Rugweeën

Rugweeën

Rugweeën tijdens de bevalling kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Wat zijn rugweeën precies en wat kun je ertegen doen?

Rugweeën is een van de verschillende soorten weeën die je kunt hebben tijdens de bevalling. Alles doet al zo'n pijn tijdens de bevalling, maar weeën in je rug kan een heel specifieke soort pijn zijn. Iedereen ervaart het anders, maar het is voor sommigen de ergste bevallingspijn die je kunt hebben. 

wat zijn rugweeën

De naam zegt het eigenlijk al. Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug. Ze komen meestal voor tijdens de laatste paar centimeters ontsluiting. Op dat moment wordt er hard aan de banden van je baarmoeder getrokken, waardoor je een scherpe pijn in je onderrug kunt voelen. Veel vrouwen vinden rugweeën erger dan 'gewone' buikweeën, zoals Cora.

Bij de 2e alleen "gewone" weeën. Ook geen pretje, maar een stuk beter te doen. Die kon ik tenminste nog een beetje wegpuffen - Cora

Ook Julie vond ze niet te doen. Waar je voor buikweeën soms nog baat hebt bij bepaalde ademhalingstechnieken die je hebt geleerd om de weeën weg te puffen, lijkt dit meestal niet te helpen bij rugweeën.

Buikweeën vielen mee, maar die rugweeën waren een hel! - Julie

Rugweeën herkennen

Het kan moeilijk zijn om rugweeën te onderscheiden van andere weeën. Vooral als je het nergens mee kan vergelijken, bijvoorbeeld wanneer je alleen maar rugweeën hebt gehad. Het wordt vaak beschreven als een heftige, menstruatie-achtige pijn in je rug. 

Voelde bij mij als extreme menstruatiepijn in combinatie met rugpijn - Marjolein

Ook kan het zijn dat je buikweeën nog wel kunt wegpuffen en opvangen, maar dit echt onmogelijk lijkt bij rugweeën. Geen enkele positie helpt dan voor verlichting van de pijn en deze kan dan ook uitstralen naar je benen, wat dan weer 'beenweeën' worden genoemd. 

Rugweeën waren gewoon niet op te vangen in welke positie dan ook. Erg pijnlijk en met uitstraling naar mijn benen - Mariska

rugweeën opvangen

Omdat bij rugweeën de pijn vooral uitstraalt naar je onderrug kan het helpen om tegendruk te geven. Je kunt je partner, doula of wie je ook begeleid tijdens je bevalling vragen om hard op je onderrug te drukken of masseren. Dit kan ook bij je zwangerschapscursus aan bod komen. Het kan zijn dat er zo hard gedrukt moet worden dat je er blauwe plekken aan overhoud. Dit zal je tijdens het bevallen echter niet veel uitmaken. 

Ik kon het niet volhouden als er niet hard over mijn onderrug werd gewreven - Anne

Ook warmte kan goed helpen tegen pijn bij rugweeën. Net als bij menstruatiepijn kun je een warme kruik gebruiken, een warm bad of warme douche nemen. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het geven van tegendruk, zoals bij Amy leek te helpen.

Een warme douche leek enigszins te helpen en HEEL hard duwen - Amy

Verder is het goed om verschillende dingen te proberen om de pijn te verlichten, zoals verschillende houdingen aannemen. Als je het echt niet meer uit kunt houden kun je natuurlijk altijd om pijnbestrijding vragen.

Heb jij rugweeën gehad tijdens je bevalling en hoe heb je deze ervaren? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 11 reacties geplaatst.

Rebecca

2 jaar geleden

Twee weken terug ben ik bevallen van mijn eerste.. Ik had wel van te voren over rugweeën gelezen, maar omdat het dan nog nietszeggend is laat je het ook weer makkelijk los.
Nadat mijn vliezen waren gebroken had ik een paar uur voorweeën. Vanaf 6u in de ochtend actieve rugweeën die regelmatig ook uitstraalde naar mijn benen. Ik had een bevallingsbad gehuurd, maar daar mocht ik dus niet in helaas. Ik had die nacht niet geslapen... Om 20u in de avond had ik nog maar 3cm ontsluiting toen ben ik tegen mijn bevallingsplan in voor een ruggenprik gegaan. Wat anderen ook al zeggen, je kunt je niet voorbereiden op rugweeën en wegpuffen gaat bijna niet. Ik kon niet meer na 14 uur actieve rugweeën en al 34 uur zonder slaap.

Die ruggenprik was écht een uitkomst voor mij! Even rust. Ik zou anders echt geen kracht meer hebben voor mijn persweeën!

Joyce

2 jaar geleden

Als gevolg van een hoge bloeddruk en stuitligging ingeleid middels strippen en een ballon. Om 8.15 uur weeën opwekkers waarbij ik gelijk 'pijn in mijn rug' kreeg. Achteraf alleen maar rug weeën gehad en geen buik weeën. Zoals anderen beschrijven, moeilijk op te vangen. Zelf had ik ook baat bij druk op mijn onderrug tijdens de wee en tussendoor een kruik erop al zittend en leunend tegen mijn partner op het ziekenhuis bed. De douche vond ik juist minder prettig. Uiteindelijk was ik er klaar mee en wilde een ruggenprik. Helaas(achteraf wel blij om) 8 a 9 cm ontsluiting waar ze dus geen ruggenprik meer geven. Om 16.41 uur is onze dochter geboren in een onvolkomen stuit. Achteraf gezien waren de weeën het zwaarste aan het eind(verplicht op de linker zij liggen ivm het trage verloop van 9 naar 10cm) maar wat was het een mooie en bijzondere ervaring!!!!!!

Adeline

2 jaar geleden

2 keer buikweeen gehad 3 weken geleden nummer 3 met rugweeen.. wat een vreselijke rot pijn.. was echt niet te doen. Gelukkig was onze dochter er met een uur en kwartier.. dacht gek te worden.. je kunt ze simpel weg gewoon niet opvangen en geen houding helpt. Tussen de weeën zakte de rugpijn niet af..

Simone

2 jaar geleden

Ik heb bij beide kinds rugweeen gehad. Was echt hel. Wat goed helpt zijn waterinjecties die ze met 4 naalden in de rug zetten en is alleen maar water en dat werkt perfect. Niet alle verloskundige zetten deze maar bij mij echt geweldig geholpen. Nu bijna de derde in aantocht dan heb k ze ook weer bij de hand ;)

Lindsay

3 jaar geleden

Ik heb tijdens de bevalling alleen maar rugweeen gehad.. daar had en kon niemand mij op voorbereiden. Bij yoga ging het meestal over buik weeen want deze komen het meeste voor en krijgt bijna elke vrouw bij de bevalling.. juist.. bijna elke vrouw.. Wat een hel zijn rugweeen (sorry ik ga het niet mooier maken) gelukkig duurde mijn bevalling maar 5 uur en lag ik in een lekker warm bad toen was het wel te doen.. Maar bij de volgende hoop ik toch echt buik weeen te krijgen..

Sanne

3 jaar geleden

Beide bevallingen heb ik rug en buikweeen gehad. Vooral de rugweeen waren erg pijnlijk en ik kon ze niet meer wegpuffen... bij beide ben ik een ruggenprik gehad. Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest van de pijn. En kon het onmogelijk op eigen houtje doen... daarnaast ben ik ook bij beide keren ingeleid door een hoge bloeddruk dus misschien ligt het ook deels daaraan... Ik heb me in ieder geval laten vertellen door de osteoptaat dat rugweeen al aangeven dat het kindje al niet goed in mijn bekken lag. Aangezien ik bij allebei al met 2 a 3 cm volop rugweeen had.

Saskia

3 jaar geleden

Ik heb enkel ervaring (nog, want ben zwanger van de tweede) met rugweeen. Na 6 uur ontsluitingsweeen, enkel in m rug, had ik nog maar 3cm ontsluiting. Om een ruggenprik gevraagd want kreeg geen adem meer van de pijn. Hopen dat het bij de tweede anders is. Mijn onderrug was helemaal bont en blauw.

Anne

3 jaar geleden

Ik herkende de rugweeën eerst niet als weeën. Het voelde als een enorme stekende, snijdende pijn onderin de rug die kwam en ging, vooral als ik van houding veranderde of naar het toilet ging. Toen de pijn regelmatiger kwam, ging er een belletje rinkelen. Ik had ook buikweeën, maar die vielen in het niet bij de pijn van de rugweeën. Een kruik in de rug en flinke tegendruk geven op de piek hielp (eigen vuisten in je rug planten of massage/druk door partner). De laatste 5 cm in zijligging op bed, van houding veranderen deed te veel pijn en aan douchen moest ik niet denken.

Celinee

3 jaar geleden

Hier ook bevallen van 2 kindjes waarvan eerste met buikweeen en 2de met rugweeen. Stappen hielp voor mij persoonlijk het best op de bal rondjes draaien om de baby te laten zakken was egt letterlijk een hel! Als ik stapte kon ik de pijn het beste wegpuffen maar vanaf je weer in je bed wilt gaan liggen ... halleluja! Na die pijn probeer je ook niet meer om recht te staan... uiteindelijk wel volledig bevallen zonder epidurale :)

Miranda

3 jaar geleden

Ik heb geen buikweeen gehad en enkel rugweeen dus kan geen vergelijking maken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik na 17u rugweeen helemaal op was van pijn... mijn echtgenoot wreef wel op men rug en probeerde tegendruk te doen maar zelfs dat hielp weinig en bood vooral troost dat hij hielp! Het was zoooo pijnlijk... ik heb nog nooit meer afgezien van pijn als tijdens mijn rugweeen!

Jaqueline

4 jaar geleden

Ik heb een badbevalling gehad dit verlichte de pijn ook aardig. Daarnaast hielp het erg dat mijn man tegendruk gaf tijdens de rugweeen.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.