Je kind goed laten slapen met warm weer: tips & adviezen

Je kind goed laten slapen met warm weer: tips & adviezen

Baby’s en kinderen slapen vaak minder goed als het warm is. Wat kun je daaraan doen? Wij hebben tips verzameld!

Kinderen vallen moeilijk in slaap met warm weer. MIsschien herken je dat van jezelf ook wel! Wat kun jij doen om ze daarbij te helpen? Wij doken in dit onderwerp en maakten een lijstje met handige tips om je kind goed te laten slapen als het warm is!

Zonnige zomerdagen en de bijbehorende zwoele avonden zijn heerlijk, maar ze zorgen er wel vaak voor dat het in huis ook behoorlijk warm wordt. Als die warmte in huis blijft hangen, kan het moeilijk zijn om ‘s avonds in slaap te komen. Baby’s en kinderen hebben daar ook vaak last van! Daarom zochten wij uit wat je kunt doen om je kind goed en lekker te laten slapen met warm weer.

LEES OOK: Baby's & warm weer - tips & adviezen

Tips kind slapen met warm weer

Baby’s en kinderen slapen vaak slechter als de temperatuur flink stijgt. Ze zijn onrustiger dan normaal en worden sneller wakker. Dit zijn tips voor een goede nachtrust met warm weer:

 • Kamertemperatuur

  De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen 16°C - 20°C. In de zomer is het vaak lastig om een kinderkamer koel te houden. Wat je kunt doen is:

  * Zet een ventilator neer, maar zorg ervoor dat die niet direct op je kindje gericht is.
  * Gebruik een airco als je kindje niet in de kamer ligt, zet ‘m uit als hij gaat slapen.
  * Vries wat flessen water in en zet ze voor een ventilator. Die verspreidt dan koude lucht! Zet de flessen wel in een bakje, om de condens op te vangen.
 • Dunne lakens & slaapzakjes

  Veel kindjes hebben het nodig om onder een dekentje, lakentje of in een slaapzakje te slapen. Mijn dochter komt écht niet in slaap zonder slaapzak, ook niet als het warm is. Gebruik daarom beddengoed en slaapkleding van luchtig, dun (hydrofiel)katoen. Een luier met eventueel een katoenen romper met dunne bandjes is voldoende. Verschoon het bed bovendien regelmatig, zodat het lekker schoon en fris is.
 • Lauwwarme douche of bad

  Een lauwwarm badje of douche voor het slapengaan helpt om het warme, plakkerige gevoel van de zomerdag van zich af te spoelen. Zo koelt het lichaam van je kindje goed af en voelt ie zich bovendien weer lekker fris. Een goede manier om beter in slaap kunnen komen! (Ook voor jezelf trouwens.)
 • Goed drinken

  Het is belangrijk om kindjes goed te laten drinken met warm weer. Dan drogen ze niet uit! Het liefst gewoon water, dat is het beste. Dit zorgt er ook voor dat ze beter slapen. Bij baby’s die flesvoeding krijgen, kun je tussen de voedingen door een flesje kraanwater geven. Baby’s die alleen borstvoeding krijgen, hebben geen water nodig. Die kun je indien nodig wat vaker aanleggen. Het is belangrijk dat je zelf dan ook genoeg drinkt!

LEES OOK: Baby veilig slapen - waar let je op?

 • Hou de zon buiten

  Het is verleidelijk om ramen en deuren open te gooien, maar dit is juist niet slim. Hiermee haal je de warme lucht naar binnen en wordt het in huis alleen maar warmer. Houd dus niet alleen je ramen dicht, maar het liefst ook je gordijnen, zodat het zonlicht geen kans heeft. ‘s Avonds laat, als het flink is afgekoeld, kun je wel alles (tegen elkaar) openzetten om de boel lekker te laten luchten.
 • Slapen in de wagen

  Slaapt je baby graag in de kinderwagen? Wees je er dan van bewust dat de temperatuur onder de kap erg hoog kan oplopen. Sluit de wagen niet af met een doek of deken, dan wordt het alleen maar warmer! Het liefst doe je de kap naar beneden en bescherm je je baby met een kleine parasol of gebruik een Dooky. Probeer de kinderwagen zo veel mogelijk op schaduwplekken neer te zetten. Een zonnebril voor je baby en/of een zonnehoedje is ook aan te raden!
Marieke van Boven

Door

05 juli 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.