Hoe vaak zie je een doula tijdens je zwangerschap?

Wat doet een doula en wanneer is ze er voor je tijdens je zwangerschap en de geboorte? Samen met doula Wendy maakten we een stappenplan.

Een doula is er voor al je vragen over de zwangerschap, bespreekt je zorgen en geeft je steun als je daar behoefte aan hebt. Maar hoe vaak zie je elkaar dan? Dat zie je in dit doula stappenplan.

We vroegen doula Wendy naar het precieze stappenplan. Wanneer is het eerste gesprek? En wanneer komt ze als je gaat bevallen?

Stap 1: AFSPRAAK MAKEN

Maak zo vroeg mogelijk in je zwangerschap een afspraak met de doula van je keuze, liefst zodra je weet dat je zwanger bent. Lukt dat om een of andere reden niet? Dan is het ook mogelijk later in de zwangerschap een afspraak te maken. Het proces gaat dan sneller, maar er is nog genoeg tijd om over je wensen te praten. 

Stap 2: eerste gesprek

Als je tussen de 15 en 20 weken zwanger bent, komt de doula bij je langs voor een eerste kennismakingsgesprek. Je kan dan nog even kijken of het klikt tussen jullie en bespreken wat je verwachtingen zijn. Vaak wordt dan ook direct het contract geregeld. 

Stap 3: Interview

Na het eerste gesprek gaan doula's in een interview dieper in op jouw wensen voor de bevalling. Als je bepaalde angsten of onzekerheden hebt, wordt daar ook uitgebreid aandacht aan besteed. Een paar vragen die Wendy vaak stelt: 
  • Hoe stel je je ideale bevalling voor?
  • Wat maakt het zo ideaal?
  • Wat zijn je grootste angsten?
  • Waar voel je in het algemeen spanning in je lichaam?
  • Als je pijn hebt, hoe zoek je dan comfort?

Stap 4: vervolgafspraak 1

De vervolgafspraak vindt vaak plaats ongeveer 5 tot 6 weken na het interview. Tijdens dit gesprek gaat een doula vooral veel met je praten over wat jij graag wil. Ben je eerder zwanger geweest dan kun je die ervaring bespreken en bij een eerste kindje kan een doula je helpen om bepaalde keuzes te maken. Daarnaast adviseert ze je over voeding en leert ze je handige ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Stap 5: VERLOSKUNDIGE/BEVALCENTRUM/THUIS 

Als je rond de 30 weken zwanger bent, kan een doula met je mee gaan naar de verloskundige of het bevalcentrum. Doula's hebben jouw wensen voorop staan en willen graag samen ervoor zorgen dat jouw bevalling loopt zoals jij dat wil. Als er tijdens de thuisbevalling andere mensen aanwezig zullen zijn, is het fijn om elkaar dan alvast voor de bevalling gezien te hebben.
 

stap 6: VERVOLGAFSPRAAK 2 

Tijdens deze afspraak (meestal rond de 34 weken) ga je samen een bevallingsplan maken. Wendy geeft aan dat doula's daar vaak bij helpen en dat het ook handig is het plan samen door te nemen voor de 'grote dag'. 

(optioneel): EXTRA AFSPRAKEN

De meeste doula's hebben verschillende pakketten. Het hangt er maar net vanaf hoeveel begeleiding je graag wil. Voor de bevalling kan je ervoor kiezen meer afspraken te maken, waarbij je vanaf week 37 elkaar bijvoorbeeld iedere week een uurtje ziet. Tussen de afspraken is het altijd mogelijk om even met elkaar te mailen of bellen. 

GEBOORTEVERSLAG

Als je voor foto’s en een geboorteverslag kiest, maakt een doula tussendoor ook foto’s. 

STAP 7: DE GEBOORTE

Doula's staan erom bekend vanaf het begin tot het einde van de bevalling aanwezig te zijn. Ze blijven op de achtergrond ter ondersteuning, maar kunnen je ook actief helpen door bijvoorbeeld je onderrug te masseren, helpen met de ademhaling, je moed inpraten, je helpen andere posities aan te nemen, je partner actief betrekken of door gewoon naast je te zitten. Dit gaat natuurlijk altijd in goede samenwerking met de verloskundige/verpleging. Na de bevalling kan je doula je eventueel helpen bij het geven van borstvoeding en assisteert ze ook bij het geboren laten worden van de placenta. 

Tip

Het beste is om zo lang mogelijk (ongeveer 2 minuten lang) te wachten met het doorknippen van de navelstreng. Dit komt de ontwikkeling van je baby ten goede. 

STAP 8: POSTPARTUM BEZOEK

Doula's komen na de bevalling ook nog een keer langs. Zo sluit je deze bijzondere periode ook op een mooie manier af en is je doula vanaf de eerste weken van je zwangerschap tot aan het moment dat je je baby in je armen mag houden bij je. 
 
Met dank aan Wendy, die mij zoveel wist te vertellen over doula's en samen met ons dit mooie stappenplan heeft opgesteld. 
Daisy van Schaijik

Door

21 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.