Leuke lunch voor je kind: de bento lunchbox

Leuke lunch voor je kind: de bento lunchbox

Als je kinderen geen goede eters zijn, wil je wel alles doen om ze toch goed te laten eten. Gastblogster Xenia heeft een manier gevonden en deelt dit graag.

Kost het jou ook zo'n moeite om je kind nog enigszins fatsoenlijk te laten eten? Gastblogster Xenia weet er alles van. Ze maakt voor haar oudste twee zoontjes tegenwoordig een vrolijke lunchtrommel die zowaar in goede aarde valt: de bento lunchbox. 

Gezond eten met kinderen

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk dat weten we allemaal wel. Ook wij vinden hier in huis gezond eten belangrijk. Elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten is niet lastig en dat doen wij ook zeker bijna altijd, maar om je kinderen dit ook daadwerkelijk te laten eten is weer iets anders. Mijn kinderen zijn helaas (nog) geen goede eters vooral de middelste (bijna 4) zorgt weleens voor kopzorgen. 

Goede lunch

Ook de lunch is voor kinderen heel belangrijk. Kinderen krijgen energie van de lunch en hebben dit nodig om de rest van de dag te kunnen spelen en leren. Een gezonde lunch is gevarieerd en bestaat uit eiwitten zoals kaas, eieren, vlees of vis. Maar ook uit vezels zoals brood, noten, groente en/of fruit en natuurlijk wat te drinken.

Toen ik voor de zoveelste keer de broodtrommel voor mijn oudste zoon (7 jaar) aan het klaarmaken was met de standaard twee boterhammen met kaas en met chocopasta ging me dat een beetje tegenstaan. Dat moet ook anders kunnen, dacht ik.

Een komkommer en een briefje

De dag daarop deed ik bij de boterhammen wat komkommer en schreef ik een lief briefje in zijn broodtrommel. Hij vond het geweldig en vroeg of ik vaker een briefje erin wilde doen. En de komkommer smaakte ook eigenlijk wel heel lekker. De eerste stap was gezet en als ik de oudste enthousiast kreeg, ging de middelste er misschien wel in me... Dat zou geweldig zijn!

Alternatieve lunchtrommel

Toen ik tijdens mijn afgelopen zwangerschap al heel vroeg niet meer mocht werken had ik mooi de tijd om me eens in de alternatieve lunchtrommel te gaan verdiepen. Tijdens het zoeken stuitte ik steeds op het woord 'bento'. Ik had er nog nooit van gehoord, en jij? Vandaag de dag ben ik bijna dagelijks bezig met het woord bento!

Wat is een bento lunch?

Een traditionele bento komt uit Japan en bestaat voornamelijk uit rijst, vlees/vis en groenten. Het is eigenlijk een gezonde gevulde broodtrommel die bestaat uit verschillende lagen en/of vakjes.

Creatief met brood

Hier in Nederland zijn we echte broodliefhebbers en onze lunch bestaat dan ook uit voornamelijk brood. Maar met brood kun je zoveel meer doen dan alleen smeren. Je kan ze leuk uitsteken, een gezichtje erop maken, inpakken, werken met prikkertjes etc.

Ondanks dat de bento lunch uit Japan komt kun je natuurlijk van alles in de bakjes doen als het maar gevarieerd en gezond is. Je kan denken aan (bananen)brood, poffertjes, wraps, fruit, paprika, yoghurt, wortel, ei en nootjes. Eigenlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt.

Het klinkt misschien als veel werk maar dat hoeft het niet te zijn. Ik waarschuw je wel, want als je de smaak te pakken hebt wil je steeds meer uit proberen! Voor je weet blijf je vormpjes en ingrediënten aanschaffen om steeds weer wat anders te bedenken. Hier hebben we in de loop van maanden al heel wat bij elkaar gesprokkeld!

Een ei in de vorm van een haasje

Ik probeer steeds wat andere dingen uit zoals een ander soort fruit, groente of nootjes. Mijn zoon is over het algemeen heel enthousiast. Hij vindt het helemaal niet meer vreemd dat hij zo nu een dan een ei in de vorm van een haasje in de brooddoos heeft zitten. Er zijn natuurlijk ook wel dagen dat hij thuiskomt en zegt: 'dit hoeft niet meer hoor mam', en daar hou ik dan ook zeker rekening mee.

Persoonlijke briefjes

De juf op school sprak me aan dat ze de briefjes in de trommel zo leuk vindt. Ik schrijf er altijd iets persoonlijks op, meestal iets kleins. Fijne dag, een hartje, ik vind je lief of ik ben trots op je. Een rekensom wordt ook altijd erg gewaardeerd. Ik probeer wel elke dag van de week iets anders te verzinnen.  Je kunt tegenwoordig ook broodtrommelkaartjes kopen maar ik vind een handgeschreven briefje toch het leukst. Op Pinterest kun je ook veel ideeën opdoen van zowel de invulling van de broodtrommel als de briefjes! 

Ga jij de bento lunchtrommel ook eens uitproberen? Let us know! 

Xenia Theloosen

Door

27 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.