23 weken zwanger

23 weken zwanger

Deze week gaat je baby al meer vet op zijn of haar lichaam krijgen zodat je straks dat lieve, mollige wurmpje krijgt dat je in je armen mag houden. En trappen kan die kleine ook al goed!

Je bent drieëntwintig weken zwanger deze week. Oef! Voel je die trappen al? Misschien zie je ze zelfs wel aan de buitenkant van je buik. En zie je al wat verkleuringen in je gezicht? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de drieëntwintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een grapefruit, zo'n 29 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Deze week gaan de longen van je baby zich verder ontwikkelen ter voorbereiding voor het ademen straks. De komende vier weken zal je baby ook snel in gewicht toenemen: Hij of zij wordt twee keer zo zwaar. Nu kan je op een echo nog heel goed door de huid heen kijken naar de organen en botten, maar dat zal komende weken ook veranderen als de kleine meer vet krijgt. 

Weetje: De huid van je baby heeft nu een rozige gloed dankzij de aderen die zich vlak onder het huidoppervlak ontwikkelen. 

Vet

Je kon bij je tweeëntwintigste week zwangerschap lezen dat je kleine nu nog heel weinig vet heeft, maar dat gaat vanaf week drieëntwintig veranderen. Je baby maakt nu het proteïne keratine aan dat toegevoegd wordt aan de huidcellen, waardoor de huid van je baby dikker wordt.

drieENTWINTIG WEKEN ZWANGER

Deze week kan je misschien de schopjes van je baby aan de buitenkant zien, zo'n kracht zit er nu achter. En hé, zie je daar ineens een lichte verkleuring over je buik lopen? Dat kan het begin van de linea nigra zijn. Misschien zie je ook wel verkleuringen van je huid op andere plekken, zoals een zwangerschapsmasker, of een verkleuring van je sproeten en tepelhoven. Geen zorgen, deze verkleuringen zijn in de meeste gevallen binnen een paar maanden na de bevalling weer verdwenen. 

Vergeetachtigheid

Waar had je die schoenen ook alweer gelaten? En je sleutels? Zucht, het lijkt wel alsof je je helemaal niet meer kan herinneren waar wat ligt. Dat is niet zo gek, want het hormoon progesteron dat je nu in overvloed hebt, zorgt ervoor dat je niet alles meer kan onthouden en dingen door elkaar gaat halen. Het is niet zo erg, maar natuurlijk wel onhandig. 

Tip: Probeer spullen die je iedere dag nodig hebt zoveel mogelijk op dezelfde plek neer te leggen. 

Slapeloosheid

Een bekend probleem waar veel zwangere vrouwen mee zitten als ze zwanger zijn: slapeloosheid. De buik zit dan in de weg, je hebt last van bandenpijn of je bekken of je ligt gewoon te woelen omdat je zoveel aan je hoofd hebt. Een bekende oplossing is om een kussen tussen je benen te leggen en met je knieën gebogen te slapen. Voor meer tips verwijzen we je graag naar ons artikel 17 slaaptips voor zwangere vrouwen die slecht slapen.  

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Als je drieëntwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar dan krijg je misschien wel leuke zwangerschapsverschijnselen als mooier haar en langere nagels. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Ben je al begonnen met zwangerschapsgym of yoga? Dat is een ideale manier om je spieren te laten ontspannen en te relaxen. 
  • Check op tijd of je ringen nog lekker zitten als je die draagt. Haal ze er op tijd af als je merkt dat ze iets gaan knellen. 
  • Bestel de gratis zwanger- en babydozen met handige producten en veel informatie over je zwangerschap en je baby. 
  • Zorg altijd dat je een flesje water bij de hand hebt zodat je voldoende vocht binnen krijgt. 
  • Heb jij je babyuitzet al geregeld? Check onze baby uitzetlijst voor alle benodigdheden. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de drieëntwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 24 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

29 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.