Zal je een goede ouder zijn? 10 kwaliteiten

Zal je een goede ouder zijn? 10 kwaliteiten

Zal je een goede ouder zijn? Die kinderwens is er, maar kunnen jullie een kleine wel aan? 10 kwaliteiten die helpen om een goede ouder te zijn.

Zal je een goede ouder zijn? Jullie hebben erover nagedacht, of misschien gewoon erover gepraat. Die kinderwens is er, maar kunnen jullie een kleine wel goed handelen als stel? 10 kwaliteiten die helpen om een goede ouder te zijn. 

Deze kwaliteiten helpen je een stevige relatie op te bouwen en te houden, en daarnaast helpen ze ook goed om te gaan met de komst van een kind in jullie leven.

1. Je bent loyaal naar elkaar

Er is geen twijfel over mogelijk: jullie staan voor elkaar klaar. Je hoeft er geen twijfel over te hebben dat de ander er voor je is. Heel belangrijk als je een kinderwens hebt. Als de kleine er eenmaal is heb je teamwork nodig, en iemand die bij kan springen zonder morren als jij het even niet meer red. Natuurlijk kan je wel eens discussies of zelfs ruzie hebben als jij langer moet doorwerken en hij halsoverdekop jullie kind van het dagverblijf moet halen. Maar hij doet het wel. En andersom natuurlijk ook.

2. Je luistert niet alleen zodat je kan praten

Er zit een heel duidelijk verschil tussen luisteren, en dan bedoelen we echt luisteren, en gewoon wachten tot je een kans krijgt zelf te praten. Als je luistert toon je interesse en je laat zien dat je om je partner geeft. Iedereen heeft wel iets te zeggen.

Maar naar iemand luisteren betekend niet dat je ondergeschikt bent aan de ander. Het is simpelweg meeleven met de ander en de zorgen van iemand anders boven die van jezelf plaatsen. Dus als hij flink aan het zeuren is over die vervelende collega op zijn werk terwijl jij eigenlijk nog de fles moet geven, probeer dan toch even de tijd voor hem te nemen.

3. Je weet van de ander wat diegene nodig heeft

Jullie hebben vaak aan een half woord genoeg. En jullie weten wat de ander ontzettend fijn vindt en ook verschrikkelijk. Weet hij dat jij er echt een hekel aan hebt constant al het speelgoed op te moeten ruimen dat door de kamer slingert? Hij pikt regelmatig dingen van de vloer zodat jij er niet over struikelt, heerlijk! En andersom staat er natuurlijk een heerlijke maaltijd voor hem klaar als hij thuis komt, want je weet dat hij maar niet op kan houden over die kookkunsten van jou.

4. Jullie gaan nooit chagrijnig naar bed

Iedereen maakt wel eens ruzie, sommige stellen zelfs regelmatig. Maar dit wil echt niet zeggen dat je niet bij elkaar hoort. Je bent het gewoon niet altijd met elkaar eens. Probeer altijd naar het grotere plaatje te kijken en toe te werken naar een oplossing. Wil je dat hij vaker z'n bed uit gaat om jullie huilende baby te kalmeren? In plaats van boos te worden en ruzie te maken, probeert hij met een alternatief te komen. Of bedenkt hij dagen waarop hij wel en waarop hij niet 's nachts zijn bed uit wil.

5. Jullie hoeven niet het laatste woord te hebben

Het is niet dat een van jullie nooit het laatste woord kan hebben, jullie hebben er gewoon geen behoefte aan. En je bent je daarvan bewust. Eigenlijk bewijst dat laatste woord hebben ook helemaal niets, behalve dan dat je pietepeuterig bent. En daar hebben jullie allebei zeker weten geen zin in. Kom je er niet uit, dan laat je het even rusten. Misschien kijk je er de volgende dag heel anders naar!

6. Een blik zegt meer dan 1000 woorden

Wat je ook zegt of doet, soms is een blik echt meer dan 1000 woorden. Waardeer je iets, dan hoef je dat eigenlijk niet te zeggen (hoewel woordelijke bevestiging soms heel fijn is). Jullie weten het gewoon. Je weet wanneer een glimlach blijdschap betekend, en wanneer ongemak. Met een kleine kan je relatie vaak op de achtergrond komen te staan, maar door even zo'n blik uit te wisselen weet je weer dat het helemaal goed zit.

7. Jullie zijn bereid van elkaar te leren

Interesse in dingen is altijd aantrekkelijk voor de ander. Is hij gek van motoren en licht zijn gezicht helemaal op als hij een mooi model ziet? Die passie maakt jou ook enthousiast. Kan je haar helemaal blij maken met schilderspullen? Dan shop je met veel plezier een kado bij elkaar.

Je deelt je interesse en dat zorgt ervoor dat je ook openstaat voor nieuwe dingen. Deze kwaliteit doorgeven aan je kids maakt ze later heel nieuwsgierige en dus interessante mensen.

8. Jullie zijn volhouders

Als jullie een doel hebben, gaan jullie er ook voor. Maar als het niet via route A lukt dan gaan jullie niet bij de pakken neer zitten. Hup, op naar route B! Dit is niet alleen handig bij bijvoorbeeld een carrière, maar ook bij je relatie en bij je kind. Als iets bij een kind niet via route A lukt, kan je tenslotte ook niet gewoon opgeven.

9. Zijn/haar aanwezigheid is comfortabel

Je kan echt de slechtste dag ooit hebben, maar dat maakt niet uit. Zodra je thuiskomt ben je dat alweer voor de helft vergeten. De aanwezigheid van je partner voelt fijn en comfortabel, je raakt er helemaal relaxed door. Zit je met een groot probleem waarvan je geen idee hebt hoe je het op moet lossen? Je partner zal rustig naar je luisteren en je bijstaan. Die gedachte alleen is al genoeg om het probleem zelf minder erg te maken. Ook een heel belangrijke kwaliteit als je ouders bent. Weten kids dat je tijd voor hen vrij wil maken en naar ze wil luisteren, en voelen ze zich op hun gemak bij je, dan heb je het top gedaan!

10. Hij/Zij maakt jou beter

Iemand die je inspireert om niet alleen aan met jezelf bezig te zijn en aan jezelf te denken, maar ook aan anderen. Jullie maken elkaar betere mensen, en als je dit aan je kids kan doorgeven is dat natuurlijk prachtig.

Daisy van Schaijik

Door

23 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.