De 10 leukste boeken van Annie M.G. Schmidt

De 10 leukste boeken van Annie M.G. Schmidt

Op 20 mei is het Annie M.G. Schmidt-dag, vanwege de verjaardag van deze fantastische Nederlandse schrijfster die helaas niet meer in ons midden is. Dit zijn haar leukste boeken!

Wie kende Annie M.G. Schmidt nou niet? Deze populaire, fantastische Nederlandse schrijfster heeft (kinder)boeken op haar naam staan die generatie op generatie worden voorgelezen en cadeau gegeven. Wij maakten een lijst van de leukste Annie M.G. Schmidt-boeken die absoluut in de boekenkast van jouw kids thuishoren!

Annie M.G. Schmidt-dag

In 1995 overleed de legendarische schrijfster Annie M.G. Schmidt op 84-jarige leeftijd. Ze werd vooral beroemd door haar geweldige kinderboeken die jong en oud blij maken, nu nog steeds! Mede daardoor is 20 mei, de dag waarop ze jarig was, in 1997 uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag. Op die dag worden er op allerlei plekken in Nederland, voornamelijk bibliotheken, leuke activiteiten georganiseerd.

Top 10 boeken van Annie M.G. Schmidt

Op Annie M.G. Schmidt-dag mag een top 10 van haar leukste boeken natuurlijk niet ontbreken! Hoeveel van de lijst kun jij er afvinken? 

1. Pluk van de Petteflet

Wie kent het verhaal van het aardige jongetje in zijn rode kraanwagentje, dat op zoek is naar een huisje en mag wonen in de torenkamer van de Petteflet, nou niet?

2. Jip & Janneke

Jip en Janneke zijn waarschijnlijk de bekendste kleuters van heel Nederland. Deze buurkinderen beleven samen de meest alledaagse, en daardoor heel herkenbare, avonturen!

3. Floddertje

Floddertje is de vieste heldin van Annie M.G. Schmidt. Tot zes keer toe proberen Floddertje en haar hondje Smeerkees schoon te blijven... maar helaas, dat is een wel heel lastige opgave!

4. Otje

Otjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Gelukkig zijn Otje en haar vrienden er om hem te helpen.

5. Minoes

Juffrouw Minoes was vroeger poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes, houdt nog steeds van vogeltjes en spreekt 'kats'. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die voor een krant schrijft, goed van pas. Via de katten-persdienst komt hij heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft natuurlijk grote moeilijkheden...

6. Wiplala

Een klein mannetje is het. Geen kabouter, maar een wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer terug getinkeld krijgt. Wanneer hij de familie Blom net zo klein maakt als hijzelf is, is dat het begin van een spannend avontuur. Zullen ze ooit weer 'normaal' worden?

7. Abeltje

Abeltje gaat werken als liftjongen in het warenhuis Knots. Hij weet heel goed dat hij niet op het geheimzinnige bovenste knopje van de lift mag drukken, maar hij is zo nieuwsgierig dat hij het meteen al op zijn eerste werkdag toch doet...

8. Dikkertje Dap

's Morgens vroeg om kwart over zeven loopt Dikkertje Dap de dierentuin binnen. Met een trap, want hij gaat de giraffe een suikerklontje voeren. De giraf blijkt ontzettend aardig. Hij luistert naar alle verhalen van Dikkertje Dap en daarna mag Dikkertje van die heeeeel lange nek glijden.

9. Pippeloentje

Pippeloentje mag dan een jong beertje zijn, hij doet wat jonge kinderen ook doen: pap eten, lekker gaan slapen ("Geef het beertje maar een zoentje, welterusten Pippeloentje!”), buiten spelen, stout zijn en zijn verjaardag vieren.

10. Ibbeltje

Ibbeltje is een doodgewoon meisje. Niet altijd even schoon, niet altijd even kalm en soms een beetje stout. Ze woont met haar vader, moeder (die een kat is geweest) in een slaperig stadje. Samen met haar ouders beleeft Ibbeltje de spannendste avonturen, waarbij ze geholpen worden door alle poezen uit de buurt.

Marieke van Boven

Door

10 mei 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.