Kinderliedjes: kan jij ze al dromen?

Kinderliedjes: kan jij ze al dromen?

Emilie zingt graag uit volle borst alle kinderliedjes mee en als ze niet verder komt dan het refrein zingt ze die gewoon 3 keer achter elkaar, herkenbaar?

Dikkertje Dap stond op de trap 's morgens vroeg om half zeven… nee wacht 's morgens vroeg om kwart over zeven. Of was het nou kwart voor zeven?

Oké serieus, hoezo weet ik dit niet? Googelen dan maar. Kwart over zeven. Niet meer vergeten, het is kwart over zeven. En als ik dan toch bezig ben, hij klom op de trap en stond er niet op.

zo gaat het dus met Kinderliedjes

Liedjes. Ik zing ze graag en mijn dochter is dankbaar publiek. Maakt haar niet uit of Dikkertje nou om half zeven of om kwart over zeven op die trap klom en of ik het refrein drie keer herhaal omdat ik het volgende couplet niet weet. Maar ja, zij weet niet beter. Ik wel. Ik weet dat er nog iets komt met van zijn nek afglijden en dat het niet de bedoeling is om alleen maar te vertellen over de rode laarsjes voor de regen. Maar ja, zo gaat het dus met kinderliedjes bij mij. Ik ken ze niet, nauwelijks of alleen een refrein. 

Improviseren dan maar

En dus bestaat het repertoire op dit moment uit Dikkertje Dap, In de maneschijn, Slaap kindje slaap en sinds kort Nijntje. Al heb ik nog wel moeite of Nijntje nou een lief klein konijntje is, een wit konijntje, een schattig konijntje of wat voor konijn dan ook. Ik verzin dus maar wat. En iedere keer iets anders. Nijntje blijkt gewoon een heel veelzijdig konijntje te zijn. Dat improviseren gaat me overigens prima af. Vind ik zelf in ieder geval. Zo heb ik slaap kindje slaap al omgetoverd tot een versie speciaal voor mijn dochter. In haar bed ligt een knuffelschaap dus bij ons is het: ''in je wiegje ligt je schaap een schaap heeft bruine voetjes en ligt daar heel erg zoetjes''. Alsof het ervoor gemaakt is.

Die ontbrekende kennis van liedjes brengt echter ook minpunten met zich mee. Ik zing bijvoorbeeld vaak bij het verschonen. Om vervolgens zwaar gefrustreerd te willen Googelen hoe Dikkertje Dap nou van die nek af wil glijden, terwijl ik met mijn andere hand probeer mijn dochter op het aankleedkussen te houden. Lang verhaal kort. De telefoon eindigde in de luieremmer terwijl ik nog net kon voorkomen dat ze voorover van de commode af viel. Notitie aan mezelf: Niet Meer Doen!

Dé cadeautip

De paar liedjes die ik ken herhaal ik eindeloos en dat is na negen maanden zingen echt wel heel saai. Tijd voor uitbreiding van het repertoire. Dankzij Sinterklaas zijn we een boek vol kinderliedjes rijker. Echt een aanrader zo'n boek en wat mij betreft ook een heel goed kraamcadeau. Weer eens iets anders dan knuffels en kleertjes en komt zeker van pas bij iedere ouder. Verder blijkt Do een hele leuke cd te hebben met kinderliedjes. En ook Monique Smit kan er wat van. 

Mijn huiswerk bestaat uit luisteren, meezingen en zelf zingen. Kat in het bakkie. Op dit moment oefen ik met de olifant die de dikste billen van het land heeft. Of was dat het nijlpaard. Nee, nee de olifant. Ik weet het zeker. Nou ja, bijna. 

Emilie Bots

Door

05 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.