Alles over de ooievaarsbeet

Ooievaarsbeet bij baby's, het komt vaker voor dan je wellicht denkt. Maar wat is het eigenlijk? En is een ooievaarsbeet gevaarlijk? Je leest het hier!

Als je ineens rode vlekken in de nek van je baby ziet, kan dat duiden op een zogeheten ooievaarsbeet. Ooievaarsbeet bij baby’s is een veelvoorkomende aandoening. Kan een ooievaarsbeet kwaad of is het onschuldig? Daar gaan we je dit artikel meer over vertellen.

Als moeder let je natuurlijk extra goed op de gezondheid van je baby. Het kan dan ook flink schrikken zijn als je ineens roze of rode vlekken ziet in de nek, op het voorhoofd of op de oogleden van je baby. Dit wordt een ooievaarsbeet genoemd.

Wat is een ooievaarsbeet?

De ooievaar kennen we natuurlijk als de vogel die baby’tjes langs huizen brengt en wensouders dolgelukkig maakt met de komst van een kindje. Hier komt dan ook de naam ooievaarsbeet vandaan. De rode vlek in het nekje is zogenaamd de afdruk die de ooievaar met zijn snavel heeft achtergelaten bij het afleveren van de baby.

Hoe ontstaat een ooievaarsbeet?

Maar dat is natuurlijk niet de echte oorzaak van een ooievaarsbeet. De vlekjes ontstaan door bloedvaten in de huid. Eigenlijk is een ooievaarsbeet simpelweg een vaatverwijding in de nek. Oftewel: de bloedvaatjes van de kleine worden tijdelijk wat wijder dan gebruikelijk. Hierdoor kan er meer bloed doorheen stromen waardoor de huid een rodere kleur krijgt. Wist je dat 40% van de pasgeboren baby’s een ooievaarsbeet krijgt?

Hoe herken je een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet moet je niet verwarren met andere huidaandoeningen zoals een wijnvlek, die ook bij geboorte aanwezig kan zijn, of een aardbeienvlek. De belangrijkste symptomen van een ooievaarsbeet zijn:

  • roze of rode vlekken op de huid, die al vanaf de geboorte aanwezig zijn
  • de vlekken zijn vlak en niet opgezwollen
  • de vlekjes worden duidelijker zichtbaar wanneer je kleine moet huilen of zich opwindt

De ooievaarsbeet vind je voornamelijk in de nek van de kleine, maar vergelijkbare vlekjes kunnen ook op andere plekken voorkomen, zoals op de oogleden of op het voorhoofd. In sommige gevallen vind je de vlekjes ook op de rug.

Is een ooievaarsbeet gevaarlijk voor baby's?

Als je opeens rode vlekjes ziet op de huid van je baby, dan maak je je natuurlijk wel zorgen als ouder. Wat zou het zijn? Als het een ooievaarsbeet is, is het in ieder geval niet gevaarlijk. Een ooievaarsbeet is 100% onschuldig. Je kindje zal niet eens doorhebben dat hij een ooievaarsbeet heeft, het is niet pijnlijk en de aandoening zal niet erger worden.

Als je twijfels hebt of de vlekjes een ooievaarsbeet zijn of een andere aandoening, zoals de wijnvlek of aardbeienvlek, dan kan het slim zijn om toch even een bezoekje te brengen aan de huisarts. Handig om te weten is dat je een wijnvlek bij baby’s kunt herkennen doordat deze vlekken paars zijn. Een aardbeienvlek bij baby’s is te herkennen aan een dikke en bobbelige vlek. Het verschil is soms lastig te herkennen, dus een huisarts kan dan uitsluitsel geven.

Behandeling ooievaarsbeet

Hoewel het geen kwaad kan, wil je waarschijnlijk wel weten hoe je baby zo snel mogelijk van de ooievaarsbeet af komt en wat jij er zelf aan kunt doen. Het antwoord is simpel: wachten.

Het kan zo’n zes tot twaalf maanden duren totdat de vlekjes vanzelf verdwijnen. In hele zeldzame gevallen komt het voor dat een ooievaarsbeet enkele jaren aanwezig blijft, maar vaak zorgt haargroei ervoor dat het niet meer zichtbaar is. De vlekjes zullen in de loop der maanden steeds lichter van kleur worden. Hoe donkerder en groter de vlek, des te langer het duurt voordat deze verdwijnt.

Redactie MiniMe.nl

Door

05 augustus 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.