Voorwerp in oor kind: wat te doen

Voorwerp in oor kind: wat te doen

Het kan zomaar ineens gebeuren dat die kleine van jou iets in zijn of haar oor gestopt heeft. Wat moet je dan doen? Handige tips.

Je draait even je hoofd om, twee tellen maar, en dan zit je kindje alweer iets in zijn of haar oor te proppen. Je roept nog een waarschuwing, rent ernaartoe om het eruit te halen, maar je bent al te laat. Wat nu? 

Natuurlijk moet je het voorwerp eruit halen. Maar:

Pak niet zelf een pincet om het voorwerp eruit te halen. Je kan het voorwerp alleen maar verder duwen of zelfs dingen beschadigen.

SYMPTOMEN VOORWERP IN OOR KIND

Wanneer weet je of je kind iets in zijn of haar oor heeft gestopt? 'Mama, ik heb iets in mijn oor' zal je lang niet altijd horen. Geklaag over pijn in het oor of er veel aan kriebelen kan dan een signaal zijn dat er iets in zit. Ook kan je kind ineens veel gaan hikken en kan er veel oorsmeer uit het oor komen.

BLOED UIT OOR KIND

  • Let op: komt er bloed uit het oor van je kind? Ga dan direct naar de huisarts en zorg dat er geen water in het oor kan komen. Misschien is het trommelvlies beschadigd en water kan dit juist verergeren.

Insect

Is een insect in het oor gekropen? Leg dan je kind op zijn zij met het oor met het insect erin naar boven. Schijn vervolgens met een fel lampje in het oor, het insect komt dan vaak vanzelf naar buiten kruipen (volgens onderstaande bronnen kan dit 3 tot 4 minuten duren). Ook kan het helpen om lauw water in de oor te druppelen. Het beestje komt dan vanzelf naar buiten drijven. Lukt dit niet, dan kan je naar de huisarts. 

Trommelvliesperforatie

Het kan gebeuren dat een voorwerp het trommelvlies van je kind beschadigd. Je kan dit merken doordat je kind klaagt over oorpijn en een constante ruis. Ook kan je kind minder horen en soms een beetje duizelig zijn. Daarnaast is bloed uit het oor een belangrijk symptoom. Zodra je denkt dat het trommelvlies is beschadigd dek je het oor af met een droog kompres en ga je zo snel mogelijk naar je huisarts. 

WANNEER NAAR DE HUISARTS? 

Je kan naar de huisarts als je het niet voor elkaar krijgt het voorwerp uit het oor te laten schudden of spoelen. Ook als je denkt dat het voorwerp er niet volledig uitgehaald is (denk aan blijvende pijn) kan je beter even bij de huisarts langsgaan. En bij een trommelvliesperforatie natuurlijk. Ook als je twijfelt kun je beter gaan voor de zekerheid. 

KNO-arts

Vaak kan je huisarts het voorwerp uit het oor van je kind halen met een speciaal tangetje of een zuigertje. Heel soms lukt het je huisarts ook niet, dan wordt je doorverwezen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts). Die heeft meerdere kleine instrumenten die het voorwerp er wel uit kunnen halen. 

VOORWERPen IN OOR van je kind voorkomen

Tsja, voorkomen is natuurlijk het beste. Hieronder een aantal algemene tips om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen: 

  • Controleer knuffels en speelgoed met regelmaat op kleine onderdelen of delen die loszitten. 
  • Koop geen knuffels met bolletjes piepschuim als vulling. 
  • Probeer kleine voorwerpen zoveel mogelijk uit de buurt van kleine kinderen te houden. 
  • Ga je samen met fijn materiaal knutselen zoals kralen of wattenbolletjes? Blijf er dan altijd bij en als je even een telefoon aan moet nemen, leg het knutselwerkje hoog. 

Bronnen: dokterdokter, kinderziektengids, rode kruis.

Daisy van Schaijik

Door

27 mei 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.