervelend als je dan weer snel, snel, snel andere kleding aan moet doen. Leg ‘m wel vast klaar, maar doe ‘m past last minute aan!

Heb jij nog gouden tips om 's ochtends sneller de deur uit te gaan? Laat het ons weten in een reactie!

Marieke van Boven

Door

07 mei 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.