Meer tijd voor jezelf: zo doe je dat als mama!

Meer tijd voor jezelf: zo doe je dat als mama!

Klinkt onmogelijk: tijd voor jezelf terwijl je zo'n druk programma hebt. Daarom handige tips om meer tijd voor jezelf te creëren.

De moderne papa en mama doen het liefst alles tegelijk: leuke dingen doen met de kids, een baan, nog even langs opa en oma en oh ja, we moeten ook nog even een stofzuiger door het huis halen. Tijd voor jezelf schiet er dan vaak bij in. Misschien heb je niet uitgebreid de tijd om iets voor jezelf te doen, maar voor onderstaande kleine dingen kan je tijd maken. 

Het zijn ontspanningsmomenten die heel klein en onbelangrijk lijken, maar die je toch echt nodig hebt. En waar je ook echt, echt de tijd voor moet nemen. Haast je niet teveel, en neem af en toe de tijd voor onderstaande dingen.

Lees een magazine of boek

Tijdschriften en boeken belanden vaak in de kast als de kleine komt, de Oei-ik-groei en Geef jezelf een break-mama! niet meegerekend. Als die kleine dan eindelijk ligt te slapen plof je uitgeput op de bank en kijk je maar weer een film. Pak in plaats daarvan een keer een magazine of boek en zet een leuk muziekje op. Je zal zien dat dit heel ontspannend kan werken.

Koffie/Thee momentje

Drukke papa's en mama's doen vaak drie (of tien) dingen tegelijk. Echt rustig even zitten met een kop koffie of thee is er dan niet bij. Oké, als je de waterkoker of senseo aanzet kan je nog wel andere dingen gaan doen, maar als je eenmaal die lekkere bak koffie of thee in je handen hebt moet je gewoon gaan zitten. Niet op je telefoon gaan spelen, niet nog even dat rondslingerende speelgoed opruimen. Gewoon. Even. Zitten.

Een lekkere maaltijd koken

Toegegeven, het staat al tijden op je lijstje: een keer een lekker gerecht uit dat kookboek koken voor het hele gezin. Maar als je thuiskomt met een kind op de arm heb je eigenlijk helemaal geen zin om na te denken. Het koken gaat dan vaak op de auto-piloot. Herkenbaar? Probeer dan eens de avond van tevoren alle spullen al in goede volgorde op het aanrecht en in de koelkast te zetten, in de juiste hoeveelheden. Zo hoef je niet te veel 'nieuwe' stappen op een dag te doen en komt die nieuwe maaltijd een stuk sneller op tafel.

Foto's uitzoeken

Het kan een hele klus zijn, maar tegelijkertijd ook heel ontspannend werken: het sorteren en inplakken van foto's. Heb je al een hele tijd een stapel losse foto's rondslingeren waarvan een zeurderig stemmetje in je hoofd zegt dat je die maanden geleden al had moeten doen? Of heb je een paar gigabyte op je computer staan waar je nu nooit meer naar kijkt? Pak gewoon op een avond een keer die foto's erbij en ga samen lekker plaatjes kijken. Heerlijk ontspannen en je hebt stiekem weer een taak van je lijstje afgestreept.

Sporten

Sporten werkt heel ontspannend, ondanks dat je toch flink aan het bewegen bent. Maar wanneer maak je er tijd voor en wanneer ga je naar de sportschool? Eigenlijk heb je daar helemaal geen tijd voor... Kan je niet weg, dan kan je altijd nog samen sporten met je baby. Hier heb je alle twee plezier aan en jij krijgt een behoorlijke work-out. Hé, dit klinkt dubbel zo voordelig! Precies, dus geen reden om maar door die agenda te bladeren op zoek naar een dag voor de sportschool.

Een normale routine uitbreiden

Denk aan die snelle douche die je 's ochtends altijd neemt. Dat kan beter! Plan een keer 's avonds echte me-time in en probeer een haar- of gezichtsmasker, doe je nagels of smeer je armen en benen in met lekkere lotion. Heerlijk ontspannen! En de papa's kunnen een keer een frisse gezichtslotion proberen, dat geeft ook een echte opkikker.

Doe iets geks

En dit kan echt van alles zijn. DIY een vuurvliegje voor je kids, ga een keer op een cursus cocktails maken of naar de bioscoop. Iets doen wat je normaal niet doet kan heel ontspannend werken. En de leuke vibe die je zo meekrijgt van je nieuwe activiteiten straal je thuis ook weer af. Krijgt het gezin ook nog een positieve opsteker!

Geniet

Me-time hoeft echt niet altijd tijd alleen voor jezelf te zijn. Onder me-time kun je ook gewoon verstaan dat je probeert te genieten. Gewoon door alert en in het hier en nu te zijn kan je al helpen. Je bent je veel meer bewust van je omgeving om je heen en meer in staat om van (kleine) dingen te genieten. 

Combineer

Probeer dingen te combineren. Ga je boodschappen doen? Waarom doe je die kleine niet in de draagzak en loop je eerst een lekker rondje in het park voordat je de AH binnen stapt? Buiten zijn is altijd fijn! Of leg een kleedje neer in het park, laat je kleine lekker in het gras spelen en geniet ondertussen van het buiten zijn!

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.