Schenk je kraamcadeaus met Mommaluv!

Schenk je kraamcadeaus met Mommaluv!

Wil je iets origineels doen tijdens de babyshower of kraamfeest? Waarom vraag je in plaats van cadeaus geen donatie?

Je bent tijdens je zwangerschap al allerlei dingen aan het kopen: van spullen voor in de babykamer tot babykleding en accessoires. En daarnaast krijg je vaak nog veel spullen van familie en vrienden, als cadeau of gewoon omdat ze het nog hebben liggen. Met het gevolg dat je een enorme stapel aan spullen hebt. Wel eens aan een schenking gedacht? 

En dan bedoelen we dat je gewoon aan je kraamvisite vraagt om, in plaats van een cadeautje, een schenking te doen. Deze schenking gaat dan regelrecht naar een aanstaande moeder die wel wat hulp kan gebruiken. Heel direct en heel persoonlijk, dat is stichting MommaLuv!

Waarom Mommaluv?

Stichting MommaLuv zoekt moeders in het buitenland die door zware omstandigheden vaak geen geld hebben om de basisproducten voor hun baby aan te schaffen. Het idee voor deze stichting ontstond bij oprichtster Mandy toen ze zelf zwanger was: 

Tijdens mijn zwangerschap werd ik echt overladen met cadeaus. Toen ik zo'n 7 maanden zwanger was had ik eigenlijk alle spullen voor de babykamer, de kleding en het speelgoed al wel. En dat voordat onze dochter zelfs maar geboren was! Toen kwam ik op het idee om iets anders te doen dan kraamcadeaus. Zou het niet mooi zijn als we ons geluk konden delen met andere aanstaande moeders die het veel minder getroffen hebben dan moeders hier? Dat was de basis voor MommaLuv.

Wat maakt mommaluv zo bijzonder? 

Er zijn meerdere goede doelen of stichtingen waar je geld aan kunt geven, maar Mandy vond dat te onpersoonlijk. Ze wilde graag dat de moeders die een donatie deden, ook wisten aan wie ze die donatie precies gaven. 

Ik wilde graag iets anders, iets dat veel persoonlijker zou zijn dan gewoon een storting op een bankrekening. Echt weten naar wie jouw donatie gaat, foto's zien van het pakket dat jij hebt gedoneerd, die betrokkenheid tussen moeders wilde ik creëren.

Welke moeders komen in aanmerking?

Via Mandy's eigen netwerk van vrienden en familie vraagt ze rond of iemand goede contactpersonen in het buitenland kent. Is dat het geval, dan legt ze contact met die mensen. Die contactpersonen gaan in het buitenland vervolgens zelf op zoek naar de vrouwen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Inmiddels heeft ze contact met mensen in Ecuador, Bolivia, Ghana, Uganda en sinds kort ook Suriname. 

Wat zit er in het kraampakket? 

Over het kraampakket wordt heel goed nagedacht. Het is niet zo dat iedere moeder precies hetzelfde krijgt. De contactpersonen kijken heel goed naar de behoeften van de moeders en natuurlijk de baby's. Op plekken waar malaria heerst wordt bijvoorbeeld gedacht aan een klamboe en een bedje, en op andere plekken worden er medicijnen bij gedaan. Mandy:

Vaak geven we rijst en droog voedsel, omdat dit een goede bodem geeft voor de borstvoeding die de moeder dan weer aan haar baby geeft. We zorgen er altijd voor dat de schenking ook echt voor de baby ingezet wordt en aan babyproducten wordt uitgegeven.

Hoe werkt het precies? 

Zodra je je hebt aangemeld gaat Mandy op zoek naar moeders die ongeveer evenveel weken zwanger zijn als jij. Meestal heeft ze binnen drie weken de moeders gevonden en krijg jij het verhaal van deze moeders en hun foto's te zien. Als je het leuk vindt kun je foto's uitwisselen zodat zij ook weten wie hen het kraampakket bezorgt. Als je de schenking hebt gedaan maakt Mandy het geld over naar haar contactpersoon in het buitenland, die het kraampakket gaat kopen. De contactpersoon is ook degene die het kraampakket aflevert en de foto's maakt, die jij dan weer toegestuurd krijgt. Zo krijg je echt direct te zien wat jouw bijdrage voor andere moeders doet. Een bijzondere gedachte toch, dat de geboorte van jouw baby al bijdraagt aan het geluk van een andere baby?

Veel moeders die meedoen met MommaLuv sturen de foto's ook weer door naar de kraamvisite. Zo weet iedereen precies welke mama's zij geholpen hebben met hun gift en wat er van is gekocht.

Eerste verjaardag

De kern van MommaLuv is om deze moeders eenmalig te helpen met een kraampakket zodat ze de nodige dingen voor hun baby's in huis hebben. Maar soms, als de kids alle twee 1 jaar oud zijn, is het nog wel eens zo dat de mama's weer contact hebben. Er worden dan weer foto's uitgewisseld en soms ook korte verhaaltjes of boodschappen meegegeven. Zo krijg je een wel heel bijzondere band!

Komen er nog landen bij? 

Jazeker! Mandy is hard bezig om uit te breiden en het liefst wil ze ook mama's in Azië gaan helpen. Maar, zoals ze zelf duidelijk benadrukt, ze wil het graag zelf in de hand houden zodat het persoonlijk blijft. De band tussen de moeders staat voorop. 

Meedoen met Mommaluv?

Wil je ook meedoen met MommaLuv? Het handigst is dan om je aan te melden als je rond de 6 of 7 maanden zwanger bent, dan heeft Mandy nog tijd genoeg om moeders te benaderen die ongeveer even lang zwanger zijn. Stuur een mailtje naar mandy@mommaluv.nl met je naam, adres, telefoonnummer en wanneer je uitgerekend bent en Mandy gaat 'jouw' mama's zoeken!

Mandy, bedankt voor je enthousiaste verhaal over dit mooie initiatief voor mama's!

Daisy van Schaijik

Door

27 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.