Ben jij een perfectionistische moeder? Test jezelf met deze 8 voorbeelden

Ben jij een perfectionistische moeder? Test jezelf met deze 8 voorbeelden

Wil jij als moeder ook dat alles tiptop in orde is? Ben je misschien perfectionistisch? Test jezelf!

Moet bij jou de babykamer tot in de puntjes verzorgd zijn? Vind je dat jij toch echt alle babyspullen uit moet kiezen omdat je anders bang bent dat je het verkeerde krijgt? Een perfectionist wil zekerheid, vertrouwen en standvastigheid. Dat kan alleen maar als je het zelf doet. Toch? Ben jij een perfectionistische moeder? 

1. Het moet op jouw manier?

Er is maar één manier om de kleine in bad te doen, aan te kleden of naar bed te brengen. Laat me raden, dat is jouw manier? Een andere manier werkt volgens jou niet.

Wie zegt dat jouw manier de beste manier is? Geef je partner of mensen in je omgeving de ruimte om ook dingen op hun eigen manier aan te pakken. Als iedereen alleen maar dingen op jouw manier moet doen, dan denken je partner en (schoon)moeder straks: we laten het haar maar zelf doen. Is dat ideaal? Sta open voor anderen, misschien pakt het verrassend uit! Als je wat relaxter wordt over hoe dingen (moeten) gaan scheelt het sowieso een hoop stress.

2. Ik moet altijd goed met mijn kindje bezig zijn

Altijd? Ja, altijd. Als je niet constant met je kind bezig bent, dan ben je een slechte ouder.

Ho, rustig even. Vergeet niet dat je nog vrienden, een partner en familie om je heen hebt die ook prima op je baby kunnen (en willen!) passen. Je bent 9 maanden zwanger geweest, hebt je keurig ingehouden met de cocktails (gaan we vanuit) en shoppen was niet je van het, dus je mag nu ook eens tijd besteden aan je vriendinnen (en jezelf). Het geeft je nieuwe energie, dus laat lekker even alles los. Er is geen betere manier om te relativeren als je even op pad bent met je vriendinnen.

3. Pas als alles af is, kan ik me ontspannen

Alle spullen gekocht, het huishouden gedaan, alles op het werk geregeld, de baby eten gegeven, verschoont.... wanneer is eigenlijk alles 'af'? Ben je met een kind ooit klaar, is er een einde? En moet je dat eigenlijk wel willen?

Nee, wij denken van niet. Waarom? Omdat we vinden dat je, als je constant vooruit blijft kijken, je ontzettend mooie momenten met je kleine gaat missen! Je baby eten geven moet je niet als een 'taak' gaan zien die af moet. Werk niet in lijstjes die je af moet strepen, maar probeer juist te genieten van alle momenten. Een beetje mindfulness komt hier om de hoek kijken. Denk niet aan wat je nog moet doen, maar beleef de dingen die je doet bewust en geniet er van.

4. Ik moet verantwoordelijkheid nemen

Een kind is een grote verantwoordelijkheid, en voor verantwoordelijkheid weglopen doe je niet. Je neemt verantwoordelijkheid voor alle dingen die je doet, en het liefst ook voor alle dingen die de mensen om je heen doen. Want stel je voor dat er iets niet goed gaat!

Natuurlijk ben je verantwoordelijk. Wat is het bizar als je ineens moeder wordt. Je kleine is helemaal afhankelijk van jou/jullie. Toch moet je dingen los laten. Gaan jullie 's avonds lekker een hapje eten en past je moeder op? Vertrouw op haar en draag die verantwoordelijkheid dan over. Oftewel: om de 10 minuten bellen is not done!

5. Als ik supermam ben dan krijg ik waardering

Je hebt je zaakjes goed voor elkaar, dat moet toch opvallen! De waardering valt tegen en je werkt je een slag in de rondte.

Wees realistisch, jij hoeft echt niet het perfecte plaatje te laten zien. Je bent écht niet gek als je graag in je joggingbroek op vrijdag avond een filmpje op de bank kijkt. Waarom wil je dat alles perfect is? Is het voor jezelf of voor de buitenwereld? Je partner zal er bijvoorbeeld echt niet van onder de indruk zijn als je de babykleding op kleur gesorteerd hebt. Word je er zelf blij van, doe het dan als je er een keer tijd voor hebt, maar dus niet voor waardering van anderen.

6. Door na te denken kan ik problemen oplossen

Jij houdt ontzettend van je zorgen maken over van alles en nog wat. Je bent een piekeraar en denkt over alles na omdat het perfect moet gaan.

Adem in, adem uit. Aan sommige zorgen kan je wat doen. Ben je aan het piekeren of je de babykamer wel op tijd af krijgt, komt die kamer dan ook echt af? Nee, daarvoor moet je er iets aan doen. Soms is gewoon aanpakken de beste aanpak om iets op te lossen. Op sommige andere zorgen heb je gewoon geen invloed. Dus waarom piekeren over dingen waar je toch niets aan kunt doen. Laat het los!

7. Ik wil meer controle over alles

Onzekerheid, spontane acties, verrassingen? Een controlfreak houdt er niet van. Straks krijg je een grote chaos!

Feit is dat je met een kind nooit altijd op alles voorbereid kan zijn. Heb je een chique diner thuis, gooien ze roosvicé over hun outfit. Tsja, kinderen zijn spontaan en doen niet altijd wat jij in de planning had. Moet je daardoor gestrest raken? Nee joh! Je leert vanzelf wel om wat losser te worden.

8. Ik dubbelcheck alles

Je hebt alles een keer goed doorgelopen, nu kan er niets meer fout gaan. Toch? Hmm, heel even dan nog checken of de baby wel echt lekker ligt te slapen. Gordijnen heb ik echt dichtgedaan? Nachtlampje aan?

Enzovoort.. Sommige dingen doe je goed aan te dubbelchecken, zoals een traphekje dat op slot zit. Maar durf meer op jezelf te vertrouwen en ga na 1 controleronde de slaapkamer uit. Dan valt je kind ook nog eens sneller in slaap.

Herkenbare punten? 

Daisy van Schaijik

Door

19 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.