Rugweeën

Rugweeën

Rugweeën tijdens de bevalling kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Wat zijn rugweeën precies en wat kun je ertegen doen?

Rugweeën is een van de verschillende soorten weeën die je kunt hebben tijdens de bevalling. Alles doet al zo'n pijn tijdens de bevalling, maar weeën in je rug kan een heel specifieke soort pijn zijn. Iedereen ervaart het anders, maar het is voor sommigen de ergste bevallingspijn die je kunt hebben. 

wat zijn rugweeën

De naam zegt het eigenlijk al. Rugweeën zijn weeën die uitstralen naar je rug. Ze komen meestal voor tijdens de laatste paar centimeters ontsluiting. Op dat moment wordt er hard aan de banden van je baarmoeder getrokken, waardoor je een scherpe pijn in je onderrug kunt voelen. Veel vrouwen vinden rugweeën erger dan 'gewone' buikweeën, zoals Cora.

Bij de 2e alleen "gewone" weeën. Ook geen pretje, maar een stuk beter te doen. Die kon ik tenminste nog een beetje wegpuffen - Cora

Ook Julie vond ze niet te doen. Waar je voor buikweeën soms nog baat hebt bij bepaalde ademhalingstechnieken die je hebt geleerd om de weeën weg te puffen, lijkt dit meestal niet te helpen bij rugweeën.

Buikweeën vielen mee, maar die rugweeën waren een hel! - Julie

Rugweeën herkennen

Het kan moeilijk zijn om rugweeën te onderscheiden van andere weeën. Vooral als je het nergens mee kan vergelijken, bijvoorbeeld wanneer je alleen maar rugweeën hebt gehad. Het wordt vaak beschreven als een heftige, menstruatie-achtige pijn in je rug. 

Voelde bij mij als extreme menstruatiepijn in combinatie met rugpijn - Marjolein

Ook kan het zijn dat je buikweeën nog wel kunt wegpuffen en opvangen, maar dit echt onmogelijk lijkt bij rugweeën. Geen enkele positie helpt dan voor verlichting van de pijn en deze kan dan ook uitstralen naar je benen, wat dan weer 'beenweeën' worden genoemd. 

Rugweeën waren gewoon niet op te vangen in welke positie dan ook. Erg pijnlijk en met uitstraling naar mijn benen - Mariska

rugweeën opvangen

Omdat bij rugweeën de pijn vooral uitstraalt naar je onderrug kan het helpen om tegendruk te geven. Je kunt je partner, doula of wie je ook begeleid tijdens je bevalling vragen om hard op je onderrug te drukken of masseren. Dit kan ook bij je zwangerschapscursus aan bod komen. Het kan zijn dat er zo hard gedrukt moet worden dat je er blauwe plekken aan overhoud. Dit zal je tijdens het bevallen echter niet veel uitmaken. 

Ik kon het niet volhouden als er niet hard over mijn onderrug werd gewreven - Anne

Ook warmte kan goed helpen tegen pijn bij rugweeën. Net als bij menstruatiepijn kun je een warme kruik gebruiken, een warm bad of warme douche nemen. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het geven van tegendruk, zoals bij Amy leek te helpen.

Een warme douche leek enigszins te helpen en HEEL hard duwen - Amy

Verder is het goed om verschillende dingen te proberen om de pijn te verlichten, zoals verschillende houdingen aannemen. Als je het echt niet meer uit kunt houden kun je natuurlijk altijd om pijnbestrijding vragen.

Heb jij rugweeën gehad tijdens je bevalling en hoe heb je deze ervaren? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.