De ramp die bellenblaas vlekken heet

De ramp die bellenblaas vlekken heet

Bellenblaas is één van de dingen waar Lonne heel graag mee in de weer is. Maar die vlekken die het kan veroorzaken... man! Tijd voor een #momhack!

De ramp die bellenblaas vlekken heetIk kwam er achter wat voor rotvlekken bellenblaas kan geven toen ik op een ochtend de was uit mijn half jaar oude wasmachine trok - en heel veel shirts onder de mysterieuze donkere vlekken zaten. Vooral shirts van Lonne. En helaas kon ik er een paar weggooien want mooi niet dat die vlekken er in een volgende was uitgingen. Bedankt, bellenblaas.

Wat veroorzaakt bellenblaas vlekken

Met bellenblazen worden er áltijd wel wat druppels gemorst. Als dat op je kleren komt zie je daar eigenlijk niks van. Tot je de kleren gaat wassen. Een van de bestanddelen van bellenblaas is glycerol. Deze stof kan een chemische reactie met je wasmiddel veroorzaken, waardoor de vlekken ontstaan. 

Hoe herken je het?

Bij mij viel het kwartje dat het bellenblaas vlekken waren doordat het vooral op Lonne's kleren zat. De vlekken waren donker grijs/blauwachtig. Mijn wasmachine is nog vrij nieuw, dus daar zou het bijna niet aan kunnen liggen. Na een rondje googelen op donkere vlekken in de was, las ik over bellenblaas vlekken. En ja hoor, bedacht ik me: Lonne had deze kleren aan gehad toen ze fanatiek aan het bellen blazen was. En ik had inderdaad dat ene shirt aangehad dat ook lichtelijk verpest was. 

Wat je kunt doen om bellenblaas vlekken te voorkomen

Want heb je ze eenmaal, dan is het te laat.

  • Bellenblaas gemorst? Spoel de kleding goed uit in koud water
  • Doe de kleding in de wasmachine zónder wasmiddel en wasverzachter. Zo spoel je de glycerol eruit
  • Nu kun je de kleding veilig wassen: er kan geen chemische reactie meer ontstaan!
  • Je kunt het sop van de bellenblaas vervangen voor zelfgemaakt sop van afwasmiddel en water, al krijg je daar een stuk minder goede bellen van

Mij gaat het niet meer gebeuren dat ik shirts weg moet gooien om die stomme bellenblaas vlekken. Ik wilde dat ik het eerder had geweten! Al staat er meestal wel een waarschuwing op de bellenblaas zelf, maar dat is zo minuscuul dat het mij nooit is opgevallen. Hopelijk help ik bij deze om bij jou vervelende vlekken te voorkomen!

 

 

Rosanne Buitendijk

Door

23 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.