Je kind alleen naar school laten fietsen

Je kind alleen naar school laten fietsen

Het moment dat je kind alleen naar school fietst gaat ooit komen. Wij zochten uit vanaf welke leeftijd dat kan!

Je weet dat het moment ooit gaat komen dat je kind alleen naar school gaat fietsen. Voor veel ouders is dit heel spannend. Je moet erop gaan vertrouwen dat je kind letterlijk en figuurlijk niet in zeven sloten tegelijk fietst. Vanaf wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dat veilig verloopt? 

Vanaf wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? 

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn kinderen in staat om alleen naar school te fietsen wanneer ze 9 of 10 jaar oud zijn. Op deze leeftijd kunnen kinderen snelheden en afstanden goed inschatten. Dit maakt ze in staat om veilig zelf te kunnen fietsen.

Toch hangt de vraag wanneer je kind zelf naar school kan fietsen ook af van de route die hij moet fietsen. Kinderen kunnen pas vanaf de leeftijd van 12 jaar ingewikkelde verkeerssituaties overzien. Woon je in het centrum van een grote stad? Dan is 9 jaar wellicht nog iets te jong om zelf naar school te fietsen en zul je tot aan groep 8 mee moeten fietsen om je kind naar school te brengen.

LEES OOK: Zo breng je je kinderen veilig naar school op de fiets

Oefenen met alleen naar school fietsen

Je gooit je kind natuurlijk niet zomaar in het diepe. Je kunt het alleen naar school fietsen heel goed samen oefenen. Ga bijvoorbeeld eens achter je kind fietsen in plaats van naast hem. Zo moet je kind zelf naar het verkeer leren kijken en situaties leren inschatten. Je kunt de route naar school natuurlijk ook een aantal keer samen fietsen in het weekend. Zo kun je samen de lastige punten van de route oefenen.

Verkeersregels uitleggen

Het kan geen kwaad om je kind een aantal belangrijke verkeersregels uit te leggen. Een kind van 10 jaar weet natuurlijk best dat een rood stoplicht betekent dat hij moet stoppen, maar weet je kind ook wat haaientanden betekenen? Of dat rechts altijd voorrang heeft? Veiligheid is ontzettend belangrijk en verkeersregels helpen je kind om op een veilige manier naar school te fietsen.

LEES OOK: Echte school must-haves voor je kids!

Het voordeel van de fiets 

Natuurlijk kun je je kind ook met de auto naar school brengen, maar op de fiets naar school gaan heeft heel veel voordelen. Fietsen naar school is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Bovendien is het goed voor je kind om te bewegen en is fietsen hartstikke gezond! Je zoon of dochter wordt ook zelfstandiger en zelfverzekerder van zelf naar school fietsen. Natuurlijk is het heerlijk als je naar school gebracht wordt, maar daarvan leer je niet om zelf situaties in te schatten. Gun je kind de ervaring om trots op zichzelf te zijn wanneer hij zelf naar school is gefietst en laat de auto lekker staan! 

Volg het tempo van je kind 

Het allerbelangrijkst is het volgen van het tempo van je kind. Een kind dat 9 jaar is, maar een enorme dromer is, is misschien nog niet in staat om zelf naar school te fietsen. Een ander kind van 8,5 jaar kan er juist al wel aan toe zijn. Kijk goed naar je eigen kind en schat in of hij in staat is om zelf naar school te fietsen.

Het is belangrijk dat het zelf naar school fietsen een succeservaring is voor je kind. Het wordt alleen een succeservaring wanneer je zeker weet dat je kind daadwerkelijk in staat is om zelf naar school te fietsen. Dwing je kind nooit. Er komt altijd een moment dat je kind zich zelfverzekerd genoeg voelt om zelf naar school te fietsen! 

Lisse van de Groep

Door

05 december 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.