Negatieve reacties op je zwangerschap?

Negatieve reacties op je zwangerschap?

Zo gek maar als je gaat vertellen dat je zwanger bent krijgt je soms ook hele rare en negatieve reacties. Dit zijn dingen die vaak voorkomen.

Yes, het is zover: je bent zwanger! Oh help, nu moet je het grote nieuws gaan vertellen dat je zwanger bent? Hoe? Wanneer? Met een video? Een toneelstuk? Of een leuk pakketje met een rompertje erin? Je hebt alles helemaal uitgedacht, alleen die reacties die je vervolgens krijgt...

Sommige mensen reageren echt precies zoals jij het wil: ze springen een gat in de lucht als je het nieuws vertelt, vallen je om de hals of zingen en dansen door de kamer. Perfect! Er zijn helaas ook mensen die niet zo goed weten wat ze met het grote nieuws aanmoeten of, nog erger, ontzettend bot reageren. Dit is een selectie van bizarre negatieve reacties op de zwangerschap.

1. Dat kan jij makkelijk, want ja...

"Ik snap nog steeds niet waarom mijn vrienden zo reageerden. Ik was zwanger van de tweede en kon echt niet wachten om het te vertellen. Toen mijn vrienden het hoorden reageerden ze met: 'Ja, jij zit ook thuis, dus dan kun je makkelijk een tweede hebben, je hebt er alle tijd voor'. Ik zat thuis na een ongeluk en kon daarom dus niet werken..."

2. Geen reactie

"Ik kreeg van iedereen echt hele leuk reacties op mijn zwangerschap. Alleen mijn zwager en schoonzus reageerden niet zo leuk. Nou ja, niet zo... ze reageerden helemaal niet! Totaal geen reactie of felicitatie, zelfs die keren dat ik daarna langskwam niet. Echt heel vreemd, en voor zover ik weet waren ze zelf niet aan het 'proberen' en wilden ze niet eens kinderen, dus jaloers kunnen ze niet geweest zijn."

3. Kinderen zijn niet voor je weggelegd

"De reactie die ik nooit meer zal vergeten is die van mijn schoonmoeder. Ik ben niet in één keer zwanger geworden (zij wist daarvan), maar toen het eindelijk lukte zei ze alleen maar 'oh leuk'. Vervolgens niks meer gehoord. Toen ik met vier weken een miskraam kreeg durfde ze gewoon te zeggen dat kinderen krijgen niet voor mij was weggelegd! Heel, heel erg pijnlijk."

4. Lievelingetje

"Mijn eigen oma heeft helaas een duidelijke voorkeur voor mijn nicht. Het is nichtje dit en nichtje dat, en ze probeert ons altijd met elkaar te vergelijken. Vertel ik iets, dan komt zij direct met: wist je dat je nicht...? Haar eerste reactie op het nieuws dat ik het eerste kleinkind zou zijn dat een eigen kind zou krijgen was dan ook helaas: nou, ben je je nicht nog voor geweest (lichtelijk teleurgesteld). Ik had liever een felicitatie gehoord."

5. Er kan nog zoveel misgaan

"Een kennis waar we het grote nieuws aan vertelden zei dat hij ons nog niet zou feliciteren, omdat 'er nog zoveel mis kon gaan'. Hallooo,  ik durf het toch te vertellen? Wie is zij dan om te zeggen dat het te vroeg is voor felicitaties..?! Dat vond ik heel raar."

6. Hoe moet dat dan?

"Bij de eerste vertelde ik het aan een collega. Reageerde ze met: 'maar hoe moet dat dan met je proefschrift?' Nou, in zijn geheel geschreven toen ik terugkwam van verlof! Wat een vooroordeel. Nog steeds wordt je geacht als promovendi je kind te 'plannen' na je proefschrift..."

7. Hoe oud ben je dan?

"Ik was er op tijd bij, maar niet te vroeg naar mijn idee (ik was 24). Ik vertelde het op mijn werk in de pauze want zo had ik gelijk de aandacht van iedereen. En wat zegt mijn werkgever nadat ik het verteld had? 'Hoe oud ben jij nou dan?' Ik had liever gefeliciteerd gehoord..."

8. Niks voor jullie

"Echt superreacties gehad van mensen die een gat in de lucht sprongen, maar helaas ook mensen die zeiden: 'nooit gedacht dat jullie kinderen zouden willen, dat is toch niks voor jullie?' En dat terwijl ik kinderen echt superleuk vind en heel vaak oppas."

9. Ongelukje?

"Ik had jammer genoeg een paar suffe reacties gekregen: 'Was het een ongelukje?' en 'Zeker per ongeluk zwanger geworden?' Eh, nee, we waren er gewoon klaar voor? Waarom vragen mensen altijd of je een datum hebt geprikt? En iemand zei ook erg inspirerend: 'Ooh zo snel, meis je gaat het heel zwaar krijgen met 2 kindjes zo dicht op elkaar'."

10. Kan gebeuren

"Ik was na de eerste vrij snel zwanger van de tweede. Reageerde mijn vriendin met: 'Dat is vervelend voor je, nou ja, sommige dingen lopen nou eenmaal zoals ze lopen'. Misschien wilde ik het gewoon wel?"

11. moet ik weer in angst zitten

"Ik heb helaas eerder twee kids verloren na een aantal maanden zwangerschap. Toen ik in verwachting was van de derde en het nieuws vertelde zei een familielid: 'Ach heden, dan moet ik weer al die maanden in angst zitten'. Ik geloof niet dat ik ooit zo teleurgesteld ben geweest."

12. Nu al?!

"Mijn schoonmoeder was zelf best vroeg zwanger van hem, dus toen ik zwanger was tikte ze net de 50 aan. Zei ze (en stel je dit voor met een bloedserieuze stem): 'Nou fijn hoor, ik ben nog maar net 50 en jullie maken al een oma van mij. Ik vind mezelf daar nog veel te jong voor!"

Negatieve reacties van onze lezers op Facebook

Op Facebook waren de reacties ook niet mis, en we hebben er een paar uitgepikt die we zeer bijzonder vonden:

13. Zeker geld zat?

"Ik was binnen drie maanden na de geboorte van mijn zoontje weer zwanger en mijn man had al twee dochters uit een vorige relatie. Nee, geld hebben we niet veel, maar de kinderen maken ons leven zo rijk!"

14. Dikke buik

"Mijn schoonmoeder zei: echt? Ik ja. Nou ja wij vonden je al zo dik geworden. En bedankt! (Was een kilo mensen! En ik was 12+4 toen we het vertelden) maar goed als ik de rest lees is dit totaal niet erg!!!!"

15. Zeker weten geen 2?

"Of ik zeker wist dat het er niet 2 waren. (Vanwege mijn grote buik) Ja dat had ik ook. En ja ze vroegen zelfs of de verloskundige niet wat over het hoofd had gezien."

16. Flink erop geweest

"Je bent wel echt flink erop geweest he...bah bah. Ondertussen waren we 4, 5 jaar bezig geweest om zwanger te worden."

17. Handig, snel vergeten

"Ik kan wel een boek erover schrijven! Toen mijn 2e kindje overleden was en ik 6 maanden later gepland zwanger was van mijn 3e kindje kreeg ik opmerkingen als; 'mooi handig dat je snel zwanger bent. Vergeet je je dode kindje snel!!' Of: 'Nou ben je mooi klaar mee ben je 23 en dan al je 3e kindje' .. Of: 'Hopelijk gaat dit kindje niet dood want dan ben je over 6 maanden weer zwanger!!'"

18. Wel plakken

"Hopelijk blijft deze wel plakken."

19. Die gun ik ook wel een kind

"De reactie die ik kreeg toen we in verwachting raakten van de tweede nadat we 7 jaren bezig waren geweest voor de eerste was. Oh nu alweer? Hmm beetje jammer voor die en die (noem uit respect geen naam) want die gun ik ook een kindje. Oke en ons dus niet??"

20. Bij mij is het wel raak

"Toen het "even "duurde zei er 1... ik zal wel even langskomen dan is het zo raak....... idioot."

21. Eerst leven

"Kun je niet beter eerst gaan leven..."

22. Verveelde je je?

"Ik kreeg weleens te horen dat ik vast zwanger was geworden van de derde, Timothy, omdat ik mij verveelde omdat de oudste 2 naar school gingen.... Jah... Uit verveling.... Zucht..."

23. oh, voor een meisje.

"Na twee jongens opnieuw zwanger raken......ow jullie willen zeker een meisje."

Heb jij nog leuke of juist minder leuke reacties gekregen op je zwangerschap? We horen ze graag! 

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.