22 weken zwanger

22 weken zwanger

Merk je al dat je voeten behoorlijk uit gaan zetten? Of heb je juist alleen maar positieve zwangerschapsverschijnselen zoals mooi haar en lange nagels?

Je bent tweeëntwintig weken zwanger deze week. Terwijl je kleine bezig is met zijn of haar dagelijkse spieroefeningen merk jij misschien dat je huid er ineens stralend uit gaat zien of je haar veel sneller groeit. Hé, dat is niet verkeerd! Maar die voeten... Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de tweeëntwintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een komkommer, zo'n 28 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Je kleine begint nu steeds en steeds meer op een mini-mens te lijken. Lippen, oogleden en wenkbrauwen worden duidelijker zichtbaar deze week en zelfs de beginselen van de tanden gaan zich vormen. De ogen waren al een paar weken geleden ontwikkeld, maar de irissen hebben nu nog geen pigment. Een grappig idee dat je nu echt nog niet weet wat voor kleur ogen je kleine krijgt!

Weetje: Niet alleen de irissen zijn nu nog kleurloos, ook het donshaar van je kleine is in dit stadium nog helemaal wit.

Rimpels

Deze weken heeft je kleine nog heel veel rimpels over zijn of haar hele lichaam. Dit zal zo blijven tot je baby een vetlaagje krijgt om de rimpels op te vullen. De dunne donslaag die nu over je hele baby zit zal dan ook langzaam verdwijnen. 

tweEENTWINTIG WEKEN ZWANGER

Dat je buik snel groter wordt, dat weet je nu wel. Maar heb je ook al naar je voeten gekeken? De meeste zwangere vrouwen merken dat ze tenminste één halve schoenmaat groeien. Dit komt onder andere door de zwangerschapszwelling waardoor je vocht vasthoudt en je voeten hierdoor uitzetten. Daarnaast komt het ook wel eens voor dat je wat extra vet in je voeten opslaat als je gewichtstoename substantieel is of erg snel. 

Groeiende voeten

Vocht vasthouden en extra vet zijn echter niet de enige redenen dat je voeten groter worden. Net als in de rest van je lichaam, ontspannen de gewrichten en spieren zich waardoor je botten meer ruimte krijgen (en nemen). Als je je oude schoenen blijft dragen heb je de kans dat je pijn in je tenen krijgt. Een paar maanden na de bevalling zal het vocht en vet langzaam weer verdwijnen, maar je voeten kunnen permanent groter blijven. Dat klinkt als een goed excuus om eens flink te gaan shoppen toch? 

Als je voeten langer dan een dag gezwollen blijven en je handen en/of gezicht gaan ook opzwellen, dan is het aan te raden even langs je arts te gaan. Dit kan een signaal zijn voor zwangerschapsvergiftiging, dus het beste is om dan even je bloeddruk en urine te laten testen.

Buikje aaien

Het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen zijn als ze horen of zien dat je zwanger bent. Vaak kunnen ze het dan niet weerstaan om je buik even aan te raken of te aaien. Er zijn vrouwen die het geen probleem vinden en het zelfs aanmoedigen. Vind je het minder leuk, dan kan je altijd nog een aai over de buik teruggeven. Je zal zien dat de mensen bij wie je dat doet de volgende keer minder snel de neiging zullen hebben om je buik aan te raken. 

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Als je tweeëntwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar misschien wel van gezwollen voeten en striae. Daarnaast kan je ook leuke zwangerschapsverschijnselen zien als dikker en mooier haar en langere nagels. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Je voeten kunnen in deze periode gaan uitzetten vanwege het vocht dat ze vasthouden. Plan dagelijks een moment om je voeten omhoog te houden. 
  • Niet alleen je voeten zetten uit, je handen kunnen ook behoorlijk opzwellen. Check daarom op tijd of je ringen nog lekker zitten als je die draagt. Haal ze er ook op tijd af als je merkt dat ze iets gaan knellen. 
  • Bestel de gratis zwanger- en babydozen met handige producten en veel informatie over je zwangerschap en je baby. 
  • Maak een geboorteplan met al je wensen voor je zwangerschap.
  • Heb jij je babyuitzet al geregeld? Check onze baby uitzetlijst voor alle benodigdheden. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de tweeëntwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 23 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

05 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.